router LTE Samsung GT B3800

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kmy
Mistrz bezprzewodowy

router LTE Samsung GT B3800

Post autor: kmy »

nowość w iplusie
są już jakieś doświadczenia?
Ashganka
Początkujący użytkownik forum

Re: router LTE Samsung GT B3800

Post autor: Ashganka »

Witam serdecznie :)

Wczoraj nabyłam ten gadżet w Plusie, i powiem tak że na razie nie mam jeszcze LTE dopiero za 2 tyg. Na razie śmiga po HSDPA.

Sprzęt ładny fajnie wykonany, niestety dołączona instrukcja obsługi kompletnie nie dla osób zielonych w temacie. Nie da się z niej nic zrozumieć. Ja sobie poradziłam bo to nie pierwszy router który konfiguruję ale początkujacy nic z niej nie zrozumie.

Sprzęt działa dobrze, niestety jeszcze nie odkryłam dlaczego za każdym razem trzeba się logować na adres mac urządzenia i klikać połącz o.O żeby działało. To chyba powinno samo się łączyć automatycznie ?
tiegus

Post autor: tiegus »

Plus umieścił na swojej stronie bardziej czytelną wersję instrukcji

http://internet.plus.pl/documents/59602 ... rukcja.pdf

Aby urządzenie łączyło się automatycznie należy wejść w zakładki:
Configuration->Settings->3G/4G Network i zaznaczyć Auto-connect enable

Gdy karta SIM była zabezpieczona PIN'em za każdym razem po włączeniu routera musiałem się logować do panelu admina i wpisywać PIN ręcznie, dlatego rozpinowałem kartę i łączy się już automatycznie.

Najgorsze jest to że nie można wymusić 2G/3G/4G z poziomu panelu admina.
Nie można również wymusić trybu sieci, podłączają go jako modem, gdyż według instrukcji nie działa on jako modem. Nie ma w nim wgranego żadnego oprogramowania ani sterowników.
Choć MU wykrywa go jako Urządzenie Kompozytowe i Samsung Modem.
Miejmy nadzieję że pojawi się jakaś aplikacja, bądź sterowniki dzięki którym będzie można wymusić tryb sieci.

Jeśli padnie transmisja danych na jakimś sektorze, lub całym BTS urządzenie będzie wykrywało sieć (np. LTE) i się z nią połączy, natomiast brak jest ruchu obustronnego danych.

Jeśli ktoś ma pomysł, bądź info o komendach AT do tego urządzenia, będę wdzięczny za odpowiedź :)

[ Dodano: 2012-01-16, 00:16 ]
Póki co, jedyny sposób na wymuszenie trybu pracy jaki udało mi się przetestować i potwierdzić, to:

1. Wyłączenie Auto-connect
Configuration->Settings->3G/4G Network i odznaczyć Auto-connect enable
2. Rozłączyć połączenie z internetem
Home->Disconnect
3. Położyć router w miejscu gdzie nie ma dostępnego zasięgu LTE
4. Nawiązać połączenie z internetem
Home->Connect
(w panelu admina obok ikony anteny mysi być napis 2G lub 3G)

Router pracuje w dwóch trybach 2G/3G lub 4G

Ponieważ nie ma handover'u pomiędzy 3G (Plus/Aero2), a LTE (Mobyland), trzeba się przełączać ręcznie.
Awatar użytkownika
Mozej-MP

Post autor: Mozej-MP »

Witam
Nie ma na chwilę obecną innej opcji jak manualne przełączenie się (handover) pomiędzy różnymi stacjami bazowymi o różnych trybach.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Krzysiek8888
Użytkownik forum

Post autor: Krzysiek8888 »

Może mi ktoś powiedzieć jakim gniazdem się ładuje ? (chodzi mi, czy można ładować ładowarką do telefonu microUSB).

