Złapie EDGA???
Moderator: Moderatorzy
- matinati
- Stały użytkownik forum
Złapie EDGA???
Witam
Mam obecnie modem gc79. Do niedawna korzystałem z nadajnika który ma gprs. Przerzuciłem się na nadajnik z edgem i mam tylko o kreskę gorszy sygnał od nadajnika z gprsem. Według mapy nie mam szans na edga. W takim razie jak podłącze do mojej anteny kierunkowej modem GC85 tez złapie 4 kreski z nadajnika z edgem??
Mam obecnie modem gc79. Do niedawna korzystałem z nadajnika który ma gprs. Przerzuciłem się na nadajnik z edgem i mam tylko o kreskę gorszy sygnał od nadajnika z gprsem. Według mapy nie mam szans na edga. W takim razie jak podłącze do mojej anteny kierunkowej modem GC85 tez złapie 4 kreski z nadajnika z edgem??
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
- glicer
- Użytkownik forum
Re: Złapie EDGA???
Zależy o ile oddalony jest od ciebie nadajnik ja mam nadajnik oddalony o jakieś 8/10 km od siebie i na zwykłej antenie od modemu GC85 standardowo 2 kreski edge i chce kupić antenę kierunkowa to na 100% będę miał stabilne łącze i będę miął 5 kresek. Musisz się zorientować ile km od ciebie jest nadajnik edge jeżeli w granicy 10/15 km możesz kupować jakąś dobra antenę kierunkowa i działać na edge

EDIT:
a pozatym edge jest prawie wszedzie
--
Używamy opcji Edycja postu nie piszemy posta pod swoim postem!
Moderator - BliSki

EDIT:
a pozatym edge jest prawie wszedzie
--
Używamy opcji Edycja postu nie piszemy posta pod swoim postem!
Moderator - BliSki
Ostatnio zmieniony 2006-11-17, 18:27 przez glicer, łącznie zmieniany 1 raz.
G.L.I.C.E.R
- bob
- Guru bezprzewodowy
- matinati
- Stały użytkownik forum
Dzia
za odpowiedź do nadajnika mam jakieś 7km w prostej lini oczywiście. Aktualnie mam antenę ATK 13,5 dbi Dipola i na niej mam 4 kreski na 5 z nadajnika z EDGE-m. Więc mam nadzieję że edge jakoś pójdzie.

iPlus
iPlus
- Marcin_G
- Użytkownik forum
Witam,
a co myślicie o mojej sytuacji:

jak oceniacie moje szanse na sprawne korzystenie z EDGE w zestawie z anteną kierunkową 16,5 dB?
Odległość od BTSa to około 6km.
a co myślicie o mojej sytuacji:

jak oceniacie moje szanse na sprawne korzystenie z EDGE w zestawie z anteną kierunkową 16,5 dB?
Odległość od BTSa to około 6km.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
@Marcin_G - oceniam Twoje szanse na bardzo duże.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Marcin_G
- Użytkownik forum
Dzięki za info.
W sobotę chyba będę miał już cały sprzęt to sprawdzę w praktyce i oczywiście podzielę się spostrzeżeniami...
P.S.
Do antenki zamierzam zastosować kabelek RG58 C/U, ale jak sobie przeliczyłem tłumienie to około 0,5dB na mb, więc warto zatem, jak już ktoś pisał, kabelek maksymalnie skrócić, bo w przeciwnym razie cały zysk anteny pójdzie na marne...
W sobotę chyba będę miał już cały sprzęt to sprawdzę w praktyce i oczywiście podzielę się spostrzeżeniami...
P.S.
Do antenki zamierzam zastosować kabelek RG58 C/U, ale jak sobie przeliczyłem tłumienie to około 0,5dB na mb, więc warto zatem, jak już ktoś pisał, kabelek maksymalnie skrócić, bo w przeciwnym razie cały zysk anteny pójdzie na marne...
- glicer
- Użytkownik forum
- Tomekłódź
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Złapiesz złapiesz ja mam do tego nadajnika jakieś 5 km i czasami mi się przełączy na EDGE na zwykłym telefonie bez anteny 

Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s 

- matinati
- Stały użytkownik forum
Dzia
za pomoc. Kiedy kupię modem z edgem dam znać jak to wsio działa.

