[problem] Internet szaleje i nic nie mozna z tym zrobic ...

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Virqoal
Początkujący użytkownik forum

[problem] Internet szaleje i nic nie mozna z tym zrobic ...

Post autor: Virqoal »

Witam chciałbym tutaj opisać swój temat . 4 mięsiące temu próbowałęm wejść w neta ale mi nie działał myślałem że po paru h przejdzie już wcześniej miałem jakieś problemy z hamachi .
Wbiłem po paru godzinach i nadal nic . Teraz już jest o wiele gorzej . Jest 6 a problemy z internetem nadal są a wcześniej nie były . Wieczorem nie ma praktycznie chyba że jakiś cud sie stanie . Byłem w orange , dzwoniłem do boku , bok powiedział abym poszedł sprawdzić karte . Ale orange sprawdził o godzinie 12-00 coś w tym stylu i stwierdził ze to wina bateri chodź wcześniej bok nalegał abyśmy kupili antene kupiliśmy na ,,próbe'' chcieliśmy oddać bo na allegro taniej a oni ,, a antena pomoże jeszcze '' i to taka jest obsluga orange .
Jeszcze coś tam <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> że komputer zły , itp . Już naprawde nie wiem co mam robić
ponieważ nie moge normalnie funkcjonować a internet mam na 1 rok jeszcze --.--
Dziękuje . Pozdrawiam . Mam kabel Ethernet , może to coś z nim ? bo urwany styk jest .
Zasięg 4 kreski -91dbm z antena -73dbm , 5 kresek .
Ostatnio zmieniony 2012-02-18, 18:42 przez Virqoal, łącznie zmieniany 1 raz.
-.-
centrix23
Stały użytkownik forum

Re: [problem] Internet szaleje i nic nie mozna z tym zrobic ...

Post autor: centrix23 »

Niestety z opisywanego przez ciebie problemu wnioskuję, że to raczej przeciążenie stacji bazowej, najbardziej odczuwalne w godzinach wieczornych. Na to nie pomoże żadna reklamacja do Orange. Jedyne co mogę ci poradzić, to przejrzenie strony http://mapa.btsearch.pl/ znalezienie swojej lokalizacji, a następnie skierowanie anteny na nadajnik inny (jeżeli znajduje się w "rozsądnej odległości") niż ten z którego korzystasz do tej pory. Być może będzie mniej obciążony. :cfaniak:
Virqoal

Aha... Rozumiem... Czyli że niestety bede musiał cisnąć na tym gównie jeszcze 1 rok?
Myślałem że to jakiś problem z kartą . Okej dzisiaj skieruje i zobacze jak bedzie. Dzieki
Ostatnio zmieniony 2012-02-17, 06:43 przez Virqoal, łącznie zmieniany 1 raz.
-.-
centrix23
Stały użytkownik forum

Virqoal pisze:Czyli że niestety bede musiał cisnąć na tym gównie jeszcze 1 rok?
Jeżeli osiągasz lepsze prędkości w godzinach późnonocnych no to wskazywałoby to na obciążenie stacji. Wyeliminuj też usterkę z kablem. Można również sprawdzić kartę pod względem błędów. Sprawdź jak zachowuje się modem na innym komputerze. Jednak moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie próba złapania sygnału z innego btsa. Aha, nie musisz też męczyć się z Orange przez resztę dni umowy. W razie czego pomyśl o cesji. :cfaniak:
giacamix2

Post autor: giacamix2 »

Podaj gdzie mieszkasz to zobaczymy jaki bts najlepszy będzie dla ciebie:)
Virqoal

Kocioł Duży
-.-
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

giacamix2 pisze:Podaj gdzie mieszkasz to zobaczymy jaki bts najlepszy będzie dla ciebie:)
Ciekaw jestem jak to zrobisz. Szklana kula, pomiar w miejscu odbioru czy moze ogladniecie przestarzalych i nic nie mowiacych mapek z miejscami planowanych polozen BTSow?
Nie pomagam na PW.
giacamix2

Post autor: giacamix2 »

Taka mapka jak geoportal jest przestarzała mapki 2 lat nawet nie mają
centrix23
Stały użytkownik forum

key pisze:czy moze ogladniecie przestarzalych i nic nie mowiacych mapek z miejscami planowanych polozen BTSow?
Na pewno dają one pewne wyobrażenie o lokalizacji bts-ów w danej okolicy, a to z kolei ułatwia sprawę przy ewentualnym "celowaniu anteną". Oczywiście mamy tutaj kwestię tego, czy dany bts jest już aktywny.
Virqoal pisze:Kocioł Duży

Jeśli to ten Kocioł Duży koło miejscowości Pisz, to znajdziesz w promieniu 15-20 km kilka stacji CDMA. Popróbuj z anteną. Być może uda Ci się połączyć z mniej obciążonym btsem. Na forum były osoby, które w ten sposób poprawiły swoje transfery. :cfaniak:
Virqoal

Hmm. Dzieki dzisiaj podłaczam antene i właśnie w kierunku pisza jest najmniej -dbm .
Z antena -73dbm a bez anteny -91dbm . Szczerze to już sie troche cofam w rozwoju w kierunku wiadomości internetowych . Teraz np. Aby zamiescic poradnik na yt , to wrecz nie możliwe ponieważ
trzeba wstać o 3-4 rano i jeszcze sie wstawać nie chce . Teraz nawet przyznam że od 5 rozłacza , a to jest wręcz nie możliwe bo kto o 5 rano siedzi w necie ? Odpisuje tak pozno bo stronki sie wczytuja hah wgl sie nie wczytuja . Coś tam pokombinuje .
Przy połączeniu internetowym próbie wejściu na jakąś strone kontrolka connect miga czyli rozlacza sie a tak nie powinno być zaś mam 4 kreski zasięgu . Chodź czasami sam signal sie rozłacza .
Ps czyli szukać takiego bts'a w którym jest mniej dbm >? thanx :ok:
-.-
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

centrix23 pisze: Na pewno dają one pewne wyobrażenie o lokalizacji bts-ów w danej okolicy
Mniej wiecej tak samo prawdopodobne jak zdjecie z kolorowego czasopisma daje wyobrazenie jak bedzie wygladala dziewczyna bez makijażu i retuszu.

