Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić
Witam,
Z góry przepraszam że temat tu na naszym internetowym forum ale nikt nie chce doradzić.
Sprawa wygląda tak: sistra miała mixa 50 PLN z umową itd. ale nagle MIX zniknął i w to miejsce bez naszej zgody i wiedzy wsadzili abonament za 60 PLN w którym liczą za wszystko. Nie mamy żadnego pisma,smsa,anexu nic - zrobili to bez naszej zgody w dodatku sms do UK/niemiec, internet wszystko liczą poza abonamentem.
Rozmawialiśmy z info + salonem i nic nie można zrobić a zerwanie umowy to 1000 pln i zapierają się ze mogą tak zrobić. Panowie czy możemy coś zrobić ?
Z góry przepraszam że temat tu na naszym internetowym forum ale nikt nie chce doradzić.
Sprawa wygląda tak: sistra miała mixa 50 PLN z umową itd. ale nagle MIX zniknął i w to miejsce bez naszej zgody i wiedzy wsadzili abonament za 60 PLN w którym liczą za wszystko. Nie mamy żadnego pisma,smsa,anexu nic - zrobili to bez naszej zgody w dodatku sms do UK/niemiec, internet wszystko liczą poza abonamentem.
Rozmawialiśmy z info + salonem i nic nie można zrobić a zerwanie umowy to 1000 pln i zapierają się ze mogą tak zrobić. Panowie czy możemy coś zrobić ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co robić
Jak nic nie można zrobić? Nie płacisz i tyle. Jak przyjdzie wezwanie zapłaty to niech pokażą na jakiej podstawie.sokoleokoo2 pisze: i nic nie można zrobić
A jak coś to UOKIK.
-
- Stały użytkownik forum
Witam, wszystko fajnie tylko jak nie zapłacę rachunku to dziady przyślą komornika ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
sokoleokoo2 do komornika to nie jest tak blisko. Jeżeli nie ma umowy to nie mają podstawy, żeby rządać od was czegokolwiek z racji abonamentu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Komornik też musiałby mieć podstawę wszczęcia postępowania.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jo_gurt z tego co wiem z praktyki to najpierw uprzejmie wzywają do zapłaty, potem dług przejmuje firma windykacyjna a jak ona nic nie zdziała to dopiero dają sprawę do komornika. W przypadku z jakim miałam styczność to zadłużenie zostało sprzedane firmie windykacyjnej po okresie roku a dług był tam nadal po pół roku. Więc szmat czasu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze reklamacja jeśli w ciągu 30 dni dorzucą to powiatowy rzecznik praw konsumenta (jeśli mix był na osobę prywatna) z tego co wiem może nawet przygotować pozew sądowy i chyba nawet pokryć koszta. Choć po pierwszym piśmie od niego orange wszystkie papiery przegrzebie i zmięknie.sokoleokoo2 pisze:wszystko fajnie tylko jak nie zapłacę rachunku to dziady przyślą komornika ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Witam, thx.krystianb pisze:Po pierwsze reklamacja jeśli w ciągu 30 dni dorzucą to powiatowy rzecznik praw konsumenta (jeśli mix był na osobę prywatna) z tego co wiem może nawet przygotować pozew sądowy i chyba nawet pokryć koszta. Choć po pierwszym piśmie od niego orange wszystkie papiery przegrzebie i zmięknie.sokoleokoo2 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czyli tak:
1. jak przyślą fakturę to nie płacę
2. nie korzystam już z numeru
3. wysyłam do nich pismo na jakiej podstawie i takie tam że naliczone jest nieszuszbnie i sprawę zgłaszam do rzecznika
4. jak przyślą odp. na moją nie korzyść to wale do rzecznika i z nim gadam ?
dobrze kombinuje ?
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 12:59 przez sokoleokoo2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
sokoleokoo2, 100 postów na karku i ciągle musimy przypominać? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Dobra Panowie my tu gadu gadu a ja w czwartek jadę walczyć o swoje i robić rozróbę w salonie 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sokoleokoo2, cóż, powodzenia.