iPlus
iPlus
- glicer
- Użytkownik forum
- Marcin_G
- Użytkownik forum
Witam,
tak jak pisałem poprzednio mieszkam na skraju zasięgu EDGE wg mapki Plusa.
W tej chwili używam juz modemu Sierra Wireless AirCard 775 + antenka kierunkowa ATK-20 - 16,5 dB z kablem RG58 długość 16m.
Przez cały czas mam pełnych 5 kresek zasięgu i internet śmiga aż miło (w prorównaniu z GPRS). Download na poziomie 15kB, Upload 7kB.
tak jak pisałem poprzednio mieszkam na skraju zasięgu EDGE wg mapki Plusa.
W tej chwili używam juz modemu Sierra Wireless AirCard 775 + antenka kierunkowa ATK-20 - 16,5 dB z kablem RG58 długość 16m.
Przez cały czas mam pełnych 5 kresek zasięgu i internet śmiga aż miło (w prorównaniu z GPRS). Download na poziomie 15kB, Upload 7kB.
- matinati
- Stały użytkownik forum
Witam. Kupiłem modem SE GC89 i doznałem szoku wyciagam prędkości w granicach 30KB/s. EDGE jest bez porównania do GPRS-u.

iPlus
iPlus
- pimosz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Moje marzeniematinati pisze:Witam. Kupiłem modem SE GC89 i doznałem szoku wyciagam prędkości w granicach 30KB/s. EDGE jest bez porównania do GPRS-u.![]()
![]()
![]()
![]()

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
jak oceniacie moje szanse na złapanie edga

miejscowość to dokładnie Żołędowo 2 km od Cieksyna od edga jestem w odległości ok. 5 km.
Uda się złapać zasięg na telefonie (N70) czy raczej zewnętrzna antena będzie potrzebna ?
Obecnie nadajnik odbieram z nad rzeki Wkra. To jest ta rzeczka blisko zaznaczonego punktu.
miejscowość to dokładnie Żołędowo 2 km od Cieksyna od edga jestem w odległości ok. 5 km.
Uda się złapać zasięg na telefonie (N70) czy raczej zewnętrzna antena będzie potrzebna ?
Obecnie nadajnik odbieram z nad rzeki Wkra. To jest ta rzeczka blisko zaznaczonego punktu.
- Marcin_G
- Użytkownik forum
A jak z ukształtowaniem terenu? Jakieś wzniesienia, doliny, itp.???rbodych pisze:Witam
Jak jest odległość od BTS'a z EDGE'm ?
AirCard 775 + ATK-20 = EDGE is working...
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to ten punkt N = 52°35'10,3'' E = 20°37'58,8'' to przy tym ukształtowaniu terenu 5km od edge teoretycznie nie powinno być problemu.miejscowość to dokładnie Żołędowo 2 km od Cieksyna od edga jestem w odległości ok. 5 km.
Ale (popraw jeśli się mylę) wg mapy http://mapa.szukacz.pl/ masz ok. 9 km do tej ciemnoniebieskiej plamy.
-
no akurat u mnie jest trochę taki dół (stare koryto rzeki Wkra) i dookoła lasy. Nawet z TV naziemną jest cienko ale jakoś łapie sygnał z PKiN.
Sprawdziłem dokładnie skąd mam nadajnik i wychodzi że to jest Joniec
według tej listy http://www.plus.gsm.g.pl/db/db.php?wojs=CIE
Do jońca mam około 3 km i sygnał jest full w budynku.
Czym mogę ewentualnie sprawdzić jakie mam BTS w zasięgu na moim telefonie ?
Dokładne współrzędne
Współrzędne geograficzne
N = 52°35'10,3'' = 52,58622° = 525746 m
E = 20°37'58,8'' = 20,63301° = 610600 m

Według mapa.szukacz wychodzi 4 km do Jońca w linii prostej
Sprawdziłem dokładnie skąd mam nadajnik i wychodzi że to jest Joniec
według tej listy http://www.plus.gsm.g.pl/db/db.php?wojs=CIE
Do jońca mam około 3 km i sygnał jest full w budynku.
Czym mogę ewentualnie sprawdzić jakie mam BTS w zasięgu na moim telefonie ?
Dokładne współrzędne
Współrzędne geograficzne
N = 52°35'10,3'' = 52,58622° = 525746 m
E = 20°37'58,8'' = 20,63301° = 610600 m
Według mapa.szukacz wychodzi 4 km do Jońca w linii prostej
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rbodych, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Szukałeś na ten temat tu ?bob pisze:Najlepiej przeglądnąć sobie :
WAŻNE! Konfiguracja modemów,dzielenie łącza-zbiór linków FAQ. BliSki świetnie całą tematykę poukładał tak,żeby jak najłatwiej można było szukać.
Pozdrawiam bob

