Pentagram 6331-42 + TP Link WA500G jako Client

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stolniczkow
Początkujący użytkownik forum

Pentagram 6331-42 + TP Link WA500G jako Client

Post autor: stolniczkow »

Witam, od dwóch dni walczę z następującą konfiguracją u kolegi i póki co jestem pokonany:
- 2 domy
- w domu 1 jest rzeczony Pentagram 6331-42 z Netią
- w domu 2 oddalonym o 10 metrów jest TP Link WA500G.
- chciałbym żeby TP link działał jako Client (nie jako Repeater ze względu na WPA2-PSK) i docelowo podłącze do niego jeszcze jeden router (mam pod ręką jakieś prostego Netgeara)
Konfiguracja na Pentagramie typowa pod Netie, na LANie włączone DHCP w zakresie 192.168.1.101-200, sam Pentagram ma .100, jest WPA2-PSK z kluczem i w sumie tyle. Ja jedynie dodałem MAC TP linka do listy na Pentagramie.

Na TP linku do konfiguracji łączę się kablem, defaultowo ma on .254. Ustawiam na nim tryb Client z WDS, daje Survey, wybieram moją sieć (moc ~30dB), MAC Pentagramu wskakuje w ustawienia, wszystko póki co przebiega jak po sznurku. dodatkowo na TP linku daje takie same ustawienia WPA2-PSK jak są na Pentku, wyłączam DHCP i... nie ma połączenia :(

W Wireless statistics pod MACiem TP linka jest AP-DOWN a pod MACiem Pentka Disconnected. Przez chwile po zatwierdzeniu sieci poprzez Survey/Connect jest odpowiednio STA-JOINED i AP-UP ale za chwilę jest AP-DOWN i Disconnected.

Sprzętów nie mam u siebie więc nie będę w stanie podać logów i screenów ale tyle już nad tym siedzę, że znam wszystko na pamięć. Jak będzie potrzeba jakieś szczegóły do rozwiązania problemu to powinienem dać radę podać z głowy.
Póki co staram się doprowadzić do sytuacji żeby na TP Linku był net po kablu, dodam wtedy wspomnianego NetGeara i puszczę sygnał dalej po tym drugim domu.
Sprzęty zostały użyte takie a nie inne bo akurat takie były na stanie (nie musiałem kupować) i z tego co się zdążyłem zorientować powinny współpracować.

Jak ktoś ma jakieś pomysły gdzie popełniłem błąd to walić śmiało :)
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 19:27 przez stolniczkow, łącznie zmieniany 1 raz.
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Pentagram 6331-42 + TP Link WA500G jako Client

Post autor: Romek »

stolniczkow pisze:sam Pentagram ma .100,
192.168.1.1
stolniczkow pisze: na LANie włączone DHCP w zakresie 192.168.1.101-200,
192.168.1.100-200
stolniczkow pisze:Na TP linku do konfiguracji łączę się kablem, defaultowo ma on .254.
10.0.0.1
stolniczkow pisze:Ustawiam na nim tryb Client z WDS,
Ma być Client.
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
stolniczkow

Dziękuję za tak szybką odpowiedź! Dzisiaj wieczorem ustawie tak jak piszesz.

Mam jeszcze jedno pytanie - jak już będzie internet na kablu z TP Linka to po podłączeniu Netgeara jaki adres ustawić mu na WANie - 10.0.0.2? Trzeba do tego będzie jakąś bramę dać czy wszystkie adresy mają celować w adres TP linka?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

stolniczkow pisze:z Netią
Czy Netię można dzielić poza lokal?
Nie pomagam na PW!
stolniczkow

wojteks, nie ale to jest teoretycznie jeden dom, na jednej działce, jeden adres itd. Dwa budynki połączone przejściem. Problem z zasięgiem pojawia się dlatego że akurat router jest na skrajnym końcu budynku nr1 a potrzebny jest zasięg na skraju budynku nr2. Nie robię tutaj nic nielegalnego więc bez obaw. Początkowo chciałem to rozwiązać Repeaterem ale z racji na WPA2 nic z tego i stąd moje pytania.

EDIT:
Niestety po podaniu konfiguracji od Romka objawy są dalej takie same...
Na MACu TP linka jest AP-DOWN a pod MACiem Pentka Disconnected. Co chwilę na moment wskakuje status STA-JOINED i AP-UP ale za chwilę jest AP-DOWN i Disconnected.
Co go może blokować, po podejrzewam że to ma związek z konfiguracją na Pentagramie. Nie ma ta żadnej flitracji MAC, jest tylko DHCP ustawione tak jak pisał Romek i WPA2-PSK (tak samo ustawiłem szyfrowanie na TP linku)
Romek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Romek »

Wyłącz zabezpieczenia na Pentagramie i TP i spróbuj połączyć się na próbę. :ok:
Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
ODPOWIEDZ