Ile realnie wytrzymuje bateria ?
tiegus

1. Jak najbardziej microUSB

2. Bateria wytrzymuje ok. 3 godzin.
Urządzenie wstrzymuje proces ładowania gdy bateria się naładuje.

Kontaktowałem się dzisiaj z infolinia Samsung'a.
Za dużo nie wiedzą na temat tego urządzenia, nie byli w stanie udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi, prócz tych które można samemu znaleźć w manualu. Pracownik zasugerował mi odwiedzanie strony internetowej co jakiś czas :).
Nawet przyznał się, że nie mają tego urządzenia na stanie i nie mieli go jeszcze w rękach.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Posiada WiFi N? Jaka jest jego wydajność jeśli chodzi o transfer?
Brakuje portu LAN, jak na routerek obsługujący LTE.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

marens pisze:Brakuje portu LAN, jak na routerek obsługujący LTE.
Delikatny jesteś :). Pierwsza rzecz jaka się nasunęła to brak tego LANu. Przecież to masakra jakaś. To jedyny powód dla którego nie kupię tego urządzenia...
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jedyna rzecz warta uwagi i to na testy najpierw,a później ewentualnie do zostawienia jeśli nie będzie problemów jak z Edkiem LT-6408n to dovado tiny,a jak on też kiszkowaty będzie to zwrot do 10 dni i tyle w temacie.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

a jaki jest zasięg wifi, nie widac na zdjęciu anteny zewnetrznej wifi, będzie sygnał w drugim pokoju?
jaco97
Stały użytkownik forum

Post autor: jaco97 »

kmy pisze:a jaki jest zasięg wifi, nie widac na zdjęciu anteny zewnetrznej wifi, będzie sygnał w drugim pokoju?
Zależy od pokoju, czy ściany zbrojone, i od sytuacji. Ja mam Huawei E586, też mobilny router, i na drugi końcu mieszkania nie sięga. Co do samego routera - nie kupiłbym, brak LANu, i jest mobilny, a raczej przydałby sie stacjonarny :D
Awatar użytkownika
chato

Post autor: chato »

Witam,
pytanie do posiadaczy - czy jego soft potrafi obsługiwać (odbierać/wysyłać) SMS'y :?:
tiegus

chato pisze:Witam,
pytanie do posiadaczy - czy jego soft potrafi obsługiwać (odbierać/wysyłać) SMS'y :?:
Nie obsługuje SMS'ów, pojawia się jedynie kopertka w górnej części panelu gdy jesteśmy zalogowani do 2G/3G. 4G nie obsługuje SMS'ów.

Aby odczytać wiadomość, należy przełożyć kartę do innego urządzenia.
Ostatnio zmieniony 2012-01-17, 20:25 przez tiegus, łącznie zmieniany 1 raz.
User108

Post autor: User108 »

Czy router ma złącze antenowe, nie mogę znaleźć pełnej specyfikacji technicznej. Jak wygląda zasięg LTE, stabilność połączenia i prędkości jakie udało się na nim uzyskać?
tiegus

kmy pisze:a jaki jest zasięg wifi, nie widac na zdjęciu anteny zewnetrznej wifi, będzie sygnał w drugim pokoju?
Zasięg w mieszkaniu jest bardzo dobry.
Mieszkam w bloku z lat 60-tych, rozmieściłem router i komputer w dwóch przeciwległych krańcach mieszkania i bez jakiejkolwiek straty odbieram maksymalny sygnał.

Pod tym względem urządzenie sprawuje się znakomicie, w porównaniu do podobnego gabarytami MiFi 2352

