wds problem z ping
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
wds problem z ping
Witam,
proszę o pomoc mam połączone 3 ap w trybie wds
1 ap
2 ap
3 ap
Połączenie wygląda tak
2 ap łączy się do 1 ap
3 ap łączy się do 1 ap
Wszystko działa stabilnie do momentu aż użytkownik 3 ap nie włączy filmu online na jakimś portalu wtedy ping z 3-4ms skacze do 400ms i pada połączenie między 1-2 1-3
czy można to w jakiś sposób ograniczyć ?
by po włączeniu filmów nie zrywało połączenia i ping nie skakał do 400ms ?
proszę o pomoc mam połączone 3 ap w trybie wds
1 ap
2 ap
3 ap
Połączenie wygląda tak
2 ap łączy się do 1 ap
3 ap łączy się do 1 ap
Wszystko działa stabilnie do momentu aż użytkownik 3 ap nie włączy filmu online na jakimś portalu wtedy ping z 3-4ms skacze do 400ms i pada połączenie między 1-2 1-3
czy można to w jakiś sposób ograniczyć ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: wds problem z ping
Jakie AP ?ml0dy pisze:proszę o pomoc mam połączone 3 ap w trybie wds
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
- wojteks
- *** Administrator ***
Router z podziałem pasma i ograniczeniem ilości pakietów na użytkownika. WDS to najgorszy rodzaj sieci rozsyłającej WiFi.ml0dy pisze:czy można to w jakiś sposób ograniczyć ?
Nie pomagam na PW!
-
Jaki film ? W formacie SD, HD ?ml0dy pisze: nie włączy filmu online na jakimś portalu
Są jakieś sieci WiFi w pobliżu ?
Jaki poziom sygnału na tych AP.
Romek
-
- Użytkownik forum
3 AP Ovslink Wl1600gl + firmware tomato
Jeśli nie WDS to w jakim trybie uruchomić te AP ?
Jakie filmy nie wiem ;(
Sieci są ale na kanale 13 widzę nic nie pracuje więc tak ustawiłem.
Poziom sygnału 40% trochę słabo ale ping leci bez strat.
Anteny 2 x TetraAnt 2-14 1 x Ovslink WAI-101
Odległości od siebie anten ok 20-30m i widoczność optyczna bardzo dobra dlaczego taki słaby sygnał nie wiem.
Jeśli nie WDS to w jakim trybie uruchomić te AP ?
Jakie filmy nie wiem ;(
Sieci są ale na kanale 13 widzę nic nie pracuje więc tak ustawiłem.
Poziom sygnału 40% trochę słabo ale ping leci bez strat.
Anteny 2 x TetraAnt 2-14 1 x Ovslink WAI-101
Odległości od siebie anten ok 20-30m i widoczność optyczna bardzo dobra dlaczego taki słaby sygnał nie wiem.
-
To prawda, to Złowojteks pisze:WDS to najgorszy rodzaj sieci rozsyłającej WiFi.

Ja to jeśli jest taka możliwość to spiołbym je wszystkie kablem i ustawił jako AP.
[ Dodano: 2012-01-21, 14:51 ]
Chcesz powiedzieć że zastosowałeś na linki 20-30 m anteny kierunkowe typu panel 14 dB ?ml0dy pisze:Anteny 2 x TetraAnt 2-14 1 x Ovslink WAI-101
Romek
-
- Użytkownik forum
Nie ma możliwości spięcia ich 3 kablem bo są w różnych blokach oddzielonych ulicą kabli też się nie da położyć bo spółdzielnia pościągała te nad ulicą które mieliśmy dotychczasz 
Zastosowałem kierunkowe 14dbi bo miałem 8dbi i było jeszcze gorzej
a akurat takie miałem pod ręką.
Antena dookólna to antena wewnętrzna która stoi na parapecie za szybą nie bardzo mam możliwość założenia tam anteny zewnętrznej bo z tej strony okno ma tylko ta sąsiadka a na dachu wieszać nic nie możemy
na antenie takiej seryjnej od wl1600gl nic nie łapie.
Właściwie dobrze by było gdyby wyciągnąć to 2mbit co jest teraz tylko by to było na tyle stabilne że jak ktoś załączy film by nie rozłączały się te ap
p.s
czy da się spiąć te 3 ap w tryb AP zamiast wds ? może było by lepiej ?

