Linksys WAG200G-EU > TP-LINK TL-WR340G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WAG200G-EU > TP-LINK TL-WR340G
Witam,
Posiadam router Linksys WAG200G-EU, który służy mi do rozdzielenia neostrady na trzy komputery (stacjonarny po kablu lan oraz dwa laptopy po wi-fi).
Chciałbym podłączyć internet do TV Panasonic oraz n-recordera telewizji 'n'.
Router Linksys jest w jednym pokoju a TV wraz z dekoderem w drugim. Chciałbym uniknąć przeciągania kabli lan i przesłać sygnał po wi-fi z jednego pokoju do drugiego.
Wpadł mi w ręce router TP-LINK TL-WR340G i tu moje pytanie czy jest możliwość podłączenia tych dwóch routerów w ten sposób, żeby sygnał wi-fi z linksysa został odebrany przez tp-linka i następnie po kablu lan doprowadzony do TV oraz dekodera ?
W specyfikacji tp-linka wyczytałem, że router może pracować jako "most WDS". Czy to wystarczy do prawidłowej komunikacji tych dwóch urządzeń i jak to skonfigurować ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Posiadam router Linksys WAG200G-EU, który służy mi do rozdzielenia neostrady na trzy komputery (stacjonarny po kablu lan oraz dwa laptopy po wi-fi).
Chciałbym podłączyć internet do TV Panasonic oraz n-recordera telewizji 'n'.
Router Linksys jest w jednym pokoju a TV wraz z dekoderem w drugim. Chciałbym uniknąć przeciągania kabli lan i przesłać sygnał po wi-fi z jednego pokoju do drugiego.
Wpadł mi w ręce router TP-LINK TL-WR340G i tu moje pytanie czy jest możliwość podłączenia tych dwóch routerów w ten sposób, żeby sygnał wi-fi z linksysa został odebrany przez tp-linka i następnie po kablu lan doprowadzony do TV oraz dekodera ?
W specyfikacji tp-linka wyczytałem, że router może pracować jako "most WDS". Czy to wystarczy do prawidłowej komunikacji tych dwóch urządzeń i jak to skonfigurować ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Linksys WAG200G-EU > TP-LINK TL-WR340G
Nie. Potrzebujesz AP Clienta (żaden AP Client router czy WISP) z przynajmniej 2 portami LAN, to kryterium spełnia np. Ovislink WL5460APv2, WL5470 lub inne z alternatywnym oprogramowaniem.flat17c pisze:mi w ręce router TP-LINK TL-WR340G i tu moje pytanie czy jest możliwość podłączenia tych dwóch routerów w ten sposób,
WAG200 nie wspiera WDS.flat17c pisze: że router może pracować jako "most WDS"
Nie pomagam na PW!
-
wojteks, dziękuję za odpowiedź.
Czy ten model tp-link TL-WR543G również spełnia kryteria do mojego zastosowania ?
Czy ten model tp-link TL-WR543G również spełnia kryteria do mojego zastosowania ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie bardzo, nie ma trybu samego Clienta, ma tylko AP Client router a on nie jest wskazany w takiej sieci bo będzie izolował sieć nbox/tv od reszty.flat17c pisze:Czy ten model tp-link TL-WR543G również spełnia kryteria do mojego zastosowania ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ten będzie dobry:
http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2956.htm
W nowej fabrycznej wersji softu obsługuje dodatkowo wiele nowych trybów pracy - Repeater, Client and Bridge mode for wireless settings..
Obsługuje też soft DD-WRT i Open WRT

http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2956.htm
W nowej fabrycznej wersji softu obsługuje dodatkowo wiele nowych trybów pracy - Repeater, Client and Bridge mode for wireless settings..
Obsługuje też soft DD-WRT i Open WRT

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
Romek czy router, który podałeś jako przykład do mojego zastosowania czyli TL-WR743ND na pewno posiada funkcję samego Clienta ?
W specyfikacji na stronie producenta są podane tryby pracy router klient AP/AP router.
wojteks pisał, że potrzebuję routera, który ma funkcję samego Clienta.
W specyfikacji na stronie producenta są podane tryby pracy router klient AP/AP router.
wojteks pisał, że potrzebuję routera, który ma funkcję samego Clienta.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na fabrycznym sofcie wątpię, na openwert to hulaj dusza i rób co chcesz: bez problemu AP z 5 portowym switchem da się z tego zrobić.flat17c pisze:TL-WR743ND na pewno posiada funkcję samego Clienta ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Za radą wojteks kupiłem AP Ovislink airlive wl-5460ap v2. Nie wiem w jaki sposób ale udało mi się skonfigurować sprzęt Linksys WAG200G-EU z Ovislink airlive wl-5460ap v2 do takiego stopnia, że sygnał wi-fi z Linksysa jest odbierany przez Ovislink a następnie za pomocą dwóch kabli Lan przesyłany do TV Panasonic oraz n-recordera telewizji 'n.
W Linksysie nie zmieniałem nic w ustawieniach. Do Ovislink w ogóle miałem problem dostać się do ustawień poprzez przeglądarkę Web. Jakoś to pokonałem coś poklikałem i zadziałało ale nie do końca.
