Modemy, rozłączanie, USB rzeczy dziwne i niezrozumiałe.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cymesky
Początkujący użytkownik forum

Modemy, rozłączanie, USB rzeczy dziwne i niezrozumiałe.

Post autor: cymesky »

Witam wszystkich.

Od kilku lat jestem użytkownikiem mobilnego internetu,
posiadałem już internet w kilku sieciach, miałem też kilka
modemów.
Cały czas byłem święcie przekonany, że rozłączanie, chwilowe
problemy ze stabilnością, "wąskie gardła" są winą przede wszystkim
operatora. Wniosek wyciągnąłem na podstawie tego, że po wielu
zmianach modemów, firmware'ów, operatorów problem nie do końca
się rozwiązywał, niby coś się poprawiło ale albo pojawiał się jakiś inny problem,
albo wracał poprzedni.
W końcu zacząłem podejrzewać problem z portami USB, napięciem, itp ... ale zakupiłem
sobie w końcu router E5832 z własną baterią i problem przy nim również się pojawia.
Router po prostu traci połączenie z siecią raz na kilka dni, kiedyś było to koło tygodnia ostatnio co 2 dni (potrzebne mi jest stabilne, nie przerwane połączenie z siecią). Ktoś kiedyś wspominał że pewnie chodzi o zmianę sesji po stronie operatora ale ... doszło ostatnio do tego że zaczęło rozłączać mnie co kilka minut i po kilku godzinach "walki" sytuacja poprawiła się po zmiane portu USB (router Łączy się z jednym z 2 komputerów za pomocą USB właśnie) ... zatem o co chodzi się pytam ... co ma router do USB? Jaki tak naprawdę udział ma port USB do stabilności całego urządzenia, skoro te posiada jakby odrębność zarówno zasilania jak i połączenia z internetem. (W komputerze nie używam żadnego oprogramowania do łączenia się z siecią, router łączy się po naciśnięciu bocznego przycisku do tegoż połączenia, a komputer korzysta za pomocą kabla z udostępnionego połączenia)
Zapraszam do dyskusji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modemy, rozłączanie, USB rzeczy dziwne i niezrozumiałe.

Post autor: wojteks »

cymesky pisze:potrzebne mi jest stabilne, nie przerwane połączenie z siecią)
Tylko kabel i to biznesowy a nie np. neostrada czy podobne adsl'e.
Internet mobilny się nie nadaje jako stabilne, nie przerywane połączenie. Rozłączenia zawsze będą występować z wielu przyczyn leżących po stronie klienta jak i operatora.
Nie pomagam na PW!
cymesky
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cymesky »

wojteks pisze:Tylko kabel i to biznesowy a nie np. neostrada czy podobne adsl'e.
Tylko, że w moim przypadku jedynym możliwym połączeniem w potrzebnym miejscu jest tylko łącze GSM. :-/

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-02-11, 12:54 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-02-11, 12:54 przez cymesky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cymesky pisze:że w moim przypadku jedynym możliwym połączeniem w potrzebnym miejscu jest tylko łącze GSM.
To tylko kwestia ceny. Jeżeli to jest krytyczne połączenie to zawsze można dedykowaną radiolinię postawić.

Natomiast zdecydowanie lepszy modem musisz kupić, taki z gniazdem anteny zewnętrznej, do tego odpowiednią antenę żeby zapewnić mocny i stabilny sygnał. Drugi konieczny zakup to stabilny router który obsłuży posiadany modem i prześle internet do podłączonych komputerów.
Przykład stabilnego zestawy to powiedzmy Huawei e367u-2 i do tego router Tp-Link MR3420 z aktywnym HUBem USB przez który musi być podłączony modem żeby miał stabilne zasilanie. Potrzebna jest antena na odpowiednie pasmo 2100MHz lub 900MHz w zależności od operatora i lokalizacji. Również może być konieczne podtrzymywanie transmisji przez ping.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