Zastosowałem kierunkowe 14dbi bo miałem 8dbi i było jeszcze gorzej

Antena dookólna to antena wewnętrzna która stoi na parapecie za szybą nie bardzo mam możliwość założenia tam anteny zewnętrznej bo z tej strony okno ma tylko ta sąsiadka a na dachu wieszać nic nie możemy

Właściwie dobrze by było gdyby wyciągnąć to 2mbit co jest teraz tylko by to było na tyle stabilne że jak ktoś załączy film by nie rozłączały się te ap
p.s
czy da się spiąć te 3 ap w tryb AP zamiast wds ? może było by lepiej ?
-
O kurczę ciężko będzie.
Jeśli to pracuje teraz w trybie G (54 Mb/s) to przestaw na próbę w B (11 Mb/s) i sprawdź.
[ Dodano: 2012-01-21, 15:52 ]
Tylko trzeba się pozbyć tego WDS bo będzie kicha.
Czy między AP1 i AP2 oraz AP1 i AP3 jest widoczność optyczna i jaka jest odległość między tymi konkretnymi punktami ?

Jeśli to pracuje teraz w trybie G (54 Mb/s) to przestaw na próbę w B (11 Mb/s) i sprawdź.

[ Dodano: 2012-01-21, 15:52 ]
Tak.ml0dy pisze:czy można to w jakiś sposób ograniczyć ?
To prawda.wojteks pisze:Router z podziałem pasma i ograniczeniem ilości pakietów na użytkownika. WDS to najgorszy rodzaj sieci rozsyłającej WiFi.
Sprzęt w zasadzie do tego już masz.ml0dy pisze:3 AP Ovslink Wl1600gl + firmware tomato
Tylko trzeba się pozbyć tego WDS bo będzie kicha.
Czy między AP1 i AP2 oraz AP1 i AP3 jest widoczność optyczna i jaka jest odległość między tymi konkretnymi punktami ?

Romek
- wojteks
- *** Administrator ***
To jedna z przyczyn Twojego problemu.ml0dy pisze:Antena dookólna to antena wewnętrzna
Zamontuj na zewnątrz okna jakąś antenę zewnętrzną (może mały panel 8dBi wystarczy).
Nie pomagam na PW!
- vic2099
- Stały użytkownik forum
pokaż top - load average w czasie gdy masz pingi po 400ms
Może te AP mają wolny switching, procki, ect
Może te AP mają wolny switching, procki, ect
-
- Użytkownik forum
To jaki tryb włączyć jeśli nie WDS ?
Między ap1 ap2 i ap1 ap3 widoczność optyczna jest.
Odległości między ap po liniach prostych 20m-30m.
Co do wymiany anteny dookólnej na panel nie mam możliwośći założenia z tej strony anteny innej niż ta dookólna blok ocieplony zakaz wiercenia w steropianie a w oknie Pani nie wyraża zgody.
Druga sprawa że tylko ta Pani ma okno od tej strony
top pokaze jak się ten użytkownik pojawi poproszę go by zapuścił jakiś film
Myśle jeszcze by ten ap1 wymienić na coś lepszego tylko co ? może coś takiego będzie lepsze OVISLINK AIRLIVE N.POWER B/G/N ?
nie jestem znawcą ale mam wrażenie że ten ap1 nie wyrabia
Między ap1 ap2 i ap1 ap3 widoczność optyczna jest.
Co do wymiany anteny dookólnej na panel nie mam możliwośći założenia z tej strony anteny innej niż ta dookólna blok ocieplony zakaz wiercenia w steropianie a w oknie Pani nie wyraża zgody.
Druga sprawa że tylko ta Pani ma okno od tej strony

top pokaze jak się ten użytkownik pojawi poproszę go by zapuścił jakiś film

Myśle jeszcze by ten ap1 wymienić na coś lepszego tylko co ? może coś takiego będzie lepsze OVISLINK AIRLIVE N.POWER B/G/N ?
nie jestem znawcą ale mam wrażenie że ten ap1 nie wyrabia

- wojteks
- *** Administrator ***
AP-AP Client lub Bridge P-MP.ml0dy pisze:To jaki tryb włączyć jeśli nie WDS ?
?ml0dy pisze:a w oknie Pani nie wyraża zgody
Jak to rozumieć? Zakładasz przyssawkę do szyby na zewnątrz i do niej mocujesz antenę.
Jak nie opanujesz połączenia na tym co jest to wymiana nie pomoże.ml0dy pisze:by ten ap1 wymienić na coś lepszego
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
ok tylko że z przyssawką jest o tyle problem że trzeba zrobić dziurę małą w ramie
na co pani zgody nie wyraża 
co do innych trybów to czy zmieniając tryb poprawi mi się jakość połączenia z 40% na 90% ? bo nie do końca tego rozumie skąd u mnie taki słaby sygnał
czy to wina słabej jakości na poziomie tych 40% czy dlatego że urządzenie się zapycha ?

co do innych trybów to czy zmieniając tryb poprawi mi się jakość połączenia z 40% na 90% ? bo nie do końca tego rozumie skąd u mnie taki słaby sygnał