[ Dodano: 2012-01-17, 20:11 ]
User108 pisze:Czy router ma złącze antenowe, nie mogę znaleźć pełnej specyfikacji technicznej. Jak wygląda zasięg LTE, stabilność połączenia i prędkości jakie udało się na nim uzyskać?
Testuje urządzenie pod względem możliwości zmiany trybu pracy sieci. Aby wymusić 3G, muszę się nieźle nagimnastykować, a czasami jest to wręcz niewykonalne, żeby zasięg 4G mi całkowicie zanikł.
Co prawda według mapy zasięgu Plus'a, korzystam z niego w miejscach gdzie jest on wewnątrz budynków.
Router nie ma gniazda na antenę zewnętrzną. Pod baterią znajdują się jedynie dwa gniazda serwisowe, a bez baterii router nie działa (przy połączeniu przez kabel mikroUSB bądź sieciowym)
Póki co, maksymalna prędkość jaką udało mi się uzyskać to około 12Mb/s, ale z pewnością jest to związane z zabudową i natężeniem sieciowym w mojej okolicy.
Nie jest to jakiś rewelacyjny wynik, ale za to połączenie jest bardzo stabilne. Korzystam z niego 5 dni i rozłączył mi się tylko wtedy gdy zabrakło mu zasilania.
Ostatnio zmieniony 2012-01-17, 23:29 przez tiegus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chato

Post autor: chato »

@tiegus: dzięki za rozwianie wątpliwości (żałuję, że tego nie obsługuje),
a jak jest z nagrzewaniem się urządzenia w trakcie intensywnego używania :?:
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Własnie chciałem zamówić iplusa i tu zonk, pani zaproponowała albo modem E398 albu router Samsunga. Czy to prawda, że router ma wbudowany modem i nie potrzeba modemu E398 wkładać do złacza USB routera?
User108

Czy ktoś jeszcze dysponuje takim routerem aby podać prędkości działania urządzenia na LTE?
tiegus

chato pisze:@tiegus: dzięki za rozwianie wątpliwości (żałuję, że tego nie obsługuje),
a jak jest z nagrzewaniem się urządzenia w trakcie intensywnego używania :?:
Każdy modem obsługujący szybsze technologie transmisji danych się grzeje, ale nie zauważyłem żeby GT-B3800 nagrzewał się jakoś wielce szczególnie (jesli chodzi o pracę w trybie 2G/3G). Dotykając obudowę po całym dniu pracy, czuć raczej emanujące od niego ciepło. W trybie 4G nagrzewa się bardziej. Jeśli chodzi o temperaturę, wydaje się że sprzęt jest bardzo dobrze spasowany.
chato pisze:Własnie chciałem zamówić iplusa i tu zonk, pani zaproponowała albo modem E398 albu router Samsunga. Czy to prawda, że router ma wbudowany modem i nie potrzeba modemu E398 wkładać do złacza USB routera?
UWAGA!
Router nie działa jako modem!
Przetestowałem na Win XP/VISTA/7, ściągałem sterowniki z najnowszego KIES'a 16.0.0.400 (02/01/2012), instalowałem Connection Managera 4.0.0.0130 dla laptopów z wbudowanym modemem LTE (pobranego ze strony Samsung Korea)
Pełni on rolę TYLKO i WYŁĄCZNIE mobilnego HotSpot'a

MU wykrywa Urządzenie Kompozytowe i Modem, przechodzi kwerendę, ale żaden program nie obsłuży go jako modemu.
Problem polega na tym, że nie loguje karty do sieci jeśli nie włączymy routera, a jak już włączymy router i zalogujemy kartę to nie przestawimy go w tryb modemu.
Oprócz naszego GT-B3800, podobne urządzenie wypuścił amerykański Verizon SCH-LC11, oraz na rynku koreańskim SHV-E100L. Jedynie Verizon wypuścił upgrade firmware'u (nie wiadomo jakie zmiany wprowadza do rządzenia) niestety jest niekompatybilny z naszym GT-B3800.
Po zainstalowaniu oprogramowania Verizon'a, również nie wykrywa go jako modem, jedynie jako sieć bezprzewodową.
Jedyna szansa na użycie go jako modemu to upgrade firmware'u, a obawiam się że za szybko to nie nastąpi.

