Mieszkam 1,6 km od stacji bazowej LTE i mam wewnątrz budynku na modemie Huawei E398 przy sygnale na poziomie około -80 dBm takie wyniki:
http://www.speedtest.net/result/1751793461.png
Zależy mi na jak największej szybkości transmisji (w szczególności większy upload). Na dachu mojego domu widać stację bazową. Dlatego jaka antena zewnętrzna najlepiej wzmocniłaby sygnał? Widziałem te panele z Bestpartnera i Cybertecha, ale już nie wiem który jest najlepszy. Dodam, że w odległości 150 m od tej samej stacji bazowej przy sygnale około -70 dBm udało mi się uzyskać takie wyniki:
http://www.speedtest.net/result/1752205001.png
Antena do zwiększenia prędkości LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena do zwiększenia prędkości LTE
ja mam Cybertecha, ale każdy ma inne upodobaniaKamil1000 pisze:ale już nie wiem który jest najlepszy
co do samego transferu, robiłeś je w róznych godzinach, i na wynik miał na pewno wpływ obciązenia nadajnika w danej chwili.
Sprawdź transfer o 02:00 w nocy jak mało kto jest w sieci, wówczas będziesz miał wiedzę, czy niski transfer jest spowodowany słabym sygnałem, czy obciążeniem nadajnika.
Natomiast transfer generalnie poprawiaja, ale dwie anteny, które montuje sie w przeciwnych polaryzacjach tzn, w pionowej i poziomej, przy czym poziomą podłączasz do gniazda oznaczonego literka D
-
- Stały użytkownik forum
Nie jestem tego w stanie sprawdzić, bo LTE miałem na razie tylko na próbę. Ale to lepiej mieć jedną antenę w polaryzacji skośnej czy dwie osobne anteny dla każdej polaryzacji?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma polaryzacji skosnej - jest tylko liniowa lub kolowa.
Przy jednej antenie nie masz mozliwosci ktore daje MIMO.
Przy jednej antenie nie masz mozliwosci ktore daje MIMO.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
A to jakie dwie anteny nadawałyby się do współpracy z MIMO w LTE?
Poza tym chodziło mi o jedną antenę dedykowaną do LTE z dwoma wyjściami antenowymi ustawioną w polaryzacji skośnej, jak zalecają producenci tych anten.
Poza tym chodziło mi o jedną antenę dedykowaną do LTE z dwoma wyjściami antenowymi ustawioną w polaryzacji skośnej, jak zalecają producenci tych anten.
-
- Mistrz bezprzewodowy
co jest to wszystkiego to jest do niczego, jest to rozwiązanie pośrednie, które pewnie też działa, ale nie tak jak dwie anteny oddzielnie.Kamil1000 pisze:antenę dedykowaną do LTE z dwoma wyjściami antenowymi ustawioną w polaryzacji skośnej
powinno być ustawionej skośnie, przy czym elementy anteny, które powinny być w pionie lub w poziomie są w skosie, nie jest to zgodne ze sztuka inżynierska, ale w handlu wszystko przechodziKamil1000 pisze:ustawioną w polaryzacji skośnej
http://www.cybertech.com.pl/p94,antena- ... fme-z.htmlKamil1000 pisze:jakie dwie anteny nadawałyby się do współpracy z MIMO w LTE
kupujesz takie dwie, identyczne anteny i montujesz, jedna pionowo, druga poziomo (z tyłu anteny jest naklejka z oznaczona polaryzacją) i każda swoim kablem podłączasz do modemu, pionowa do złacza nie oznaczonego, pozioma do złącza z literka D
a co zrobisz to Twoja sprawa,