Papier jest po twojej stronie, kwestia tylko jak duża jest bezwładność korporacyjnej machiny.
Papier jest po twojej stronie, kwestia tylko jak duża jest bezwładność korporacyjnej machiny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange zmienił mix na abonament (bez mojej zgody) - co r
Sprawa jest dla mnie co najmniej dziwna i nie bardzo rozumiem, co w tym przypadku oznacza "nic nie można zrobić".sokoleokoo2 pisze:Sprawa wygląda tak: sistra miała mixa 50 PLN z umową itd. ale nagle MIX zniknął i w to miejsce bez naszej zgody i wiedzy wsadzili abonament za 60 PLN w którym liczą za wszystko. Nie mamy żadnego pisma,smsa,anexu nic - zrobili to bez naszej zgody w dodatku sms do UK/niemiec, internet wszystko liczą poza abonamentem.
Rozmawialiśmy z info + salonem i nic nie można zrobić a zerwanie umowy to 1000 pln i zapierają się ze mogą tak zrobić.
Czy siostra przypadkiem nie wyraziła telefonicznej zgody na przejście z mixa na abonament w zamian za jakieś korzyści?
Jak na infolinii tłumaczą tę zamianę mixa na abo?
Jeśli reklamacja telefoniczna nic nie dała, to musisz ją złożyć na piśmie, koniecznie za potwierdzeniem odbioru, gdyż w przypadku gdyby sprawa trafiła do sądu, to operator w żywe oczy wyprze się tego, ze kiedykolwiek składałeś taką reklamację.
Jeśli sprawa wygląda faktycznie tak jak piszesz i będziesz miał potwierdzenie złożenia pisemnej reklamacji, to wtedy możesz spać spokojnie.
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
Już jestem po kilku rozmowach infolinia oczywiście wiecie jak działa ale trafiłem na miłą Panią która wszystko wyjaśniła.
16.01 telefon od nich z centrali z ofertą - tak jest w systemie,siostra potwierdza i potwierdza że nie zgodziła się.
28.01 wskakuje abonament zamiast mixa.Bez jej zgody - zresztą gdyby się zgodziła to wskoczył by praktycznie w ciągu 24/h
Są 2 opcję (które kobitka doradziła)
1. pisać pismo aby zmienili z powrotem na Mixa
2. rozwiązać umowę o ile się da bez płacenia kar.
Pytanie: nie minęło 30 dni od zmiany więc kiedyś można było zerwać umowę za zmianę warunków - czy tak jest dzisiaj ? bo bardzo ale to bardzo chcemy wiać z orange, zwłaszcza że jest ostatnia w rodzinie z orange
Już jestem po kilku rozmowach infolinia oczywiście wiecie jak działa ale trafiłem na miłą Panią która wszystko wyjaśniła.
16.01 telefon od nich z centrali z ofertą - tak jest w systemie,siostra potwierdza i potwierdza że nie zgodziła się.
28.01 wskakuje abonament zamiast mixa.Bez jej zgody - zresztą gdyby się zgodziła to wskoczył by praktycznie w ciągu 24/h
Są 2 opcję (które kobitka doradziła)
1. pisać pismo aby zmienili z powrotem na Mixa
2. rozwiązać umowę o ile się da bez płacenia kar.
Pytanie: nie minęło 30 dni od zmiany więc kiedyś można było zerwać umowę za zmianę warunków - czy tak jest dzisiaj ? bo bardzo ale to bardzo chcemy wiać z orange, zwłaszcza że jest ostatnia w rodzinie z orange
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej zawsze takie zmiany są wprowadzane od nowego okresu rozliczeniowego. W orange dochodzi jeszcze umowa terminowa przed której końcem nic nie zmieniają.sokoleokoo2 pisze:Bez jej zgody - zresztą gdyby się zgodziła to wskoczył by praktycznie w ciągu 24/h
Co do tych 30 dni to nie ma żadnych przepisów to regulujących.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Podstawy do zerwania umowy nie masz żadnej. Jeśli siostra faktycznie nie wyraziła zgody na zmianę taryfy, to możesz tylko domagać się przywrócenia Mixa, nic więcej.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z tego co pamiętam to w orange dopiero po upłynięciu okresu umowy zmieniają abo, więc mix pewnie przeszedł na czas nieokreślony.Chris-Kr pisze:przywrócenia Mixa, nic więcej.
