Router Linksys WRTP54G - problem z internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router Linksys WRTP54G - problem z internetem
Witam wszystkim. Czy będzie ktoś w stanie pomóc mi z tym ruterkiem?? Poproszę wszystkich znawców o wypowiedź:
Dostawcą netu jest kablowka Multimedia. Do niedawna wszystko działało jak należy, ale obecnie nie mogę wejść na facebook, na download microsoftu-jak chce cos pobrac,to wywala od razu błąd strony, oraz kilka innych jeszcze stron.
Po odłączeniu ruterka i podpieciu pod laptop samego modemu kablowego kablem LAN wszystko dziala znakomicie.
Pomóżcie coś.
Pozdrawiam.
Dostawcą netu jest kablowka Multimedia. Do niedawna wszystko działało jak należy, ale obecnie nie mogę wejść na facebook, na download microsoftu-jak chce cos pobrac,to wywala od razu błąd strony, oraz kilka innych jeszcze stron.
Po odłączeniu ruterka i podpieciu pod laptop samego modemu kablowego kablem LAN wszystko dziala znakomicie.
Pomóżcie coś.
Pozdrawiam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Router Linksys WRTP54G - problem z internetem
Nic nie zmieniałeś ostatnio w ustawieniach rutera ?
Zacznij od tego:
- reset rutera do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja rutera - sprawdzenie działania.
- sprawdzenie na stronie producenta czy jest nowe firmware do tego rutera, jeśli jest aktualizacja oprogramowania wewnętrznego urządzenia - sprawdzenie działania.
Powodzenia.
Zacznij od tego:
- reset rutera do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja rutera - sprawdzenie działania.
- sprawdzenie na stronie producenta czy jest nowe firmware do tego rutera, jeśli jest aktualizacja oprogramowania wewnętrznego urządzenia - sprawdzenie działania.
Powodzenia.

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
- Użytkownik forum
Nic nie zmieniałem, robiłem jużreset, zapomniałem napisać. Internet jest kablowy,wiec jesli chodzi o konfiguracje, to nic nie robiłem nigdy nie bylo potrzeby (pomijając VOIP). Firmware jest najnowsze (chyba) jakie wyszło, już od dawna nie znalazlem nic nowego, chyba Linksys nie daje supportu do tego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
miloniu, spróbuj zmniejszyć MTU na routerze.
-
- Użytkownik forum
Dzięki kolego, ale na jaką wartość zmniejszyć?? Bo spróbowałem już na 1492, przedwczoraj, jednakże to nie przyniosło skutku.
Czytałem już gdzieniegdzie, o problemach z tym routerkiem ,ale nigdzie nie znalazłem żadnej pomocy, niestety.
Dzięki za sugestie, ale to jeszcze nie to.
Może coś poradzimy, liczę na użytkowników forum, pozdrawiam.
Czytałem już gdzieniegdzie, o problemach z tym routerkiem ,ale nigdzie nie znalazłem żadnej pomocy, niestety.
Dzięki za sugestie, ale to jeszcze nie to.
Może coś poradzimy, liczę na użytkowników forum, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 17:28 przez miloniu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy pomocy komendy "ping -l x" mozesz sprawdzic do jakiej wielkosci pakiety nie sa segmentowane.
Nie pomagam na PW.
-
Spróbuj wyłączyć Firewall w ruterze i sprawdź czy pomogło. 