Na koreańskiej stronie udało mi się znaleźć program EZ Updater, o którym mowa w instrukcji.
Link tutaj:
http://www.samsung.com/sec/support/deta ... E100LZKLC#

Po włączeniu routera i podłączeniu go do kabla USB otrzymamy tylko informację, że nie wspiera aktualizacji oprogramowania :)

[ Dodano: 2012-01-18, 19:04 ]
User108 pisze:Czy ktoś jeszcze dysponuje takim routerem aby podać prędkości działania urządzenia na LTE?
"Jeśli zejdzie" mi lejek, to przetestuje urządzenie pod względem szybkości :)
tiegus

Czy 1 (min) czy 4 (max) kreski zasięgu, u mnie wynik zawsze wychodzi zbliżony
cichosan

Post autor: cichosan »

Oczywiście jak ktoś już podpisał umowę na iPlus LTE i wziął modem Huawei 398 to może zapomnieć o Samsung GT-B3800, chyba że za normalną cenę w Plusie, która oscyluje na 1000zł z hakiem :) Dostałem dzisiaj smsa, że mogę sobie o nim pomarzyć w promocyjnej cenie. Być może są inne procedury, o których nie wiem, ale drogą reklamacji nie udało mi się uprosić Wielkiego Brata :)
marcinrenew

Spytam tu bom nowy

Post autor: marcinrenew »

Interesuje się technologią LTE, gdyż u mnie na wsi jest tylko 1 dostawca internetu i nie sprawdza się wcale. Straty pakietów na poziomie 48%. Niestety wg map LTE jeszcze do mnie nie sięga (mała miejscowina niedaleko Krakowa) i mam pytanie - czy jest jakaś możliwość dokupienia anteny kierunkowej, przytwierdzenia jej na dachu domu i skierowania na maszt ? w domu mam router TP-linka1043nd i czy do tego jakiś modem można wpiąć i będzie "chulać"
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Jaka odległość od BTS-a LTE do Ciebie ?

[ Dodano: 2012-01-20, 21:48 ]
marcinrenew pisze: czy jest jakaś możliwość dokupienia anteny kierunkowej, przytwierdzenia jej na dachu domu i skierowania na maszt ?
Tak, antena kierunkowa panel na pasmo LTE 1800 MHz.
marcinrenew pisze:w domu mam router TP-linka1043nd i czy do tego jakiś modem można wpiąć i będzie "chulać"
Tak, np Twój ruter TP-linka1043nd z softem OpenWrt - Gargoyle PL z modemem Huawei E398.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl :ok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
marcinrenew

Dzięki za info

Trudno mi powiedzieć jaka jest odległość ..
Od polsatowskiego mobylandu to chyba z jakieś 8km, ale na mapie PLUS-a zasięg jest znacznie bliże, choć w okolicy wg mapy nie ma masztu LTE

Moj adres to: Bolechowice (małopolskie), ul. Turystyczna
może masz jakieś lepsze mapy niż te na stronie mapa.btsearch.pl
i potrafisz lepiej przewidzieć, czy jest sens brać coś na próbę.

pozdr
w0nski

Post autor: w0nski »

@Romek: Jesteś pewien że coś takiego przejdzie? Wziąłem na próbę z plisa router e586 i jak go nie wystawię na strych to w ogóle lipa jest bo łapie tylko 2G a na strychu jest 3G i czasem przełącza na HSPA+ (na speedteście udało się osiągnąć 4Mb downloadu). Niestety bywa że i na strychu słabiej chodzi przez zasięg. Niestety nie ma możliwości podpięcia do niego anteny zewnętrznej, dlatego zastanawiam się nad wzięciem e398, podpięcia do niego antenki i wpięcia go w jakiś router.
No i tu pojawia mi się pytań kilka :/
1. Jaki router (dodam że mimo że router jest LTE to zasięgu LTE nie ma więc na chwilę obecną 3G/HSPA). Czy ten tp-link da radę? Konieczne jest wgranie firmware'u?
2. Jaki może być maksymalnie długi kabel od anteny?
3. Czy takie zestawienie urządzeń w ogóle zda rolę?
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
marcinrenew

hmm

Jednak PLUS też nie ma zasięgu - kolorki na mapie mnie zmyliły - więc nic z tego :( najbliższy nadajnik jakieś 8km - a tak z ciekawości - jaki jest zasięg LTE ?
User108

tiegus pisze:Czy 1 (min) czy 4 (max) kreski zasięgu, u mnie wynik zawsze wychodzi zbliżony
Rozumiem że to wynik na 3G, bo chyba nie na LTE?
mitsufan

