Problem z trybem gateway a wl 5460

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Problem z trybem gateway a wl 5460

Post autor: adixm »

Problem mojego znajomego wyglada identycznie:
otóż:
mój sąsiad piętro niżej, ma modem+router wrt54g i wysyła sygnał mnie(1piętro wyżej), a ja odbieram sygnał routerem wrt54gl w opcji wireless ethernet bridge z tomato i wszystko działa pięknie, ostatnio dostałem od kuzyna ovislinka wl-5460 i sobie pomyślałem, że może lepiej by było jakbym miał jeszcze syganał bezprzewodowo w domu u siebie..
Więc ustawiłem tryb gateway..
..aha jeszcze podam w jakiej konfiguracji to chodzi..
kolega niżej ma:
192.168.1.1 i dhcp 192.168.1.1xx
ja odbieram
192.168.1.2 wyłączone dhcp i dostaje sobie z routera sąsiada 192.168.1.1xx
a teraz w ovislinku:
wan port ustawiłem na dhcp, tcp/ip wpisałem 192.168.1.3 i maske bez dhcp no i to nie działa niestety :/

Ktoś pomoże ? Jak czytałem to był kiedyś podobny temat, podane było, że trzebaby wpisać na sztywno ip w wanport tylko u mnie to nie zatrybiło :/

Teraz mam pytanie czy jedynym slusznym trybem jest tryb gateway czy mozna korzystac z trybu AP(zakladajac ze bedzie podlaczonych wiecej niz jeden komputer)?Czy wplynie to w jakis sposob na stabilnosc OVISLINKA tj czy np w trybie gateway nie bedzie dzialal stabilniej?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z trybem gateway a wl 5460

Post autor: Jo_gurt »

Jaki adres LAN ma Ovis?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

no obecnie ma 192.168.1.102, z tego co wiem nalezy zmienic mu IP aby wstawic mu tryb gateway,tyle ze chodzi mi o to czy mozna korzystac z trybu AP gdy bedzie do niego podlaczonych wiecej niz jeden komputer(bez routera)?obecnie wydaje sie ze czasem sie ten Ovis wiesza choc nie ma pewnosci czy z tego powodu tj trybu AP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adixm pisze:tyle ze chodzi mi o to czy mozna korzystac z trybu AP gdy bedzie do niego podlaczonych wiecej niz jeden komputer
Tak, AP może obsługiwać kilka komputerów po WiFi równocześnie.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Tak, AP może obsługiwać kilka komputerów po WiFi równocześnie.
Chyba źle się zrozumieliśmy, gdzieś na jakimś forum ktoś pisał że jeśli dostaje się sygnał kablem od powiedzmy dostawcy internetu radiowego(przedtem jest bridge lub ap client), to aby podzielić internet na kilka komputerów należy użyć trybu gateway? Czy jeśli użyje trybu AP będzie jakaś różnica jakościowa??Poza tym z tego co kolega mówil w trybie AP(na ovislinku) są przykładowo problemy z podłączeniem iPhone'a bezprzewodowo?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:gdzieś na jakimś forum ktoś pisał że jeśli dostaje się sygnał kablem od powiedzmy dostawcy internetu radiowego(przedtem jest bridge lub ap client), to aby podzielić internet na kilka komputerów należy użyć trybu gateway?
Nie jest to prawdziwe dla każdego przypadku. Czasem - tak.
adixm pisze: Czy jeśli użyje trybu AP będzie jakaś różnica jakościowa?
Nie.
Poza tym z tego co kolega mówil w trybie AP(na ovislinku) są przykładowo problemy z podłączeniem iPhone'a bezprzewodowo?
Jeśli tak to raczej jest problem iPhona i na pewno nie ma związku z samym trybem AP.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Teraz jeszcze jedno pytanko jest tak ap router --->bridge---bridge, w tym przypadku oczywiście połaczenie radiowe bridge->bridge powinno odbywac sie na innym kanale radiowym niż na tym pierwszym AP żeby sie nie zakłócały??Czy podobnie jak jest AP->universal reapeter w tym samym kanale? Pytanie nawinelo mi sie tak dlatego że jakby nie było bridge->bridge jest przedłużeniem zasięgu pierwszego AP a nie tworzeniem nowej sieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adixm pisze:bridge->bridge jest przedłużeniem zasięgu pierwszego AP
Tryb bridge nie do tego służy chyba ze nazywasz tak jakiś tryb WDS ale to też jedno z gorszych rozwiązań. Jedynie słuszne to AP(((*))AP Client=AP((*))AP Client=AP((*)) klienty po WiFi, kazdy link ((*)) na innym, odległym kanale.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Mam jeszcze pytanko mozna w TP-Linku TD-W8960N ustawić maksymalny transfer np na WLAN czy Ethernet? Hmm nie za bardzo tez rozumiem o co chodzi konkretnie w Qos, wie ktoś jak to się ustawia? Chodzi generalnie o to żeby przykładowo jeden laptop/komputer "nie zabierał" pełnego możliwego transferu. Da sie to jakoś w nim ustawić??
Ostatnio zmieniony 2012-02-07, 22:13 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