W TV internet działa bez problemu ale w n-recorderze już nie jest tak pięknie.
Wykluczyłem kilka opcji:
- oba gniazda Lan w Ovislink na pewno są sprawne,
- kable Lan nie są uszkodzone,
- gniazdo Ethernet w n-recorderze działa.
Dziwne jest to, że gdy podłącze internet do n-recordera bezpośrednio z Linksysa długim kablem Lan to wówczas wszystko działa tak jak powinno. W n-recorderze wybieram konfigurację automatyczną i po kilku chwilach internet pojawia się w n-recorderze nie muszę nic ręcznie wpisywać.
Próbowałem nawet odłączyć kabel Lan od TV i zostawić tylko jeden podłączony do n-recorderze nic to nie pomogło.
Co mam wpisać w n-recorderze w przypadku ustawień ręcznych (adres IP, maska podsieci, brama domyślna) ? czy to będą dane z Linksysa czy z Ovislinka ?
Jak ponownie wejść do ustawień Ovislinka poprzez przeglądarkę Web. W przypadku Linksysa wpisuję w przeglądarce 192.168.1.1 następnie nazwę użytkownika i hasło.
W Linksysie nie zmieniałem nic w ustawieniach. Do Ovislink w ogóle miałem problem dostać się do ustawień poprzez przeglądarkę Web. Jakoś to pokonałem coś poklikałem i zadziałało ale nie do końca.
W TV internet działa bez problemu ale w n-recorderze już nie jest tak pięknie.
Wykluczyłem kilka opcji:
- oba gniazda Lan w Ovislink na pewno są sprawne,
- kable Lan nie są uszkodzone,
- gniazdo Ethernet w n-recorderze działa.
Dziwne jest to, że gdy podłącze internet do n-recordera bezpośrednio z Linksysa długim kablem Lan to wówczas wszystko działa tak jak powinno. W n-recorderze wybieram konfigurację automatyczną i po kilku chwilach internet pojawia się w n-recorderze nie muszę nic ręcznie wpisywać.
Próbowałem nawet odłączyć kabel Lan od TV i zostawić tylko jeden podłączony do n-recorderze nic to nie pomogło.
Co mam wpisać w n-recorderze w przypadku ustawień ręcznych (adres IP, maska podsieci, brama domyślna) ? czy to będą dane z Linksysa czy z Ovislinka ?
Jak ponownie wejść do ustawień Ovislinka poprzez przeglądarkę Web. W przypadku Linksysa wpisuję w przeglądarce 192.168.1.1 następnie nazwę użytkownika i hasło.
- wojteks
- *** Administrator ***
W jakim trybie pracuje WL5460? AP Client czy WISP, jakie ma firmware.flat17c pisze:W TV internet działa bez problemu ale w n-recorderze już nie jest tak pięknie.
Zgodnie z instrukcją, może być potrzebny reset do ustawień fabrycznych.flat17c pisze:Jak ponownie wejść do ustawień Ovislinka poprzez przeglądarkę Web.
Nie pomagam na PW!
-
WL5460 pracuje w trybie AP Client a firmware to oprogramowanie producenta chyba wersja 1.0.
Problem jest taki, że w zależności które z urządzeń wcześniej pobierze IP to właśnie to urządzenie połączy się z internetem i wówczas możliwe jest korzystanie z usług wymagających podłączenia do sieci.
Gdy np. w TV włączę usługę Viera Cast to mogę przeglądać jej zawartość. Po wyłączeniu usługi nie ma możliwości podłączenia n-recordera do sieci. W drugą stronę jest podobnie tzn. jeżeli najpierw podłącze do sieci n-recorder to później nie można już uruchomić usługi Viera Cast w TV.
Konieczne jest wyłącznie obu urządzeń lub wyłącznie tylko WL5460 lub pobranie nowego IP przez router Linksys.
Problem jest taki, że w zależności które z urządzeń wcześniej pobierze IP to właśnie to urządzenie połączy się z internetem i wówczas możliwe jest korzystanie z usług wymagających podłączenia do sieci.
Gdy np. w TV włączę usługę Viera Cast to mogę przeglądać jej zawartość. Po wyłączeniu usługi nie ma możliwości podłączenia n-recordera do sieci. W drugą stronę jest podobnie tzn. jeżeli najpierw podłącze do sieci n-recorder to później nie można już uruchomić usługi Viera Cast w TV.
Konieczne jest wyłącznie obu urządzeń lub wyłącznie tylko WL5460 lub pobranie nowego IP przez router Linksys.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zmień na najnowsze.flat17c pisze:WL5460 pracuje w trybie AP Client a firmware to oprogramowanie producenta chyba wersja 1.0.
Przynajmniej jedno z nich skonfiguruj na ręczne IP. AP Client maskuje MAC i stąd problem, pomaga czasami funkcja "DHCP relay" ale nie pamiętam czy w nim jest. Druga opcja to uruchomienie w nim DHCP serwera z bramą Linksysa.flat17c pisze:Problem jest taki, że w zależności które z urządzeń wcześniej pobierze IP
Nie pomagam na PW!