Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hex
Początkujący użytkownik forum

Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m

Post autor: Hex »

Witam,

Mam router TP-Link TD-W8960N, który stoi w domu jednorodzinnym. Chcę udostępnić połączenie do drugiego budynku oddalonego w linii prostej to niecałe 110m (po drodze nie ma żadnych przeszkód poza jedną ścianą z jednego domu i drugą z drugiego).
Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da się zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakaś kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego budynku.
Wydaje mi się, żeby w obu budynkach był zasięg trzeba zastosować jakąś antenę dookólną - no właśnie co możecie polecić?
W kilku tematach polecana była Interline Horizon Midi 9dbi - dałaby sobie radę w opisanej wyżej topologii?
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to antena zewnętrzna - pozbędziemy się w ten sposób jednej z 2 ścian.
Chciałbym się zamknąć w 100zł.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Udostępnienie sieci do budynku oddalonego o 110m

Post autor: key »

Hex pisze:Chcę podłączyć jakąś mocniejszą antenę pod jedno z wyjść w routerze. Rozumiem, że nie da się zrobić tak, że jedna (ta mała dostarczona z routerem) będzie rozdzielała sygnał po domu, a druga np. jakaś kierunkowa przekazywała sygnał do drugiego budynku.
To nie dziala. Potrzebny osobny link miedzy punktami.
Hex pisze:Chciałbym się zamknąć w 100zł.
Przy odrobinie szczescia na uzywkach. Albo pomnozyc przez 4 i kupic dwie Nanostation
Nie pomagam na PW.
Hex

Tu chodzi o udostępnienie połączenia dla jednego laptopa. W związku z tym, że będzie to sporadycznie wykorzystywane chciałbym się zmieścić w max 150zł. Nie chodzi tu o jakieś super stabilne połączenie. Sam router jest wstanie przekazać sygnał na jakieś 70m.
Czy naprawdę przy zastosowaniu mocniejszej anteny nie na się osiągnąć celu?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czy naprawdę przy zastosowaniu mocniejszej anteny nie na się osiągnąć celu?
Da sie. Jedyny minusik, ze nie bedzie "zasiegu" w domu.
Hex pisze:W związku z tym, że będzie to sporadycznie wykorzystywane chciałbym się zmieścić w max 150zł.
AP + odpowiednio dobrana antena. Panel, trzeba przeliczyc kat otwarcia. I jest duze prawdopodobienstwo, ze nie bedzie zasiegu w glebi domu.
Nie pomagam na PW.
Hex

A gdyby się przełamać i do samego laptopa podłączyć jakaś kartę zew. na USB z możliwością podpięcia mocniejszej antenki?
Pewno byłoby lepiej, tylko wygoda pracy maleje przez wystający klucz.
Możesz podać przykład jakiegoś AP+anteny?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Hex pisze:Pewno byłoby lepiej, tylko wygoda pracy maleje przez wystający klucz.
Kabel miedzy antena a karta WiFi zezre caly zysk. I bedzie niewygodnie. IMHO nie tedy droga.
Hex pisze:Możesz podać przykład jakiegoś AP+anteny?
http://allegro.pl/tp-link-tl-wa5210g-ze ... 84712.html

Na zewnatrz budynku z ktorege chcesz udostepniac. Z odleglosci 110 m "oswietlasz" odcinek szerokosci okolo 130m - definitywnie mozna zastosowac wezsza antene.
Nie pomagam na PW.
Hex

Już wcześniej czytałem o niej (TP-LINK TL-WA5210G) i ciekawie to wygląda (zwłaszcza, że ma poe). Chyba zastosuje tę antenę. Gdyby nie dawała rady, kolejna taka sama na drugim budynku z minimalną mocą będzie dobrym rozwiązaniem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Hex pisze:Gdyby nie dawała rady, kolejna taka sama na drugim budynku z minimalną mocą będzie dobrym rozwiązaniem?
Taka byla pierwsza propozycja :cry:

Dodatkowo potrzebujesz AP w drugim budynku lub podlaczasz laptopa kablem.
Nie pomagam na PW.
Hex

key pisze:Taka byla pierwsza propozycja
Tak, tylko nie wiedziałem, że o tego typu antenie mowa ;)

Ogólnie chcę, żeby miało to ręce i nogi, a z drugiej strony, żeby nie przesadzić z kosztami - wolałem się po prostu upewnić.

Dzięki wielkie za pomoc Kolego.
ODPOWIEDZ