adixm pisze:Chodzi generalnie o to żeby przykładowo jeden laptop/komputer "nie zabierał" pełnego możliwego transferu. Da sie to jakoś w nim ustawić??
Tak można.

[ Dodano: 2012-02-07, 22:22 ]
adixm pisze:mozna w TP-Linku TD-W8960N ustawić maksymalny transfer np na WLAN czy Ethernet?
Tak można.

[ Dodano: 2012-02-07, 22:25 ]
Ustawia się w zakładce Traffic Control (Bandwidth Control) function :ok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Zabij mnie ale szukałem juz chyba z 20 razy i nie moge znalezc powiedz mi jakie zakladki sa obok tej zakładki której szukam?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adixm, masz najnowszy firmware na tym routerku?
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Widocznie masz stary soft na ruterze, potrzebna aktualizacja.
Proszę bardzo: http://www.tp-link.com.pl/support/downl ... =TD-W8960N :ok:
http://www.tp-link.com.pl/support/downl ... version=V1
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Romek pisze:Widocznie masz stary soft na ruterze, potrzebna aktualizacja.
No tak to wyglada, co prawda nie wgrałem nowego firmware, ale z tego co patrze mozna jedynie kontrolowac ruch po IP? A np. nie wie ktos czy mozna dac jakies pasmo na "radio" i na "kabel" podpiety do routera?Ma ktos pomysł na jakies efektywne ustawienia tj. tak żeby pasmo na "sztywno" nie było bezużyteczne a żeby jednocześnie wszyscy mogli swobodnie przede wszystkim przegladac www??Myslałem o portach na www dać maksymalny priorytet, ale to pewnie jak ktoś będzie pobieral z jakieś strony jakiś program to będzie pobierał na max?
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

adixm pisze:ale z tego co patrze mozna jedynie kontrolowac ruch po IP
Po IP i/lub MAC.
Piorytet usług też jest.
Ustawiasz dostęp min i max w ramach posiadanego łącza dla użytkowników.
Proste ale działa. :ok:
Zainstaluj - to zobaczysz i sprawdzisz sam w praktyce.
Moim zdaniem wystarczające opcje dla domu.
Romek
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Romek pisze: lub MAC.
Piorytet usług też jest.
Ustawiasz dostęp min i max w ramach posiadanego łącza dla użytkowników.
Proste ale działa. :ok:
Zainstaluj - to zobaczysz i sprawdzisz sam w praktyce.
Moim zdaniem wystarczające opcje dla domu.
To dobrze że po MACach tez mozna, a można jakoś ustawić najwyższy priorytet JEDYNIE na przeglądanie www, bez żadnego ściągania jakichkolwiek plików (w sensie programów, mp3 z www itp)? Wtedy nie byłoby potrzeby ustawiania "sztywnego" transferu dla każdego IP.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Panowie poddaję się - wie ktoś jak ustanowić połączenie pomiędzy wa701nd, a wa801nd w trybie bridge ale BEZ ap mode(najlepiej dla obu urzadzeń)?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

A wiec tak mam wa701nd i wa501g na antenie kierunkowej i znajduje bardzo mało access pointow(w tym nie znajduja tego co jest mi potrzebny), na tej samej antenie kierunkowej jeszcze "starszy" wa501g - brazowy znajdujeduzo wiecej access pointoww tym ten z którym chce sie polaczyc,odnosze wrażenie że to kwestia ustawien samego RADIA a nie trybu(próbowałem już chyba wszystie tryby i nic)Moze ktoś cos doradzić?Dodam że ten wa701nd łaczy sie z docelowym access pointem ale tylko na niewielkie odległości(testowałem na antenie kierunkowej). Oczywiscie musze powiedziec że gdy podłaczyłem te dwa pierwsze AP to probowałem antene obracać dosłownie w każda strone.
ODPOWIEDZ