Zasięg LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zasięg LTE
Witam,
mam pytanie odnośnie technologii LTE. Z jakiej odległości mogłbym bezproblemowo odbierać sygnał LTE? Czy np z 20km jest możliwość bezproblemowego korzystania?
mam pytanie odnośnie technologii LTE. Z jakiej odległości mogłbym bezproblemowo odbierać sygnał LTE? Czy np z 20km jest możliwość bezproblemowego korzystania?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zasięg LTE
Zapomnij, może z 2-3km będzie działaćBraYneX pisze:Czy np z 20km jest możliwość bezproblemowego korzystania?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
2-3km to przesada, mam 2 km do nadajnika i wewnątrz domu bez anteny mam sygnał około 60%, a z anteną (wewnątrz) prawie 100%. Kiedyś testowałem LTE na trasie, odległość między nadajnikami była ok. 20km i sam się dziwiłem, bo tylko na chwilę gdzieś w połowie trasy mi zerwało połączenie, ale zaraz się połączyłem ponownie. Testowałem bez anteny, teren był płaski, niezabudowany i niezalesiony.wojteks pisze:Zapomnij, może z 2-3km będzie działać
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czyli idealne warunki.rombad pisze:Kiedyś testowałem LTE na trasie, odległość między nadajnikami była ok. 20km i sam się dziwiłem, bo tylko na chwilę gdzieś w połowie trasy mi zerwało połączenie, ale zaraz się połączyłem ponownie. Testowałem bez anteny, teren był płaski, niezabudowany i niezalesiony.
Czy jesteś pewien że było to na pewno LTE , a nie np HSPA+ na 900 MHz, tylko tak pytam, nie było w pobliżu jeszcze 1 nadajnika ?
Jeśli tak to piękny wynik.

Ale w praktyce to będzie właśnie 2-3 km.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
- Mistrz bezprzewodowy
Romek, 
Z tym się zgodzę o zasięgu 20km, a na 1800MHz można zapomnieć. Pomijając zestawienie punkt-punkt przy wolnej strefie Fresnela jak najbardziej.a nie np HSPA+ na 900 MHz

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Tak, warunki idealne i na pewno LTE i nie było innego nadajnika. Nie napisałem że zasięg 20km tylko odległość między nadajnikami, w połowie drogi zerwało połączenie czyli się przełączył na drugi nadajnik w tym czasie przebyłem może 1km czyli zasięg bez anteny przy idealnych warunkach 9-10km.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To też rekord, Soloż może być dumny.rombad pisze: czyli zasięg bez anteny przy idealnych warunkach 9-10km.

U mnie pewny zasięg LTE kończy się ok 3 km od BTS-a. Na tym samym maszcie jest AERO2 na 900 MHz
i zasięg jest około 2-3 krotnie większy.
Powyżej tej granicy trzeba kombinować z antenami zewnętrznymi i umieszczać je wysoko by to działało stabilnie.
[ Dodano: 2012-01-22, 10:39 ]
Czyli wlałeś w serca niektórym użytkownikom mobilnego Internetu nadzieje że to może u nich zadziała, przy odrobinie szczęścia i rozbudowanej instalacji antenowej.rombad pisze: czyli zasięg bez anteny przy idealnych warunkach 9-10km.

