Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić

Post autor: sokoleokoo2 »

Witam,

Z góry przepraszam że temat tu na naszym internetowym forum ale nikt nie chce doradzić.

Sprawa wygląda tak: sistra miała mixa 50 PLN z umową itd. ale nagle MIX zniknął i w to miejsce bez naszej zgody i wiedzy wsadzili abonament za 60 PLN w którym liczą za wszystko. Nie mamy żadnego pisma,smsa,anexu nic - zrobili to bez naszej zgody w dodatku sms do UK/niemiec, internet wszystko liczą poza abonamentem.

Rozmawialiśmy z info + salonem i nic nie można zrobić a zerwanie umowy to 1000 pln i zapierają się ze mogą tak zrobić. Panowie czy możemy coś zrobić ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić

Post autor: Jo_gurt »

sokoleokoo2 pisze: i nic nie można zrobić
Jak nic nie można zrobić? Nie płacisz i tyle. Jak przyjdzie wezwanie zapłaty to niech pokażą na jakiej podstawie.
A jak coś to UOKIK.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Witam, wszystko fajnie tylko jak nie zapłacę rachunku to dziady przyślą komornika ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

sokoleokoo2 do komornika to nie jest tak blisko. Jeżeli nie ma umowy to nie mają podstawy, żeby rządać od was czegokolwiek z racji abonamentu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Komornik też musiałby mieć podstawę wszczęcia postępowania.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Jo_gurt z tego co wiem z praktyki to najpierw uprzejmie wzywają do zapłaty, potem dług przejmuje firma windykacyjna a jak ona nic nie zdziała to dopiero dają sprawę do komornika. W przypadku z jakim miałam styczność to zadłużenie zostało sprzedane firmie windykacyjnej po okresie roku a dług był tam nadal po pół roku. Więc szmat czasu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sokoleokoo2 pisze:wszystko fajnie tylko jak nie zapłacę rachunku to dziady przyślą komornika ?
Po pierwsze reklamacja jeśli w ciągu 30 dni dorzucą to powiatowy rzecznik praw konsumenta (jeśli mix był na osobę prywatna) z tego co wiem może nawet przygotować pozew sądowy i chyba nawet pokryć koszta. Choć po pierwszym piśmie od niego orange wszystkie papiery przegrzebie i zmięknie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:
sokoleokoo2 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Po pierwsze reklamacja jeśli w ciągu 30 dni dorzucą to powiatowy rzecznik praw konsumenta (jeśli mix był na osobę prywatna) z tego co wiem może nawet przygotować pozew sądowy i chyba nawet pokryć koszta. Choć po pierwszym piśmie od niego orange wszystkie papiery przegrzebie i zmięknie.
Witam, thx.

Czyli tak:

1. jak przyślą fakturę to nie płacę
2. nie korzystam już z numeru
3. wysyłam do nich pismo na jakiej podstawie i takie tam że naliczone jest nieszuszbnie i sprawę zgłaszam do rzecznika
4. jak przyślą odp. na moją nie korzyść to wale do rzecznika i z nim gadam ?

dobrze kombinuje ?
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 12:59 przez sokoleokoo2, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sokoleokoo2, 100 postów na karku i ciągle musimy przypominać? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Dobra Panowie my tu gadu gadu a ja w czwartek jadę walczyć o swoje i robić rozróbę w salonie ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sokoleokoo2, cóż, powodzenia.
Papier jest po twojej stronie, kwestia tylko jak duża jest bezwładność korporacyjnej machiny.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co r

Post autor: Chris-Kr »

sokoleokoo2 pisze:Sprawa wygląda tak: sistra miała mixa 50 PLN z umową itd. ale nagle MIX zniknął i w to miejsce bez naszej zgody i wiedzy wsadzili abonament za 60 PLN w którym liczą za wszystko. Nie mamy żadnego pisma,smsa,anexu nic - zrobili to bez naszej zgody w dodatku sms do UK/niemiec, internet wszystko liczą poza abonamentem.