Romek
-
- Użytkownik forum
Ten ruter jest dziwny, Panowie, wyłączenie Firewalla jest razem z Natem, nie da się oddzielnie ich wyłączyć. Zaraz popróbuję z MTU i sprawdzę pingi.
-
Wpisz na stałe IP komputerowi w ustawieniach karty sieciowej, z puli przyznawanej przez DHCP rutera .
Włącz DMZ (strefa zdemilitaryzowana) i wpisz tam iP Twojego komputera, powinno pomóc.
Włącz DMZ (strefa zdemilitaryzowana) i wpisz tam iP Twojego komputera, powinno pomóc.
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 23:44 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
-
- Użytkownik forum
Dzięki wielkie za pomoc, jednakże nadal nic, z tym DMZ już próbowałem, dzięki radzie mojego kolegi - zadnej poprawy, niestety.
Nadal to samo, a z modemu idealnie.
Powiem Wam, że już zwątpiłem i zaczynam szukać powoli innego rozwiązania,czyli nowy ruterek z bramką bądź bramka oddzielnie, masakra.
Najdziwniejsze jest to, że jeszcze 1mieś.temu działał b.dobrze.
Nadal to samo, a z modemu idealnie.
Powiem Wam, że już zwątpiłem i zaczynam szukać powoli innego rozwiązania,czyli nowy ruterek z bramką bądź bramka oddzielnie, masakra.
Najdziwniejsze jest to, że jeszcze 1mieś.temu działał b.dobrze.
-
Masz włączoną funkcje UPnP ?
Ewentualnie przekierowanie portu na próbę.
Przyjrzałbym się ustawieniom firewall.
Nie ma co ciekawy kliniczny przypadek.
Albo dostawca Internetu coś zmienił lub raczej te witryny zaczęły korzystać z czegoś nowego na co Twój ruterek jest uczulony.
Jest alternatywny soft na ten ruter ?
Ewentualnie przekierowanie portu na próbę.
Przyjrzałbym się ustawieniom firewall.
Nie ma co ciekawy kliniczny przypadek.

Albo dostawca Internetu coś zmienił lub raczej te witryny zaczęły korzystać z czegoś nowego na co Twój ruterek jest uczulony.

Jest alternatywny soft na ten ruter ?
Romek
-
- Użytkownik forum
A więc tak: Upnp wyłączone, firewall też, przekierowania portów też niema, ruter był przywracany do ustawień fabrycznych.
Być może coś zmienił dostawca, bo tak jak pisałem - działalo, wszystko, a teraz nie.
Jest OpenWrt, ale można wgrać jtagiem, trzeba bylo by kupić i spróbować, gorzej jak to nic nie da,albo sie coś schrzani.
Dodam iż nie tylko ja mam taki problem, wyczytałem na jednym forum (o różnorodnej tematyce) ze kilka osób ma podobne problemy z tym samym ruterkiem gdzie operatorem też jest kablówka.
Być może coś zmienił dostawca, bo tak jak pisałem - działalo, wszystko, a teraz nie.
Jest OpenWrt, ale można wgrać jtagiem, trzeba bylo by kupić i spróbować, gorzej jak to nic nie da,albo sie coś schrzani.
Dodam iż nie tylko ja mam taki problem, wyczytałem na jednym forum (o różnorodnej tematyce) ze kilka osób ma podobne problemy z tym samym ruterkiem gdzie operatorem też jest kablówka.
-
Bym zmienił na inne firmware nawet na starsze na próbę.
Cienko na ten model z alternatywnym softem.
http://forum.ipfon.pl/index.php?topic=1375.0
https://www.freeconet.pl/forum/viewtopi ... 2010300df9
Cienko na ten model z alternatywnym softem.

http://forum.ipfon.pl/index.php?topic=1375.0
https://www.freeconet.pl/forum/viewtopi ... 2010300df9
Romek
-
- Użytkownik forum
Ale ten firmware do którego zamieściłeś linki to jest chyba brandowany, nie zablokuje mi się czasem ?? Bo ja nie miałem blokady na operatora voip.
-
Jak masz wątpliwości - podejrzenia, pobierz ze strony producenta. Starszy czy nowszy, na próbę. Nie mam i nigdy nie miałem rutera tego producenta. Wolę TP-LINKA , tanio, nie ma problemów i pobawić się można ( DD-WRT, OPEN WRT Gargoyle PL, itp).
Romek
-
- Użytkownik forum
Taak, "Polak mądry po szkodzie", jak to mawiają, hehe. Teraz kupię coś innego.
A co do firmware, to już kilka razy szukałem i na stronie producenta jedyne co można ściagnąć to "User guide", nie znalazłem nigdzie firmware,nawet starszego, bo myślałem już nad zmianą firmware. Może ktoś będzie miałwięcej szczęścia i znajdzie.
W sumie mój błąd, bo nie napiusałem wszystkich opcji, jakie próbowałem z tym tajemniczym kłopotem.
A co do firmware, to już kilka razy szukałem i na stronie producenta jedyne co można ściagnąć to "User guide", nie znalazłem nigdzie firmware,nawet starszego, bo myślałem już nad zmianą firmware. Może ktoś będzie miałwięcej szczęścia i znajdzie.
W sumie mój błąd, bo nie napiusałem wszystkich opcji, jakie próbowałem z tym tajemniczym kłopotem.
-
Cichaczem usuneli ? Widocznie był to bardzo udany model.
A te co podałem ?
Spróbuj na polskiej albo angielskiej stronie Linksa.
A jeszcze to:
http://drivers.softpedia.com/get/FIRMWA ... 3120.shtml