- wojteks
- *** Administrator ***
30cm cienkiego kabla pigtail (rg316 powiedzmy), router na parapet i antena za oknem. Przez plastikowe okno spokojnie taki kabel przełożysz.ml0dy pisze: że trzeba zrobić dziurę małą w ramie
Zmiana trybu nie ma wpływu na sygnał, masz złe anteny i to musisz zmienić. Na 30m powinno działać na fabrycznych antenach chyba że zakłócenia od innych sieci sa tak duże że WiFi 2.4GHz po prostu nie będzie działać.ml0dy pisze:co do innych trybów
Nie pomagam na PW!
-
20-30 to bardzo mało.ml0dy pisze:Między ap1 ap2 i ap1 ap3 widoczność optyczna jest.
Ustaw tak i sprawdź:
AP1 jako ruter AP jeśli do niego podłączony jest Internet. Ustaw WiFi w standard B (11 Mb/s)
AP2 jako AP Client
AP3 jako AP Client.
Słaby sygnał przy niewielkiej odległości i zachowanej idealnej optyce - możliwe że masz uszkodzony sprzęt, którąś antenę lub AP. Masz kilka szt. zrób podmiankę i sprawdź.
Próba musi być.

Romek
- wojteks
- *** Administrator ***
Dookólna przy routerze za szybą to raczej jest problem.Romek pisze:którąś antenę
Nie pomagam na PW!
-
Muszę przyznać Ci rację.wojteks pisze:Dookólna przy routerze za szybą to raczej jest problem.

Pamiętam jak bardzo się kiedyś zdziwiłem jak się przekonałem jak bardzo tłumi zwykła szyba okienna sygnał WiFi na 2.4 GHz.

Ale chłopaki widzę chcą ogarnąć temat sposobem gospodarczym. (możliwie najtańszym)

Romek
-
- Użytkownik forum
Podmieniałem urządzenia nic to nie zmienia
testowałem też na linksys wrt54gl jest jeszcze gorzej 
Aktualnie wszystko wygląda tak jak na rysunku oznaczone czerwoną kreską tyle że wszysko w trybie wds pytanie czy można zrobić taką konfiguracje by górny lewy wl1600 był w trybie AP a dolny wl1600 i prawy był klientem ? przy założeniu że za dolnym wl1600 stoi jeszcze router wpięty do isp na którym działa dhcp itd. ??
Nie mam możliwości zrobienia konfiguracji takiej jak oznaczyłem zieloną kreską bo prawy wl1600 nie widzi tego na dole

Aktualnie wszystko wygląda tak jak na rysunku oznaczone czerwoną kreską tyle że wszysko w trybie wds pytanie czy można zrobić taką konfiguracje by górny lewy wl1600 był w trybie AP a dolny wl1600 i prawy był klientem ? przy założeniu że za dolnym wl1600 stoi jeszcze router wpięty do isp na którym działa dhcp itd. ??
Nie mam możliwości zrobienia konfiguracji takiej jak oznaczyłem zieloną kreską bo prawy wl1600 nie widzi tego na dole

- wojteks
- *** Administrator ***
Załóż fabryczne anteny i sprawdź czy działa. W punkcie z AP musi być zewnętrzna antena inaczej nie będzie działać.ml0dy pisze:wszystko wygląda tak jak na rysunku
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
na fabrycznych antenach <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> się nie widzą
więc i tryb wds nie działa

-
A tak da się to ustawić:
AP1 jako ruter AP jeśli do niego podłączony jest Internet. Ustaw WiFi w standard B (11 Mb/s)
AP2 jako AP Client
AP3 jako AP Client.
AP2 jako AP Client
AP3 jako AP Client.
Romek
- wojteks
- *** Administrator ***
Antena musi być na zewnątrz, anteny panelowe też muszą być na zewnątrz.ml0dy pisze:na fabrycznych antenach
To powinno działać na fabrycznych antenach jeżeli odległości są prawdziwe. Wystaw tego z dookólną na parapet za okno na chwilę i sprawdź, załóż do niego fabryczną antenkę na testy (co najwyżej zwiększ do jakiejś 5dBi)
Skoro jest duża różnica wysokości a panele mają wąską wiązkę (tak samo jak dookólna) to po prostu anteny nie trafiają z sygnałem. Najlepiej by było zbudować na małych antenach panelowych powiedzmy 8dBi, mają inną wiązkę niż 14dBi i może prawy i lewy router zobaczą router z internetem, najlepiej gdyby on pracował jako AP a pozostałe jako AP Client.
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:Najlepiej by było zbudować na małych antenach panelowych powiedzmy 8dBi, mają inną wiązkę niż 14dBi i może prawy i lewy router zobaczą router z internetem, najlepiej gdyby on pracował jako AP a pozostałe jako AP Client.

Optymalne rozwiązanie i ostatnia szansa na sukces.
Romek