Post autor: mitsufan »

Witam. Od tygodnia jestem użytkownikiem iPlusa z ww. routerem. Pierwsze wrażenia - bardzo pozytywne. Router jest mały, lekki, duży plus za baterię. Łatwo się konfiguruje. Zasięg OK. Mieszkam w kamienicy z 1930 roku w mieszkaniu średniej wielkości (64m) i w każdym z pomieszczeń jest b. dobry zasięg sieci rozprowadzanej przez routera. Dużym plusem jest stabilność samego połączenie z LTE. W zasadzie zawsze podczas testów download mam 25-26 Mbps, upload 2-4. Jak na razie (odpukać) router nigdy się nie zawiesił, wszystko działa OK.
Niestety mam mały zgrzyt - może ktoś z Was mi pomoże. Po zmianie internetu na LTE z ww. sprzętem (wcześniej używałem Play Online) przestał działać mi najpopularniejszy chyba program do pobierania torrentów (brak połączeń przychodzących). Wie ktoś jak odblokować/przekierować porty na tym routerze?
tiegus

User108 pisze:
tiegus pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Rozumiem że to wynik na 3G, bo chyba nie na LTE?
Jest to średni wynik prędkość LTE przy popieraniu paczki wielkości 5700kB
na www.netmeter.pl

Inne strony do pomiaru prędkości łącza np. test.4web.pl wysyłają małe paczki danych, dlatego pokazują bardzo zawyżone wyniki, niekiedy dwukrotnie wyższe.

W nocy przy małym obciążeniu sieci wyciąga około 25Mbps

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-01-31, 21:03 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-01-31, 21:03 przez tiegus, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

w0nski pisze:lipa jest bo łapie tylko 2G a na strychu jest 3G i czasem przełącza na HSPA+ (na speedteście udało się osiągnąć 4Mb downloadu).
I tu pojawia się realna szansa na sukces.
w0nski pisze:Wziąłem na próbę z plisa router e586
Takie zabawki zdają egzamin tylko blisko nadajnika.
w0nski pisze:dlatego zastanawiam się nad wzięciem e398, podpięcia do niego antenki i wpięcia go w jakiś router.
Dobry pomysł. :ok:
W zasięgu jakiej sieci jesteś ?
Jaka odległość od BTS ?
w0nski pisze: Czy ten tp-link da radę? Konieczne jest wgranie firmware'u?
Da radę, zmiana softu konieczna.
Obsługuje wiele modeli modemów, podobnie jak Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3220 TP-LINK TL-MR3420
.
w0nski pisze: 2. Jaki może być maksymalnie długi kabel od anteny?
Trzeba się starać aby był jak najkrótszy ale bez przesady. :D
w0nski pisze: 3. Czy takie zestawienie urządzeń w ogóle zda rolę?
Jest duża szansa że tak, jeśli odległość jest rozsądna i nie ma dużych przeszkód terenowych.
:papa:

[ Dodano: 2012-02-01, 12:56 ]
marcinrenew pisze:Moj adres to: Bolechowice (małopolskie), ul. Turystyczna
Czy to jest ten adres ?

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.14945 ... 88916/z/13

Play » E-GSM900 (KRA2012) UMTS2100 (KRA2012)
Wielka Wieś, Krakowska 51
Około 3,7 km - blisko warto spróbować.

[ Dodano: 2012-02-01, 13:25 ]
marcinrenew pisze: a tak z ciekawości - jaki jest zasięg LTE ?
y
Realny - kilka km. :D
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ODPOWIEDZ