Rozmawialiśmy z info + salonem i nic nie można zrobić a zerwanie umowy to 1000 pln i zapierają się ze mogą tak zrobić.
Sprawa jest dla mnie co najmniej dziwna i nie bardzo rozumiem, co w tym przypadku oznacza "nic nie można zrobić".
Czy siostra przypadkiem nie wyraziła telefonicznej zgody na przejście z mixa na abonament w zamian za jakieś korzyści?
Jak na infolinii tłumaczą tę zamianę mixa na abo?
Jeśli reklamacja telefoniczna nic nie dała, to musisz ją złożyć na piśmie, koniecznie za potwierdzeniem odbioru, gdyż w przypadku gdyby sprawa trafiła do sądu, to operator w żywe oczy wyprze się tego, ze kiedykolwiek składałeś taką reklamację.
Jeśli sprawa wygląda faktycznie tak jak piszesz i będziesz miał potwierdzenie złożenia pisemnej reklamacji, to wtedy możesz spać spokojnie.
Krzysztof
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Witam,

Już jestem po kilku rozmowach infolinia oczywiście wiecie jak działa ale trafiłem na miłą Panią która wszystko wyjaśniła.

16.01 telefon od nich z centrali z ofertą - tak jest w systemie,siostra potwierdza i potwierdza że nie zgodziła się.
28.01 wskakuje abonament zamiast mixa.Bez jej zgody - zresztą gdyby się zgodziła to wskoczył by praktycznie w ciągu 24/h

Są 2 opcję (które kobitka doradziła)
1. pisać pismo aby zmienili z powrotem na Mixa
2. rozwiązać umowę o ile się da bez płacenia kar.

Pytanie: nie minęło 30 dni od zmiany więc kiedyś można było zerwać umowę za zmianę warunków - czy tak jest dzisiaj ? bo bardzo ale to bardzo chcemy wiać z orange, zwłaszcza że jest ostatnia w rodzinie z orange
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sokoleokoo2 pisze:Bez jej zgody - zresztą gdyby się zgodziła to wskoczył by praktycznie w ciągu 24/h
Raczej zawsze takie zmiany są wprowadzane od nowego okresu rozliczeniowego. W orange dochodzi jeszcze umowa terminowa przed której końcem nic nie zmieniają.

Co do tych 30 dni to nie ma żadnych przepisów to regulujących.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Podstawy do zerwania umowy nie masz żadnej. Jeśli siostra faktycznie nie wyraziła zgody na zmianę taryfy, to możesz tylko domagać się przywrócenia Mixa, nic więcej.
Krzysztof
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:przywrócenia Mixa, nic więcej.
Z tego co pamiętam to w orange dopiero po upłynięciu okresu umowy zmieniają abo, więc mix pewnie przeszedł na czas nieokreślony.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Witam,

Panowie profilaktycznie wysłałem wypowiedzenie (piętek) reakcji do dni dzisiejszego brak (oczywiście sugerując inne możliwości ;))
Dam znać w kwestii reszty.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sokoleokoo2 pisze:wysłałem wypowiedzenie (piętek) reakcji do dni dzisiejszego brak
Spokojnie, musi się przemielić w systemie.
Nie pomagam na PW!
haba
Początkujący użytkownik forum

Orange

Post autor: haba »

witam, wiem jak ważne jest wsparcie dlatego napiszę, że jestem w podobnej sytuacji. Dzisiaj dowiedziałem się, że mam prawie 150 zł doliczone do rachunku. Kiedy zadzwoniłem na infolinię Orange ponformowano mnie o tym, że wcale nie mam telefonu w mixie tylko na abonament. To jest moja ostatnia umowa z Orange. Z dniem, w którym wygaśnie bezzwłocznie zmieniam operatora.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange

haba pisze:Dzisiaj dowiedziałem się, że mam prawie 150 zł doliczone do rachunku. Kiedy zadzwoniłem na infolinię Orange ponformowano mnie o tym, że wcale nie mam telefonu w mixie tylko na abonament.
Tobie też zmieniono umowę bez Twojej wiedzy???
Nic o tym nie wiedziałeś?
Jak to możliwe?
Krzysztof
haba

nie wiem jak to możliwe, ale dowiedziałem się, że z mojego abonamentu miesięcznego w mixie 25 zł, zrobił się jakiś pelilan za 29,9 zł. z tym, że ta kwota nie jest do wykorzystania tylko jest abonamentem miesięcznym do którego doliczają za smsy, połączenia itp
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

A co Ci w BOK-u odpowiadają gdy mówisz, że zawierałeś umowę na Mixa, a nie na abonament?
Krzysztof
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Witam,

Aha jakby ktoś był ciekaw to w CC mówili że bez pisma się nic nie zrobi (kilka konsultantów) i że nie wiedzą dlaczego co i jak. Wszyscy radzili pisać Pisma.

Jak na razie taryfa została zmieniona na Mixa (od środy) a reszta jest w reklamacji i czekamy na decyzję a fakturę z kwotą powyżej Mixa musimy uregulować - kazali czekać min 14 dni do max 30.