A te co podałem ?
Spróbuj na polskiej albo angielskiej stronie Linksa.
A jeszcze to:
http://drivers.softpedia.com/get/FIRMWA ... 3120.shtml
Romek
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie. Wczorej poświęciłem sporo czasu na szukanie firmware, jakiekolwiek linki do takowego, przenoszą od razu na stronę Cisco, gdzie nie ma takiego firmware.
Kolegi "Romek" ten link też nie działa, ale dziękuję wszystkim za rady i chęć pomocy.
Proszę o nie zamykanie teamtu, może uda się komuś jeszcze cos wymyśleć.
Pozdrawiam.
Przepraszam za pomyłkę.
Kolegi "Romek" ten link też nie działa, ale dziękuję wszystkim za rady i chęć pomocy.
Proszę o nie zamykanie teamtu, może uda się komuś jeszcze cos wymyśleć.
Pozdrawiam.
Przepraszam za pomyłkę.
Ostatnio zmieniony 2012-01-25, 16:11 przez miloniu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki link?miloniu pisze:Kolega "Key" ten link też nie działa
Wpisz w console komende "ping -l 1400 8.8.8.8" i zobacz czy pingi sie wracaja. Potem zwiekszaj 1400 do momentu az komunikacja sie urwie albo dostaniesz komunikat o segmentacji.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Heh, dobre. Uwierz,że na pewno nie bardziej niz mnie. Jutro rano sprawdzęjeszcze ostatnią podpowiedź, dziś zbrakło czasu.
Przegladajac internet zauważam iż corazwięcej osób ma/miało problem z tymże ruterkiem.
Dzwoniłem dziś do Cisco - nie pomogą mi, bo nie ma nikt u nich firmware, bo rzekomo ten ruter byl sprzedawany dla dostawców usług voip. Ale guzik prawda, bo ja go kupiłem niezablokowanego, co prawda na allegro, ze 3 lata temu, sprowadzony z zagranicy. Nie zmienia to faktu, że nie pomogą nic a nic.
Pozdrawiam.
Przegladajac internet zauważam iż corazwięcej osób ma/miało problem z tymże ruterkiem.
Dzwoniłem dziś do Cisco - nie pomogą mi, bo nie ma nikt u nich firmware, bo rzekomo ten ruter byl sprzedawany dla dostawców usług voip. Ale guzik prawda, bo ja go kupiłem niezablokowanego, co prawda na allegro, ze 3 lata temu, sprowadzony z zagranicy. Nie zmienia to faktu, że nie pomogą nic a nic.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik forum
Witam, moi drodzy, spróbowałem z tymi pingami, zszedłem w MTU na 1400 - nie pingował, dałem 1420 i zaczął pingować, wtedy tak na próbę odpaliłem F-B...i o dziwo,otworzyło się bez zarzutu (pozostałe strony tez). Wiec nie chciałbym przechwalić, ale chyba poradziliśmy sobie z probleme, wspólnie, za co dziękuję wszystkim forumowiczom biorącym udział.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Witam wszystkich ponownie. Niestety za długo się nie nacieszyłem "działającym" ruterem. Od dziś rana to samo się dzieje... masakra, sam już nie wiem co tu robić. Sprawdzałęm ustawienia sa tak,jak wpisałem (MTU), nie było resetu,nic.
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie.
Znalazłem rozwiązanie swojego problemu - kupiłem nowy ruter, zwykły do kablówki Pentagramu, w auchanie były w dobrej cenie.
Niestety tamtemu nic nie pomagało, żadne kombinacje, nawet alpejskie... Wiec bd służył w razie czego jako bramka voip.
Pozdrawiam
Znalazłem rozwiązanie swojego problemu - kupiłem nowy ruter, zwykły do kablówki Pentagramu, w auchanie były w dobrej cenie.
Niestety tamtemu nic nie pomagało, żadne kombinacje, nawet alpejskie... Wiec bd służył w razie czego jako bramka voip.
Pozdrawiam
-
Ja osobiście preferuje w kategorii tanie rutery sprzęt TP-LINK -a.
Można się z nimi trochę pobawić.