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
Panowie profilaktycznie wysłałem wypowiedzenie (piętek) reakcji do dni dzisiejszego brak (oczywiście sugerując inne możliwości
)
Dam znać w kwestii reszty.
Pozdrawiam
Panowie profilaktycznie wysłałem wypowiedzenie (piętek) reakcji do dni dzisiejszego brak (oczywiście sugerując inne możliwości

Dam znać w kwestii reszty.
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Spokojnie, musi się przemielić w systemie.sokoleokoo2 pisze:wysłałem wypowiedzenie (piętek) reakcji do dni dzisiejszego brak
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange
witam, wiem jak ważne jest wsparcie dlatego napiszę, że jestem w podobnej sytuacji. Dzisiaj dowiedziałem się, że mam prawie 150 zł doliczone do rachunku. Kiedy zadzwoniłem na infolinię Orange ponformowano mnie o tym, że wcale nie mam telefonu w mixie tylko na abonament. To jest moja ostatnia umowa z Orange. Z dniem, w którym wygaśnie bezzwłocznie zmieniam operatora.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange
Tobie też zmieniono umowę bez Twojej wiedzy???haba pisze:Dzisiaj dowiedziałem się, że mam prawie 150 zł doliczone do rachunku. Kiedy zadzwoniłem na infolinię Orange ponformowano mnie o tym, że wcale nie mam telefonu w mixie tylko na abonament.
Nic o tym nie wiedziałeś?
Jak to możliwe?
Krzysztof
-
nie wiem jak to możliwe, ale dowiedziałem się, że z mojego abonamentu miesięcznego w mixie 25 zł, zrobił się jakiś pelilan za 29,9 zł. z tym, że ta kwota nie jest do wykorzystania tylko jest abonamentem miesięcznym do którego doliczają za smsy, połączenia itp
-
- Mistrz bezprzewodowy
A co Ci w BOK-u odpowiadają gdy mówisz, że zawierałeś umowę na Mixa, a nie na abonament?
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
Aha jakby ktoś był ciekaw to w CC mówili że bez pisma się nic nie zrobi (kilka konsultantów) i że nie wiedzą dlaczego co i jak. Wszyscy radzili pisać Pisma.
Jak na razie taryfa została zmieniona na Mixa (od środy) a reszta jest w reklamacji i czekamy na decyzję a fakturę z kwotą powyżej Mixa musimy uregulować - kazali czekać min 14 dni do max 30.
Dam info na bieżąco, ale widzę że nie jestem osamotniony oraz że Orange to tak naprawdę TPSA mobilna - ta sama polityka, daleko jej do Idei. My nie mówimy tu o szeregowych pracownikach tylko o tych co rzeczywiście wpływają na politykę firmy.
Pozdrawiam
Aha jakby ktoś był ciekaw to w CC mówili że bez pisma się nic nie zrobi (kilka konsultantów) i że nie wiedzą dlaczego co i jak. Wszyscy radzili pisać Pisma.
Jak na razie taryfa została zmieniona na Mixa (od środy) a reszta jest w reklamacji i czekamy na decyzję a fakturę z kwotą powyżej Mixa musimy uregulować - kazali czekać min 14 dni do max 30.
Dam info na bieżąco, ale widzę że nie jestem osamotniony oraz że Orange to tak naprawdę TPSA mobilna - ta sama polityka, daleko jej do Idei. My nie mówimy tu o szeregowych pracownikach tylko o tych co rzeczywiście wpływają na politykę firmy.