Dam info na bieżąco, ale widzę że nie jestem osamotniony oraz że Orange to tak naprawdę TPSA mobilna - ta sama polityka, daleko jej do Idei. My nie mówimy tu o szeregowych pracownikach tylko o tych co rzeczywiście wpływają na politykę firmy.

Pozdrawiam
haba

sokoleokoo2 czy mógłbyś wysłać mi wzór pisma, które wyślesz do Orange? Chętnie wyślę to samo w mojej sprawie. Mój numer gg. 890299 - podam Ci maila.
diablo2
Użytkownik forum

Post autor: diablo2 »

Panowie powiem na wstępie tylko tyle , że mix też jest objęty czasowo czyli zależy jak kto podpisał umowę na mix'a - 2 lub 3 lata jeżeli umowa była przykładowo na 2 lata to miesiąc przed zakończeniem umowy trzeba poinformować operatora o zmianie lub zakończeniu umowy w Twoim przypadku nie wiem jak było czy koniec umowy czy jak bo nie podałeś wiec operator sam zmienił Ci usługę na abonament ale jeżeli w trakcie umowy mix'owej 2-3 miesiące lub wcześniej sami zmienili umowę to zostało taką sprawę zgłosić do urzędu ochrony znajdującego się w każdym urzędzie miasta i ten urzędnik sam Was pokieruje co i jak macie napisać a nawet sam zajmie się Waszą sprawą to tyle myślę , że dość jasno odpowiedziałem na nurtujący Was temat :twisted:
diablo2 dla kolegów diabeł :-)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

diablo2 pisze: jeżeli umowa była przykładowo na 2 lata to miesiąc przed zakończeniem umowy trzeba poinformować operatora o zmianie lub zakończeniu umowy w Twoim przypadku nie wiem jak było czy koniec umowy czy jak bo nie podałeś wiec operator sam zmienił Ci usługę na abonament
Nawet jeśli mix się kończył to nie mieli prawa zmienić umowy, mógł tylko i wyłącznie przejść na czas nieokreślony.
diablo2
Użytkownik forum

Post autor: diablo2 »

Tak tylko , że nikt nie czyta umowy którą podpisuje - informują tylko o danej usłudze a co będzie dalej jak minie umowa to już nikt się nie pyta ( w większości ) a tak poza tym między mix'em a abonamentem jest niewielka różnica więc być może uznali , że lepszy - dla nich oczy.- będzie abonament
diablo2 dla kolegów diabeł :-)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

diablo2 pisze: jest niewielka różnica więc być może uznali
Bez zgody abonenta to oni sobie nic uznawać nie mogą chyba że taka zmiana wynika z zapisów pierwotnej umowy że po zakończeniu okresu oznaczonego stanie się tak i tak.
diablo2 pisze: że nikt nie czyta umowy którą podpisuje
No i tu jest problem bo te zapisy są wiążące a nie to co powie konsultant/sprzedawca w punkcie itp. Tylko zapisy umowy i regulaminu (który jest jej częścią) są obowiązujące.
Nie pomagam na PW!
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

haba pisze:sokoleokoo2 czy mógłbyś wysłać mi wzór pisma, które wyślesz do Orange? Chętnie wyślę to samo w mojej sprawie. Mój numer gg. 890299 - podam Ci maila.
Kolego teraz zauważyłem podeślij mi maila to ci prześle, bo zamieszanie było sore.

Na dzień dzisiejszy, umowa rozwiązana po małych pertraktacjach kwota "powyżej abonamentu którego być nie powinno" została anulowana ale karę za rozwiązanie trza zapłacić. Tak czy siak w Playu dostaliśmy taki fon że wyjdziemy na Plus w dodatku w Playu mamy wszędzie zasięg czego o Orange powiedzieć nie można, no i w końcu wszystko co dzieje się na koncie można zobaczyć Online czego w Orange również nie było. Właściwie to nie wiem jak oni w tym Orange funkcjonują - zwłaszcza że nigdy nikt nic nie wie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

sokoleokoo2 pisze:umowa rozwiązana po małych pertraktacjach kwota "powyżej abonamentu którego być nie powinno" została anulowana ale karę za rozwiązanie trza zapłacić.
W dalszym ciągu nie wyjaśniłeś nam, jak to się stało, że MIX przeszedł w umowę o abonament!
Czy to jednak siostra w tajemnicy przed Tobą zawarła taką umowę, czy też w regulaminie MIXa jest jakaś pułapka?
Krzysztof
ODPOWIEDZ