Jaki router od TP LINK ? oraz kilka innych pytań
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki router od TP LINK ? oraz kilka innych pytań
Witam, panowie zmieniam prędkość internetu i niestety, mój stary modem SAGEM F@st800 już nie podoła 10mb... i mam dwa pytania odnośnie tego wszystkiego :
1.Mam dwa modele do wyboru TP Linka , jeden popularny W8901G oraz drugi W8950ND, pytane jest proste, czy warto doplacac 40zł do tego drugiego ? czy starczy ten pierwszy ??
2.Mam internet po ADSL tak jak stara neostrada, tylko mam w Multimo po kablu, jak bede mial ktorys z tych modemow to bede mogl udostepniac przez wifi ? np do telefonu albo do drukarki ? i nikt spoza domu nie bedzie mi obciążał łącza jak ustawię hasło ? nie da się tego złamać?
1.Mam dwa modele do wyboru TP Linka , jeden popularny W8901G oraz drugi W8950ND, pytane jest proste, czy warto doplacac 40zł do tego drugiego ? czy starczy ten pierwszy ??
2.Mam internet po ADSL tak jak stara neostrada, tylko mam w Multimo po kablu, jak bede mial ktorys z tych modemow to bede mogl udostepniac przez wifi ? np do telefonu albo do drukarki ? i nikt spoza domu nie bedzie mi obciążał łącza jak ustawię hasło ? nie da się tego złamać?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki router od TP LINK ? oraz kilka innych pytań
Tak możesz.Szpadyzor pisze:jak bede mial ktorys z tych modemow to bede mogl udostepniac przez wifi ? np do telefonu albo do drukarki ?
Tak.Szpadyzor pisze:nikt spoza domu nie bedzie mi obciążał łącza jak ustawię hasło ?
Nie - warunek ustawione zabezpieczenie WPA2-PSK z AES i silne hasło.Szpadyzor pisze:nie da się tego złamać?
Do podziału Internetu do około 20 Mb/s po ADSL jest wystarczający.Szpadyzor pisze:jeden popularny W8901G
Określ się w końcu precyzyjnie co do technologi i operatora Internetu.Szpadyzor pisze:2.Mam internet po ADSL tak jak stara neostrada, tylko mam w Multimo po kablu,

Romek
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
Edimax 6200n TP-LINK TL-MR3420 TP-LINK TL-WR1043ND +OPEN WRT Gargoyle by obsy PL
-
Nie ma sensu brać czegoś bez N do netu 20 Mb/s
Wi-fi w G realnie daje uciągnąć coś koło 15 Mb/s 
W ogóle obecnie zakup sprzętu 802.11g się lekko mija z celem (no chyba,że okazyjnie używany)
Ps. przecież się określił :
Technologia : ADSL
Dostawca: Multimo
PS2. wszystko się da złamać,kwestia czasu

W ogóle obecnie zakup sprzętu 802.11g się lekko mija z celem (no chyba,że okazyjnie używany)
Ps. przecież się określił :
Technologia : ADSL
Dostawca: Multimo
PS2. wszystko się da złamać,kwestia czasu

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W dobrych warunkach 20-24Mbps, oczywiście z jednym klientem.bdkacz pisze:Wi-fi w G realnie daje uciągnąć coś koło 15 Mb/s
-
- Użytkownik forum
No to który w koncu, ten tanszy juz nie produkowany czy drozszy ?? a moze cos innego w podobnej cenie ?
-
W8950ND jest na chipsecie Broadcoma a to znaczy,że nadaje się doskonale do wysokich prędkości i kiepskich parametrów linii (trzyma synchro nawet przy snr na poziomie 2 db). Jak w tej cenie to iść w W8950ND.
-
Spokojnie - tylko muszą być odpowiednie warunki.Jo_gurt pisze:W dobrych warunkach 20-24Mbps, oczywiście z jednym klientem.

Tu chodzi o 10 Mb/s.Szpadyzor pisze:mój stary modem SAGEM F@st800 już nie podoła 10mb.
Lubię konkretnie - bez niedomówień.Romek pisze:tylko mam w Multimo po kablu

Z tego co wiem nadal jest w ofercie producenta i nadal jest produkowany.Szpadyzor pisze: ten tańszy już nie produkowany czy droższy ??

Zależy czy tylko do podziału tego Internetu na kilka komputerów czy coś więcej np. - sieć domowa a w niej wymiana plików między komputerami ?
Czy masz sprzęt który obsługuje standard N ?
Oj ciężko będzie.Szpadyzor pisze: moze cos innego w podobnej cenie ?

Poczytaj sobie komentarze. http://www.morele.net/router-tp-link-td ... da-190306/
Romek
-
- Użytkownik forum
Mam kartę sieciowa w płycie głownej, podział internetu tylko do komórki i do drukarki, no i do mojego oczywiscie ale do mnie to po kablu a nie Wifi
czytam ze ten 8901G zakłóca pracę myszki bezprzewodowej... lipa bo ja taką mam ...
czytam ze ten 8901G zakłóca pracę myszki bezprzewodowej... lipa bo ja taką mam ...
-
Myszek są tysiące a badziewnych jeszcze więcej.Szpadyzor pisze:ze ten 8901G zakłóca pracę myszki bezprzewodowej... lipa bo ja taką mam

Znacznie większe szanse na zakłócanie pracy myszek czy ruterów mają kuchenki mikrofalowe.

Romek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Korzystając z kanału 40 MHz może być nieciekawie nawet w przypadku lepszych myszek ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Trzeba szukać takich które pracują np. w paśmie 869 MHz, ostatecznie 27 MHz.
Przy 20 MHz nie powinno być problemu z żadną pracującą w 2.4 GHz
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Trzeba szukać takich które pracują np. w paśmie 869 MHz, ostatecznie 27 MHz.
Przy 20 MHz nie powinno być problemu z żadną pracującą w 2.4 GHz
-
- Użytkownik forum
kolego Patryk a może jaśniej ? więc ten droższy nie będzie robił zakłóceń z myszką ? ;p
myszke mam firmową Logitech LX8 a nie jakiś Tracer albo Zelmer...
myszke mam firmową Logitech LX8 a nie jakiś Tracer albo Zelmer...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To żaden router nie będzie robił problemów.Szpadyzor pisze:myszke mam firmową Logitech LX8
-
- Użytkownik forum
A skąd wiesz ?;]
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mam taką w szufladzie.Szpadyzor pisze:A skąd wiesz ?;]