Pozdrawiam
-
sokoleokoo2 czy mógłbyś wysłać mi wzór pisma, które wyślesz do Orange? Chętnie wyślę to samo w mojej sprawie. Mój numer gg. 890299 - podam Ci maila.
-
- Użytkownik forum
Panowie powiem na wstępie tylko tyle , że mix też jest objęty czasowo czyli zależy jak kto podpisał umowę na mix'a - 2 lub 3 lata jeżeli umowa była przykładowo na 2 lata to miesiąc przed zakończeniem umowy trzeba poinformować operatora o zmianie lub zakończeniu umowy w Twoim przypadku nie wiem jak było czy koniec umowy czy jak bo nie podałeś wiec operator sam zmienił Ci usługę na abonament ale jeżeli w trakcie umowy mix'owej 2-3 miesiące lub wcześniej sami zmienili umowę to zostało taką sprawę zgłosić do urzędu ochrony znajdującego się w każdym urzędzie miasta i ten urzędnik sam Was pokieruje co i jak macie napisać a nawet sam zajmie się Waszą sprawą to tyle myślę , że dość jasno odpowiedziałem na nurtujący Was temat 

diablo2 dla kolegów diabeł :-)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nawet jeśli mix się kończył to nie mieli prawa zmienić umowy, mógł tylko i wyłącznie przejść na czas nieokreślony.diablo2 pisze: jeżeli umowa była przykładowo na 2 lata to miesiąc przed zakończeniem umowy trzeba poinformować operatora o zmianie lub zakończeniu umowy w Twoim przypadku nie wiem jak było czy koniec umowy czy jak bo nie podałeś wiec operator sam zmienił Ci usługę na abonament
-
- Użytkownik forum
Tak tylko , że nikt nie czyta umowy którą podpisuje - informują tylko o danej usłudze a co będzie dalej jak minie umowa to już nikt się nie pyta ( w większości ) a tak poza tym między mix'em a abonamentem jest niewielka różnica więc być może uznali , że lepszy - dla nich oczy.- będzie abonament
diablo2 dla kolegów diabeł :-)
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez zgody abonenta to oni sobie nic uznawać nie mogą chyba że taka zmiana wynika z zapisów pierwotnej umowy że po zakończeniu okresu oznaczonego stanie się tak i tak.diablo2 pisze: jest niewielka różnica więc być może uznali
No i tu jest problem bo te zapisy są wiążące a nie to co powie konsultant/sprzedawca w punkcie itp. Tylko zapisy umowy i regulaminu (który jest jej częścią) są obowiązujące.diablo2 pisze: że nikt nie czyta umowy którą podpisuje
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Kolego teraz zauważyłem podeślij mi maila to ci prześle, bo zamieszanie było sore.haba pisze:sokoleokoo2 czy mógłbyś wysłać mi wzór pisma, które wyślesz do Orange? Chętnie wyślę to samo w mojej sprawie. Mój numer gg. 890299 - podam Ci maila.
Na dzień dzisiejszy, umowa rozwiązana po małych pertraktacjach kwota "powyżej abonamentu którego być nie powinno" została anulowana ale karę za rozwiązanie trza zapłacić. Tak czy siak w Playu dostaliśmy taki fon że wyjdziemy na Plus w dodatku w Playu mamy wszędzie zasięg czego o Orange powiedzieć nie można, no i w końcu wszystko co dzieje się na koncie można zobaczyć Online czego w Orange również nie było. Właściwie to nie wiem jak oni w tym Orange funkcjonują - zwłaszcza że nigdy nikt nic nie wie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W dalszym ciągu nie wyjaśniłeś nam, jak to się stało, że MIX przeszedł w umowę o abonament!sokoleokoo2 pisze:umowa rozwiązana po małych pertraktacjach kwota "powyżej abonamentu którego być nie powinno" została anulowana ale karę za rozwiązanie trza zapłacić.
Czy to jednak siostra w tajemnicy przed Tobą zawarła taką umowę, czy też w regulaminie MIXa jest jakaś pułapka?
Krzysztof