-
zaraz po popatrze 
Zmierzyłem odległości dokładniej i do Jońca jest 4 km a do najblizszego punktu gdzie jest EDGe ok 7km - 8km
Jak mi się uda złapać edge to dam znać
Dobra trochę rzeczy znalazłem ale będe potrzebował net monitora do nokii jak znajde będe testował ale to prawdopobnie za tydzień jak znów przyjade na działke
jak się uda to kupię modem na edgu

Zmierzyłem odległości dokładniej i do Jońca jest 4 km a do najblizszego punktu gdzie jest EDGe ok 7km - 8km
Jak mi się uda złapać edge to dam znać
Dobra trochę rzeczy znalazłem ale będe potrzebował net monitora do nokii jak znajde będe testował ale to prawdopobnie za tydzień jak znów przyjade na działke

jak się uda to kupię modem na edgu
- matinati
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem powinieneś złapać EDGA najlepiej zastosować jakąś silną antenę kierunkową. Ja mam do nadajnika z EDGA - em ponad 10 KM i to dodatkowo moja miejscowość znaduje się w starym korycie Warty i jest przedemną niezłe wzniesienie lecz mimo to łapię EDGA w WM 5/5 kresek zasięgu. Powodzenia w łapaniu EDGA. 

iPlus
iPlus
-
edga zlapałem ale wracajać samochodem jakieś 15 km od działki w linii ciągłęj będzie ok 10 km i praktycznie miałem cały czas go podczas jazdy, były chwilowe dziury gdzie tylko był gprs. Tylko najgorsze jest to że net monitor nie działa pod n70
podobno jest jakaś nowsza wersja ale nie upubliczniona. Na komendy at modem nokii jakoś nie odpowiada w terminalu pokazuje jakieś krzaczki tak jak by czcionki brakowało. Dalsze testy przeprowadze za tydzień 
W warszawie gdzie mieszkam łapie mi spokojnie zarówno UMTS jak i EDGE a mieszkam na obrzeżach miasta

W warszawie gdzie mieszkam łapie mi spokojnie zarówno UMTS jak i EDGE a mieszkam na obrzeżach miasta
-
- Stały użytkownik forum
-
jesteś w podobnej sytuacji jak ja. Ja bym ci proponował sprawdzić najpierw na jakieś komórce z edgem czy uda się złapać. Ale po zastosowaniu jakieś anteny zewnętrznej powinno się udać 
Widze że odległośc to ok 3.5 km ja mam tyle do swojego nadajnika. Jesteś w lepszej sytuacji niż ja

Widze że odległośc to ok 3.5 km ja mam tyle do swojego nadajnika. Jesteś w lepszej sytuacji niż ja

-
- Stały użytkownik forum
No nie wiem czy jestem w lepszej sytuacji od Ciebie, bo mieszkam w dolinie i chyba mam nikłe szanse, a do tego nie ma szans żeby był kontakt wzrokowy z nadajnikiem! Więc chyba wątpie żeby coś z tego bylo!
- glicer
- Użytkownik forum
Orange+SE GC85+Antena kierunkowa = 5 kresek niezly trasfer a jestem odalony od nadajnika oko 7km
G.L.I.C.E.R
-
Mam pytanie. Zastanawiam się nad zakupem anteny zewnętrznej atk 20. Posiadam modem USB COMMANDER 2 ze standardową anteną. Prędkość downloadu dochodzi do 35 KB/s a uploadu do 12 KB/s. W iPlusManager wyświetla mi się 5/7 kresek. Czy będę miał jakieś korzyści z zakupu anteny?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Marcin5565 pisze:Prędkość downloadu dochodzi do 35 KB/s

A na jakie korzyści liczysz? A gdzie mieszkasz?
-
Sory pewnie odwaliłem fazę z tym co napisałem, nie wiem jaka jest różnica pomiędzy KB/s a kb/s. Taki pomiar uzyskałem poprzez NetMeter 1.1.2 PEAK UPLOAD 12 KB/s PEAK DOWNLOAD 35,5 KB/s. Mieszkam w Chrominie, gmina Borowie, powiat Garwolin, województwo mazowieckie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli uzyskujesz takie transfery na tym modemie to tylko pogratulować.Antena w tym przypadku będzie zbędna.Chyba że miałeś tylko chwilowy taki pomiar co niekiedy wynika z błędów samego programu.Co do problemu kb i kB zapraszam tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38761#38761