Jest tylko jeden prosty i skuteczny sposob na stwierdzenie jakosci oblugi danego ISP w konkretnym miejscu: karty pre-paid i "pomiar" wlasnym sprzetem. A i to warte jest tyle co prognoza pogody w wczorajszej gazecie.
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 12:33 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
centrix23
Stały użytkownik forum

key pisze:Mniej wiecej tak samo prawdopodobne jak zdjecie z kolorowego czasopisma daje wyobrazenie jak bedzie wygladala dziewczyna bez makijażu i retuszu.
Nie rozumiem Twoich wątpliwości. Nikt nie mów tutaj o stwierdzaniu jakości działania danego bts na podstawie mapki, bo to jest niemożliwe, ale o możliwości odnalezienia go na podstawie tejże mapki w swojej okolicy. Lokalizacja btsów jest bardzo pomocna przy wyborze tego najlepszego, a czy będzie on najlepszy to już trzeba sprawdzić empirycznie. Oczywiście całość sprowadza się do tego czy dany bts jest aktywny, czy mamy do czynienia ze zwykłym pozwoleniem. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to duże ułatwienie dla szarego użytkownika.
Virqoal pisze:Ps czyli szukać takiego bts'a w którym jest mniej dbm >?
Może inaczej. Szukaj takiego btsa, gdzie będziesz osiągał lepsze transfery i stabilność połączenia.
Virqoal pisze:Chodź czasami sam signal sie rozłacza
Jeżeli masz możliwość, to sprawdź swoją kartę w innym modemie i odwrotnie. W modemach mv410 pojawiały sie problemy z gubieniem sygnału wynikające z uszkodzenia tegoż modemu. Pozdrawiam :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 12:33 przez centrix23, łącznie zmieniany 1 raz.
Virqoal

Hmm .. Bardzo wielka szkoda ze mam jeszcze umowę na rok bo tak dawno bym zerwał ...
Najgorzej jest że jak w orange sprawdzają połączenie to mówią ze im działa a jak sie spytałem o której sprawdzali to mówili o 11-12 wtedy internet działa bo ludzie w pracy i dzieci w szkole ... Co dziwne sąsiad twierdzi że u niego działa . Dzieki za takie szybkie odpowiedzi , teraz jestem u cioci i moge szybko surfowac inaczej bym nie odpisał . Pozdrawiam
Co dziwne przy sprawdzaniu kabla usb jest gotowy ale jak sie klika polacz nic nie daje chociaz jest przelaczony na tryb usb
-.-
Virqoal

Może pokaże filmik
http://www.youtube.com/watch?v=JKlczrhU ... e=youtu.be
Dziwne bo net teraz dziala zawsze od 8.30 ?? do 9.30 ??
I od 17;30 do 18;30 tak ...
To jest bardzo dziwne ...
A Np przy korzystaniu z neta to jest taki uklad w popoludnie
pokolei !
laczy 1-2sec
rozl
laczy 1-2sec
rozl
laczy 30sec
rozl
lacz 1-2 sec ...
Ja zdecydowalem sie na zakup nowego routera ... BO nie wiem co dalej robić
-.-
lotar

Post autor: lotar »

Mieszkam w pobliżu .
W ostatnim tygodniu były prace/awaria .Nie miałem sygnału EvDo(Diversity) w godzinach ~15 do ~22.
Gdy działał też nie było najlepiej :skaczący sygnał , przerwy itp .Speddtest - ping 200-400 , download ok.30 ,upload ok 40 .
Bts Pisz (prawdopodobnie).

Dzisiejszy pomiar godz.17 Obrazek
Virqoal

Będe tutaj pisał bo na orange nie odpisują po prostu mają gdzieś . Sytuacja nic sie nie poprawiła
to bardzo dziwne ale jak wcześniej pisałem router szaleje w taki oto sposób
1-2sec
rozl
1-2sec
rozl
30sec
rozl
1-2 sec
rozl
i tak w kółko ... Wcześniej net chodził wieczorem i rano, teraz ani rano ani wieczorem ...
Do bani net z anteną z 120kb/s max poprawił się na 270kb/s co w mojej miejscowości jest dużą prędkością < wiem śmieszne > Spytam się kolegi czy przyniesie swój router
W Orange powiedzieli że to nie karta bo jak karta by była zepsuta to by w_ogóle nie dział.
Moim skromnym zdaniem po prostu po 2 latach użytkowania < jeszcze 1,5 roku żal > zrobili mi net
najwyzej do...
W tamtym tyg net działał w środe do 17-00 i sie nie rozłączył o.o Dobrze by było jakby cały czas tak chodził, przynajmniej 2godziny użytkowania . Nie życze nikomu orange i routera AxessTell mv410 do podcierki najwyzej . Prosze o odpowiedzi i dzieki :) :cry:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-03-14, 19:33 ]
Bez bluzgów i obrażania kogokolwiek proszę! Nad ortografią i zasadami pisowni tez warto popracować!
Ostatnio zmieniony 2012-03-14, 19:32 przez Virqoal, łącznie zmieniany 1 raz.
-.-
ODPOWIEDZ