Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m
Witam,
Mam router TP-Link TD-W8960N, który stoi w domu jednorodzinnym. Chcę udostępnić połączenie do drugiego budynku oddalonego w linii prostej to niecałe 110m (po drodze nie ma żadnych przeszkód poza jedną ścianą z jednego domu i drugą z drugiego).
Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da się zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakaś kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego budynku.
Wydaje mi się, żeby w obu budynkach był zasięg trzeba zastosować jakąś antenę dookólną - no właśnie co możecie polecić?
W kilku tematach polecana była Interline Horizon Midi 9dbi - dałaby sobie radę w opisanej wyżej topologii?
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to antena zewnętrzna - pozbędziemy się w ten sposób jednej z 2 ścian.
Chciałbym się zamknąć w 100zł.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mam router TP-Link TD-W8960N, który stoi w domu jednorodzinnym. Chcę udostępnić połączenie do drugiego budynku oddalonego w linii prostej to niecałe 110m (po drodze nie ma żadnych przeszkód poza jedną ścianą z jednego domu i drugą z drugiego).
Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da się zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakaś kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego budynku.
Wydaje mi się, żeby w obu budynkach był zasięg trzeba zastosować jakąś antenę dookólną - no właśnie co możecie polecić?
W kilku tematach polecana była Interline Horizon Midi 9dbi - dałaby sobie radę w opisanej wyżej topologii?
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to antena zewnętrzna - pozbędziemy się w ten sposób jednej z 2 ścian.
Chciałbym się zamknąć w 100zł.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m
To nie dziala. Potrzebny osobny link miedzy punktami.Hex pisze:Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da się zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakaś kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego budynku.
Przy odrobinie szczescia na uzywkach. Albo pomnozyc przez 4 i kupic dwie NanostationHex pisze:Chciałbym się zamknąć w 100zł.
Nie pomagam na PW.
-
Tu chodzi o udostępnienie połączenia dla jednego laptopa. W związku z tym, że będzie to sporadycznie wykorzystywane chciałbym się zmieścić w max 150zł. Nie chodzi tu o jakieś super stabilne połączenie. Sam router jest wstanie przekazać sygnał na jakieś 70m.
Czy naprawdę przy zastosowaniu mocniejszej anteny nie na się osiągnąć celu?
Czy naprawdę przy zastosowaniu mocniejszej anteny nie na się osiągnąć celu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Da sie. Jedyny minusik, ze nie bedzie "zasiegu" w domu.Czy naprawdę przy zastosowaniu mocniejszej anteny nie na się osiągnąć celu?
AP + odpowiednio dobrana antena. Panel, trzeba przeliczyc kat otwarcia. I jest duze prawdopodobienstwo, ze nie bedzie zasiegu w glebi domu.Hex pisze:W związku z tym, że będzie to sporadycznie wykorzystywane chciałbym się zmieścić w max 150zł.
Nie pomagam na PW.
-
A gdyby się przełamać i do samego laptopa podłączyć jakaś kartę zew. na USB z możliwością podpięcia mocniejszej antenki?
Pewno byłoby lepiej, tylko wygoda pracy maleje przez wystający klucz.
Możesz podać przykład jakiegoś AP+anteny?
Pewno byłoby lepiej, tylko wygoda pracy maleje przez wystający klucz.
Możesz podać przykład jakiegoś AP+anteny?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kabel miedzy antena a karta WiFi zezre caly zysk. I bedzie niewygodnie. IMHO nie tedy droga.Hex pisze:Pewno byłoby lepiej, tylko wygoda pracy maleje przez wystający klucz.
http://allegro.pl/tp-link-tl-wa5210g-ze ... 84712.htmlHex pisze:Możesz podać przykład jakiegoś AP+anteny?
Na zewnatrz budynku z ktorege chcesz udostepniac. Z odleglosci 110 m "oswietlasz" odcinek szerokosci okolo 130m - definitywnie mozna zastosowac wezsza antene.
Nie pomagam na PW.
-
Już wcześniej czytałem o niej (TP-LINK TL-WA5210G) i ciekawie to wygląda (zwłaszcza, że ma poe). Chyba zastosuje tę antenę. Gdyby nie dawała rady, kolejna taka sama na drugim budynku z minimalną mocą będzie dobrym rozwiązaniem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Taka byla pierwsza propozycjaHex pisze:Gdyby nie dawała rady, kolejna taka sama na drugim budynku z minimalną mocą będzie dobrym rozwiązaniem?

Dodatkowo potrzebujesz AP w drugim budynku lub podlaczasz laptopa kablem.
Nie pomagam na PW.
-
Tak, tylko nie wiedziałem, że o tego typu antenie mowakey pisze:Taka byla pierwsza propozycja

Ogólnie chcę, żeby miało to ręce i nogi, a z drugiej strony, żeby nie przesadzić z kosztami - wolałem się po prostu upewnić.
Dzięki wielkie za pomoc Kolego.