2 anteny GSM a lepszy zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
2 anteny GSM a lepszy zasięg
Witam,
Na początku wspomnę, że w temacie jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł i chcę się dowiedzieć czy jest w ogóle realny, tak więc,
Chcę zamontować antenę GSM kierunkową na dachu domu gdzie występuje b. dobry zasięg następnie kablem(i tu pytanie jakim ?)połączyć ów antenę z kolejną ale wewnętrzną i dookólną czyli schemat powszechnie znany ale bez repeater'a- żadnego elementu wzmacniającego sygnał i tu moje główne pytanie : Czy to w ogóle coś da ? Mogę po kablu "przenieść" choć trochę zasięgu ? Jeśli tak to jakiego rzędu poprawy mogę się spodziewać?
Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam!
Na początku wspomnę, że w temacie jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł i chcę się dowiedzieć czy jest w ogóle realny, tak więc,
Chcę zamontować antenę GSM kierunkową na dachu domu gdzie występuje b. dobry zasięg następnie kablem(i tu pytanie jakim ?)połączyć ów antenę z kolejną ale wewnętrzną i dookólną czyli schemat powszechnie znany ale bez repeater'a- żadnego elementu wzmacniającego sygnał i tu moje główne pytanie : Czy to w ogóle coś da ? Mogę po kablu "przenieść" choć trochę zasięgu ? Jeśli tak to jakiego rzędu poprawy mogę się spodziewać?
Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: 2 anteny GSM a lepszy zasięg
Nic nie da.grand85 pisze:Czy to w ogóle coś da ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Karkołomny pomysł i niedorzeczny z technicznego punktu widzenia.
Moim zdaniem nie.
Po to wymyślono np to: http://www.dipol.com.pl/oferta-repeater ... m,4384.htm
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_gsm ... _A6812.htm

Moim zdaniem nie.
Po to wymyślono np to: http://www.dipol.com.pl/oferta-repeater ... m,4384.htm
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_gsm ... _A6812.htm

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
Tak przeglądałem już te wzmacniacze ale zanim wydam 2000zł to wolę zapytać
A czy możecie mi powiedzieć czy jest w ogóle jakiś sposób na poprawienie zasięgu bez konieczności zakupu tego wzmacniacza?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kupić telefon/modem z gniazdem anteny zewnętrznej, podłączyć takową do niego i umieścić ją na zewnątrz budynku.grand85 pisze:A czy możecie mi powiedzieć czy jest w ogóle jakiś sposób na poprawienie zasięgu bez konieczności zakupu tego wzmacniacza?
A repeatery to dość śliska sprawa, szczególnie w miastach można sobie biedy narobić.
-
Czyli jednak
w takim razie mam jeszcze tylko 2 pytanka
1. Rozumiem, że telefon z z gniazdem będzie służył do rozmów a modem korzystaniem z internetu GSM?
2. Czemu repeater może narobić biedy ?
Aha czy mógłbyś mi polecić jakiś telefon z tym gniazdem?

1. Rozumiem, że telefon z z gniazdem będzie służył do rozmów a modem korzystaniem z internetu GSM?
2. Czemu repeater może narobić biedy ?
Aha czy mógłbyś mi polecić jakiś telefon z tym gniazdem?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No chyba nie inaczej...grand85 pisze:1. Rozumiem, że telefon z z gniazdem będzie służył do rozmów a modem korzystaniem z internetu GSM?
[ Dodano: 2012-01-24, 21:22 ]
Bo są to urządzenia nielegalne, o ile posiadacz częstotliwości na których one pracują nie wyrazi zgody na taką instalację i nie uzyska pozwolenia radiowego w UKE.grand85 pisze:2. Czemu repeater może narobić biedy ?
[ Dodano: 2012-01-24, 21:22 ]
Ze współczesnych modeli ciężko będzie coś znaleźcgrand85 pisze:Aha czy mógłbyś mi polecić jakiś telefon z tym gniazdem?

- wojteks
- *** Administrator ***
Telefon nie ale spokojnie możesz użyć routera Huawei B970 lub B260a które mają port rj 11 dla zwykłego telefonu i uzywać w domu telefonu bezprzewodowego. Oczywiście to ma sens jeżeli to ma być w miarę stacjonarne rozwiązanie.grand85 pisze:Aha czy mógłbyś mi polecić jakiś telefon z tym gniazdem?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No tak, albo bramkę GSM - np. ZTE RL400.wojteks pisze:Telefon nie ale spokojnie możesz użyć routera Huawei B970 lub B260a które mają port rj 11 dla zwykłego telefonu i uzywać w domu telefonu bezprzewodowego.
-
Do czego to ma być ?
Telefon ,modem, 1 urządzenie czy kilka, stacjonarnie czy mobilnie ?
Sprzęt pierwsza klasa http://www.wel.com.pl/p/pl/410/option+g ... +mbps.html
Telefon ,modem, 1 urządzenie czy kilka, stacjonarnie czy mobilnie ?
Sprzęt pierwsza klasa http://www.wel.com.pl/p/pl/410/option+g ... +mbps.html
Romek
-
Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem postanowiłem się trochę dokształcić z zakresu ostatnich 3 postów:)
Do zarówno Option GlobeSurfer, Huawei'a i ZTE wpinam zwykły telefon stacjonarny do RJ11 i wkładam SIM'a tak? i rozmawiam przez tel. stacjonarny wykorzystując minuty swojego abonamentu?
Dobrze rozumuje ?
Bo jeśli tak to zakładam dobrą antenę kierunkową łącze z bramką (bo ona najbardziej mi pasuje) i dorzucam do tego telefon bezprzewodowy i jestem gość
Do zarówno Option GlobeSurfer, Huawei'a i ZTE wpinam zwykły telefon stacjonarny do RJ11 i wkładam SIM'a tak? i rozmawiam przez tel. stacjonarny wykorzystując minuty swojego abonamentu?
Dobrze rozumuje ?
Bo jeśli tak to zakładam dobrą antenę kierunkową łącze z bramką (bo ona najbardziej mi pasuje) i dorzucam do tego telefon bezprzewodowy i jestem gość

-
To znam - Option GlobeSurfer, odpowiedź brzmi tak, możesz podłączyć dowolny telefon z wybieraniem tonowym, również telefon bezprzewodowy i jesteś gość .grand85 pisze:Do zarówno Option GlobeSurfer, Huawei'a i ZTE wpinam zwykły telefon stacjonarny do RJ11 i wkładam SIM'a tak? i rozmawiam przez tel. stacjonarny wykorzystując minuty swojego abonamentu?

Dodatkowo możesz odbierać SMS na kolorowym wyświetlaczu.
Wiecej: http://www.komputronik.pl/product/13826 ... _Mbps.html
Dodatkowo można podłączyć do urządzenia ant. zew. GSM/UMTS

Romek
-
Dzięki Romek:)
A jak to wygląda z bramką ZTE?
A jak to wygląda z bramką ZTE?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak samo - tylko że nie musisz używać do połączeń głosowych tej samej karty co do internetu (Huawei B970 czy Option Globesurfer nie mają dwóch radyjek i dwóch slotów na karty SIM - funkcja telefonu to tylko dodatek).A jak to wygląda z bramką ZTE?
-
Dziękuje Wam wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu:) Temat można zamknąć.