Romek
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz,ale LTE to "nowa technologia",jest na tyle świeża,że wątpie aby z odległości 20 km coś Ci łapało.
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze inna sprawa. Zasięg a dostępność usług.
W GSMie jest dokładnie określony zasięg stacji coś około 36 km ale nie ze względu na fale tylko czas obsługi który jest za duży i stacja nie wpuszcza (są rozwiązania rozszerzające do nawet 120 km stosowane na morzu kosztem zmniejszenia pojemności).
Na szczycie Wielkiej Raczy dolatuje 3G 2100 Plusa i telefon pokazuje normalnie zasięg ale zadzwonić się nie da ("pu pu pu") dodzwonić też.
9 km dla 1800 to nie jest dla mnie jakiś specjalny rekord
Zdarzało się już mi korzystać przy 8km z 3G więc bez szału
20 to już dużo. I ze względu zasięgu jak i wspomnianej dostępności a chyba nikt jeszcze nie sprawdził jak to działa w LTE.
W GSMie jest dokładnie określony zasięg stacji coś około 36 km ale nie ze względu na fale tylko czas obsługi który jest za duży i stacja nie wpuszcza (są rozwiązania rozszerzające do nawet 120 km stosowane na morzu kosztem zmniejszenia pojemności).
Na szczycie Wielkiej Raczy dolatuje 3G 2100 Plusa i telefon pokazuje normalnie zasięg ale zadzwonić się nie da ("pu pu pu") dodzwonić też.
9 km dla 1800 to nie jest dla mnie jakiś specjalny rekord
![:]](./images/smilies/splash.gif)
20 to już dużo. I ze względu zasięgu jak i wspomnianej dostępności a chyba nikt jeszcze nie sprawdził jak to działa w LTE.
-
- Mistrz bezprzewodowy
ja sprawdziłem, nadajnik w Rachocinie k/Sierpca, StationID 11002, modem e398 +laptopgebus12 pisze:I ze względu zasięgu jak i wspomnianej dostępności a chyba nikt jeszcze nie sprawdził jak to działa w LTE.
odległość od nadajnika 11km (miejscowość Zglenice Duże) transfer około 50 Mb/s w godzinach popołudniowych, nawiązanie połaczenia przez aplikację Plus Internet bez problemu, także przez TnI, ale w aplikacji Plus Internet przełączone na połaczenie z LTE.
Następnie odległość 13,7 km miejscowość Żółtowo, modem E398 + antena od Cybertecha 15dbi na 1800 MHz za przednią szybą samochodu, połaczenie bez problemu, transfer 30MB/s, bez anteny był sygnał, ale nie mógł się połaczyć
Odległość 15,4 km miejscowość Mochowo, dwie anteny od Cybertech 15dbi, jedna w polaryzacji poziomej druga w pionowej, modem e 398, i d**a, tni pokazuje zasięg na poziomie około 70dbi, ale nie może połaczyć się z siecią LTE, anteny na maszcie 10 metrowym, myślę, że modem wysyła za słaby sygnał i nie może się skontaktować z BTS, zasilanie modemu przez przewód USB z dwóch gniazd USB
tyle w kwestii zasięgu LTE, teren w miarę równy, bez lasów i zabudowań, mozna sprawdzić na mapie
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja się tak spytam - używasz panelu podczas jazdy samochodem czy to po prostu były takie testy terenowe? 