Też powinien dać radę.miloniu pisze:kupiłem nowy ruter, zwykły do kablówki Pentagramu

Romek
-
- Użytkownik forum
Zgodzę się, ze są tanie i dobre, korzystałem kiedyś z TP-linka jak również podłączałem u kilku znajomych takie ruterki. Sa wygodne w użyciu, proste w konfiguracji.
Jednakże ten Pentagram był jeszcze tańszy od tp-linka, co przy chwilowej "dziurze budżetowej" miało znaczenie przy kupnie, za ten zapłaciłem tylko 59zł -promo w Auchan.
Na ten WRTP54G straciłem już nerwy.
Dzięki, pozdrawiam.
Jednakże ten Pentagram był jeszcze tańszy od tp-linka, co przy chwilowej "dziurze budżetowej" miało znaczenie przy kupnie, za ten zapłaciłem tylko 59zł -promo w Auchan.
Na ten WRTP54G straciłem już nerwy.
Dzięki, pozdrawiam.
-
- Początkujący użytkownik forum
Najpierw zrób backup routera - zakładka Administration i Backup/Restore. Zapisz plik config i zrób twardy reset (z tyłu routera wciśnij na ok. 30 sek).
Potem ściągnij soft Firmware 1.00.62 (linki wszystkie w linku, ze tak napiszę) i załaduj go (zakładka Firmware Upgrade). Wyłącz/włącz zasilanie i potem wszystkie działania z tego linku
http://www.dslreports.com/forum/r211230 ... TH-5.01.04
Jak coś to skopiuj cały angielski teks i wrzuć w google tłumacz i działaj.
U mnie działa i wreszcie nie wiesza się to badziewie. Nawet zaczęło działać nienadawanie nazwy sieci
Jak ci pomoże to dawaj ten link innym bo wiele osób ma problem z tym routerem
Pozdr
Potem ściągnij soft Firmware 1.00.62 (linki wszystkie w linku, ze tak napiszę) i załaduj go (zakładka Firmware Upgrade). Wyłącz/włącz zasilanie i potem wszystkie działania z tego linku
http://www.dslreports.com/forum/r211230 ... TH-5.01.04
Jak coś to skopiuj cały angielski teks i wrzuć w google tłumacz i działaj.
U mnie działa i wreszcie nie wiesza się to badziewie. Nawet zaczęło działać nienadawanie nazwy sieci
Jak ci pomoże to dawaj ten link innym bo wiele osób ma problem z tym routerem
Pozdr
Pozdr.
-
- Użytkownik forum
Witam kolego, dzięki za pomoc.
Niestety nie moge nic zdzialac.
Sciagnalem wszystkie potrzebne rzeczy, znalazlem "Web Developer" pod prawoklikiem, wszystko zrobilem wg opisu, niestety moj router nie przyjmuje tego softu, po jego wgraniu za pomoca komend w konsoli Ping, w programie Tftpd32 pokazuje sie postęp wgrywania softu, jednakze w routerze wciaz pozostaje ten sam co mialem. Nie moge przejsc do kolejnych puntkow "naprawy" ruterka.
Czy moze to byc zwiazane z tym ze opis jest dla zablokowanych ruterkow, a moj jest bez blokady operatora??
Tak czy inaczej z poziomu rutera jak chce dokonac upgrade firmware, to tez sie nie da, pokazuje błąd - Invalid Code Pattern, za kazdym razem
Niestety nie moge nic zdzialac.
Sciagnalem wszystkie potrzebne rzeczy, znalazlem "Web Developer" pod prawoklikiem, wszystko zrobilem wg opisu, niestety moj router nie przyjmuje tego softu, po jego wgraniu za pomoca komend w konsoli Ping, w programie Tftpd32 pokazuje sie postęp wgrywania softu, jednakze w routerze wciaz pozostaje ten sam co mialem. Nie moge przejsc do kolejnych puntkow "naprawy" ruterka.
Czy moze to byc zwiazane z tym ze opis jest dla zablokowanych ruterkow, a moj jest bez blokady operatora??
Tak czy inaczej z poziomu rutera jak chce dokonac upgrade firmware, to tez sie nie da, pokazuje błąd - Invalid Code Pattern, za kazdym razem