Witam wszystkich.
Ostatnio na moim osiedlu został udostępniony darmowy internet poprzez sieć bezprzewodową Wi-Wi. W moim komputerze stacjonarnym nie mam bezprzewodowej karty sieciowej więc muszę jakąś wybrać. Wydaje mi się, że model tej karty Wi-Fi na USB Karta Wi-Fi będzie odpowiedni + planuję jeszcze dokupić dodatkową antenę Antena. Czy takie zestawienie będzie odpowiednie i czy ta karta Wi-Fi może udostępniać (tzn. odbierać sygnał i przekazywać go dalej) ten bezprzewodowy internet na terenie mojego mieszkania tak by,np.laptop mógł łączyć się za pośrednictwem tej sieci Wi-Fi. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale nie wiem czy jest dobre. Planowałem połączyć się z siecią Wi-Fi poprzez
Wi-Fi a następnie do komputera podłączyć router (AP) i wtedy połączyć laptop do sieci. Pewnie trzeba będzie zmieniać adresację IP itp. Co o tym myślicie czy da się to zrobić? Wiem, że jest kilka poradników na ten temat ale nie wiele z nich rozumiem. Proszę o pomoc
maciek7604 pisze:czy ta karta Wi-Fi może udostępniać (tzn. odbierać sygnał i przekazywać go dalej) ten bezprzewodowy internet na terenie mojego mieszkania tak by,np.laptop mógł łączyć się za pośrednictwem tej sieci Wi-Fi.
Nie.
maciek7604 pisze:Planowałem połączyć się z siecią Wi-Fi poprzez
Wi-Fi a następnie do komputera podłączyć router (AP) i wtedy połączyć laptop do sieci.
Nie ma sensu.
Spraw sobie Ovislink G.duo i załatw wszystko jednym urządzeniem.
Trochę drogie jest to urządzenie a nie da się tego w jakiś inny sposób zrobić? A np. montując drugą kartę Wi-Fi w komputerze i na niej udostępnić internet?
A na tej karcie sieciowej pod USB która będzie odbierała sygnał można stworzyć dodatkowo sieć bezprzewodową? tzn. wchodząc w Właściwości -> sieci bezprzewodowe -> dodaj.. itp. I czy w ten sposób internet też będzie udostępniony?
Po 1 sprawdź czy masz sygnał WiFi tej sieci u siebie domu ?
Czy jest wystarczający silny i stabilny ?
Łączysz się przy pomocy laptopa i możesz swobodnie korzystać z Internetu ?
Jeśli tak to możesz dopiero inwestować w sprzęt.
Możesz kupić to http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2956.htm
i postawić na parapecie okna, ewentualnie w razie potrzeby dokupić lepszą antenę.
Pomysł z kartami Wifi i PC - beznadziejny w tym przypadku.
Romek zrobię tak jak mówisz, wydaje mi się, że będzie to najlepsze rozwiązanie a co do sygnału to muszę dokupić zewnętrzną antenę na laptopie mam ledwie dwie kreseczki zasięgu. Jaki model proponujesz ? Może ta Antena wejście powinno pasować.
Ten ruter może odebrać sygnał WiFi, zrutować go i rozesłać po domu na tym samym kanale pod inną nazwą sieci i zabezpieczeniami.
Sprawdziłem sam u siebie - to działa i to nieźle.
Z uwagi na to - antena raczej dookólna.
Ta jest bardzo dobra http://www.dipol.com.pl/antena_wewnetrz ... A72714.htm
Można ją odkręcić od podstawki i podłączyć bezpośrednio do rutera.
Ta sama http://midnex.pl/pl/tp-link-tl-ant2408c ... p-sma.html
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 21:22 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich, dopiero od tygodnia posiadam Router TP Link WR743ND wszystko skonfigurowałem. Router jest ustawiony na tryb WISP/Client internet przez kabel działa szybko jest około 5 Mb/s ale gdy podłączę się do sieci Wi-Fi przez laptopa to internet działa bardzo wolno (poniżej 1Mb/s) gdy połączę się telefonem również jest tak samo. Sieć działa na kanale 6 są jeszcze inne dwie sieci które również pracują na tych samych kanałach. Mam ustawione zabezpieczenie WPA/WPA2 a gdy je wyłączę to internet działa odrobinę szybciej (ok. 1,5Mb/s) ale to i tak za mało.
Proszę wszystkich o pomoc bo już nie wiem co mam z tym zrobić.
Zgadza się tylko, że gdy router korzysta z trybu WISP to nie ma możliwości zmiany kanału na inny. Mój operator nadaje na kanale 6 i mój router z góry ma narzucony kanał 6 no chyba, że się mylę.
A można podłączyć drugi router? Chodzi mi o coś takiego LAN --> WAN i wtedy internet po Wi-Fi na innym kanale? Bo jak sam podłączam router to nie pobiera adresu ip itp.
Net rozpowszechniany droga radiowa. Niekoniecznie przy pomocy WiFi.
Wireless Internet Service Providers (WISPs) are Internet service providers with networks built around wireless networking. Technology may include commonplace Wi-Fi wireless mesh networking, or proprietary equipment...
Witam wszystkich
Sory, że odkopuję temat ale przyszło mi do głowy, że może pomogło by wgranie alternatywnego firmware, np. OpenWrt Link . Co o tym myślicie? A co do tego firmware to jest prawda, że po instalacji trzeba logować się przez telnet i tam wszystko konfigurować? Bo nie wiem czy z tym sobie poradzę. Czy tryb WISP + AP będzie działał na OpenWrt i czy jest możliwość późniejszej zmiany firmware z OpenWrt na oryginalne od TP-Linka i jak to zrobić?
Proszę Was o pomoc.