-
- Stały użytkownik forum
Autostrada A4 parking na 198km odległość od nadajnika w Brzegu ul. Wrocławska to 12km, bez anteny transfer 35Mb/s. Jadąc dalej na zachód bez problemu łapie LTE na autostradzie na wysokości Wrocławia i Legnicy. Dla ciekawości wjechałem w miasto zmierzyć transfer bliżej nadajnika i okazało się ze jest mniejszy niż z autostrady. Tak jak wcześniej pisałem można przyjąć że do 10km w otwartym terenie, równym bez lasów LTE działa bez anteny:)
-
- Mistrz bezprzewodowy
oczywiście, ze testy w terenie, a nie w czasie jazdy.Maciek764 pisze:używasz panelu podczas jazdy samochodem czy to po prostu były takie testy terenowe?
chciałem zobaczyć ile mi brakuje aby odbierać LTE, wychodzi na to, ze jakieś 2 km
-
- Guru bezprzewodowy
Oni nadają z obiektu Emitelarombad pisze:Autostrada A4 parking na 198km odległość od nadajnika w Brzegu ul. Wrocławska to 12km, bez anteny transfer 35Mb/s.
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... php?pid=11
Postaram się zweryfikować, jak to działa w Brzegu w jakimś sensownym czasie.
Mówisz o Brzegu czy Wrocławiu?rombad pisze:Dla ciekawości wjechałem w miasto zmierzyć transfer bliżej nadajnika i okazało się ze jest mniejszy niż z autostrady.
Jak o Wrocławiu to gdzie byłeś i skąd sprawdzałeś?
-
- Stały użytkownik forum
Nie, to było w Legnicy.
-
- Początkujący użytkownik forum
Włączę się do dyskusji o zasięgu LTE.
Testy wykonałem w Serocku k/Wawy.
Jeżdziłem z netbookim z wpiętym modemem LTE bez anteny dookoła maszyu BTS LTE.
[1] siła największa nie pod samym masztem tylko w odległości ok 200 - 300 m.
[2] są trzy sektory kierunkowe co 120 stopni. W tych kierunkach jest znaczenie silniejszy sygnał. To tłumaczy dlaczego jeden jest bliżej masztu a drugi, bardziej oddalony ma lepszy sygnał.
[3] Stacjonarnie odbieram bez problemu LTE z odległości 4,8 km. A nie jestem na kierunku sektora. Więc wierzę, że nawet ok 10 km jest możliwe.
Ze strychu ( IIp. ok. 8m nad poziom gruntu) odbiór z anteny parapetowej , wystawionej za okna zrywa. Z anteną "kominową" jest wszystko OK !
Sygnał silniejszy i stabilny.
Antena: typowa kominówka od POLSATu; pałąk poziomy i pionowy.
Kierunkowość obojętna. Nie ma wpływy na sygnał.
LTE jest super.
Na koniec zasięgi PLUSA i POLSATU są już tożsame.
Testy wykonałem w Serocku k/Wawy.
Jeżdziłem z netbookim z wpiętym modemem LTE bez anteny dookoła maszyu BTS LTE.
[1] siła największa nie pod samym masztem tylko w odległości ok 200 - 300 m.
[2] są trzy sektory kierunkowe co 120 stopni. W tych kierunkach jest znaczenie silniejszy sygnał. To tłumaczy dlaczego jeden jest bliżej masztu a drugi, bardziej oddalony ma lepszy sygnał.
[3] Stacjonarnie odbieram bez problemu LTE z odległości 4,8 km. A nie jestem na kierunku sektora. Więc wierzę, że nawet ok 10 km jest możliwe.
Ze strychu ( IIp. ok. 8m nad poziom gruntu) odbiór z anteny parapetowej , wystawionej za okna zrywa. Z anteną "kominową" jest wszystko OK !
Sygnał silniejszy i stabilny.
Antena: typowa kominówka od POLSATu; pałąk poziomy i pionowy.
Kierunkowość obojętna. Nie ma wpływy na sygnał.
LTE jest super.
Na koniec zasięgi PLUSA i POLSATU są już tożsame.
-
Modem ZTE MF821 (Plus Prepaid) w skrzynce wraz z anteną DUAL LTE 17 dBi 1800 na 3 metrowym maszcie na dachu.
Podłączenie z kompem za pomocą Unitek Y-2507 (35m kabla CAT5e + kabel zasilający)
BTS - 6.5KM w polu widzenia (za pomocą lornetki).
Jakość sygnału - 4 lub 5 na 5 kresek.

Zanotowany max download chwilowy 50Mbit/s, max upload chwilowy 30Mbit/s.
Speedtest z tej chwili:

Prędkość okropnie "pływa" - zapewne overbooking.
Podłączenie z kompem za pomocą Unitek Y-2507 (35m kabla CAT5e + kabel zasilający)
BTS - 6.5KM w polu widzenia (za pomocą lornetki).
Jakość sygnału - 4 lub 5 na 5 kresek.

Zanotowany max download chwilowy 50Mbit/s, max upload chwilowy 30Mbit/s.
Speedtest z tej chwili:

Prędkość okropnie "pływa" - zapewne overbooking.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
PxP, sprawdź jakie jest łącze doprowadzone do stacji bazowej (jaka przepływność radiolinii). Będziesz miał wtedy odpowiedź.
-
- Guru bezprzewodowy
Ostro pojechałeś z tym Y-2507, nie żałowałeś kasy
To nowe rozwiązanie ale kosztowne.

-
Gdzie to można sprawdzić? Mam numer stacji bazowej, google znalazło coś w XLS na stronie UKE ale niestety bad link.ja.michal pisze:PxP, sprawdź jakie jest łącze doprowadzone do stacji bazowej (jaka przepływność radiolinii). Będziesz miał wtedy odpowiedź.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie w bazie zrobionej na podstawie wykazu UKE, a do otworzenia w Google Earth.
http://www.btsmap.one.pl/uke/
http://www.btsmap.one.pl/uke/
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
janunio, dlaczego w twoim teście jako ISP pisze Sferia ?