Witam,
W lipcu przeprowadziłem się do nowego mieszkania (kawalerka, 3cie piętro budynku, 2 okna metr od siebie na jednej ścianie) w Poznaniu na ul. Strzałową, na starcie sprawdziłem jak działa internet play (w starym mieszkaniu musiałem mieć antenę w centrum miasta...). O dziwo miałem tutaj zasięg 70%! A to wszystko dzięki temu, że antena była niedaleko mojej ulicy, a dokładniej na ul. Rybaki w Poznaniu. Wszystko super i fajnie, aż do ... 22.02.2012r. Zanim opowiem o tej magicznej dacie to jeszcze opowiem o "zamocowaniu" internetu.
Modem mam podłączony do kabla usb około 3m. Sam model jak i kabel jest przeciągnięty do okna i zamontowany w górnym rogu okna poprzez taśmę. Takie połączenie przez ponad pół roku powodowało, że miałem max prędkości (450 kb/s było bez problemów) i nagle coś się zwaliło. Początkowo ignorowałem problem, padał śnieg więc może im BTS się coś popsuł - poczekałem więc te 3-4 dni z nadzieją na naprawę. Sygnał był (i jest) na poziomie 9% (-107dBm) a pobieranie osiąga prędkości zaledwie 80 kb/s... W końcu napisałem do playa. Najpierw mi odpisali, że niby wykryto demontaż nadajnika i nie wiadomo kiedy jego naprawa, to raz. Po kilku dniach napisałem znowu, tym razem problem zgłosiłem drogą internetową. Olali mnie, moje zgłoszenie ciągle jest jako "rozpatrywane" (niby mają do 30 dni na odpowiedź). Zdenerwowałem się i postanowiłem zadzwonić na BOK. Dowiedziałem się, że nadajnik na rybakach w ogóle nie był zgłoszony jako uszkodzony, a chodziło o całkowicie inny nadajnik (kompetentność playa widzę...). Pani z BOKu postanowiła zresetować mi połączenie i poradziła, żebym skoczył do salonu wymienić kartę sim, bo niby to coś może dać (ale też nie musi - jeszcze tam nie byłem).
Póki co efekty mizerne, postanowiłem na własną rękę poszukać przyczyny problemu i zauważyłem dziwną zależność. Otóż zmieniłem lokalizację modemu na drugie okno, tyle że tutaj musiałem szukać długo innej pozycji... padło na lewy górny róg w stronę przeciwną niż jest nadajnik. Nagle sygnał jest. Niesamowite, powrócił. Tyle, że musiałbym przemeblować trochę mieszkanie, żeby spokojnie kabel sięgał do tego okna.... Samo pobieranie skakało, czasami osiągało na chwilę max prędkość a czasami spadało... Postanowiłem modem podłączyć bez przedłużenia kablem usb normalnie do złącza usb (komputer jest na podłodze, najniższy punkt gdzie mógłbym podłączyć modem). Tutaj też zostałem zaskoczony, bo sygnał był i całkiem dobry...
Delikatna zmiana starej pozycji nie pomagała na oknie, ciągle wskazuje 9%.
Także jakim cudem, nagle straciłem sygnał mając go przez pół roku ciągle b. dobry, a teraz zmieniając pozycje na inne sygnał nie wraca oprócz 2ch wyjątków? Tyle, że odległości przesunięcia modemu są tak małe, że nie powinno być przecież różnicy. Dla eksperymentu wysunąłem też z budynku całkowicie modem na przedłuzeniu usb wystawiając z nim po prostu ręke i ... sygnał był ok. Na poziomie 70% jak miałem. Wcześniej nigdy wszelkie przeszkody nie przeszkadzały, żebym miał dobry sygnał, a teraz nagle jakieś problemy są.
Modem uszkodzony? Czy to faktycznie karta sim? ... Czy też nie wiem już co.
Co śmieszniejsze, jestem w centrum Poznania i mam sygnał na poziomie 9%... Parodia totalna.
Prosiłbym o porady... Bo wątpię, żeby "specjaliści" z Playa udzielili mi sensownej porady po tak szczegółowym przedstawieniu problemu...
Internet play - nagle działa źle
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet play - nagle działa źle
Skoro za oknem (za szybą) jest sygnał to antena wystawiona na parapet powinna pomóc o ile modem ma złącze antenowe. Inna opcja to router WiFi z obsługą modemu i rezygnacja z przedłużacza USB.c0pyname pisze:Prosiłbym o porady.
Przyczyną zaniku sygnału może być zmiana ustawień anten stacji bazowej bo np. była wiecznie przeciążona.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Witam,
Modem ma złącze antenowe. Chodzi Ci o jaką antenę jeśli można wiedzieć? Kierunkową? Mam taką (w poprzednim mieszkaniu musiałem mieć, bo inaczej była że tak powiem "kicha", ale nie mam jak przymocować jej poza oknem. Budynek ocieplany styropianem.
Router WiFi w jakim stopniu i w sumie jak może pomóc w tej sprawie?
Prawdopodobnie faktycznie zmienili jakieś ustawienia, bo teraz mam podłączony modem sam bez kabla usb praktycznie przy ziemi do wejścia USB (bezpośrednio) i sygnał jest na poziomie 58%, pobieranie będzie około 400 kb/s ale to nie jest wciąż max jak miałem.
Delikatnie przesuwam do góry i do okna modem to natychmiast gubi sygnał i jest 9%... Nie rozumiem tego fenomenu, głębiej mieszkania przy podłodze sygnał 58% i pobieranie w miarę ok, bliżej okna już 9%. Za oknem jak wyciągnę wraz z przedłużką to już 70%
Pozdrawiam,

Modem ma złącze antenowe. Chodzi Ci o jaką antenę jeśli można wiedzieć? Kierunkową? Mam taką (w poprzednim mieszkaniu musiałem mieć, bo inaczej była że tak powiem "kicha", ale nie mam jak przymocować jej poza oknem. Budynek ocieplany styropianem.

Router WiFi w jakim stopniu i w sumie jak może pomóc w tej sprawie?
Prawdopodobnie faktycznie zmienili jakieś ustawienia, bo teraz mam podłączony modem sam bez kabla usb praktycznie przy ziemi do wejścia USB (bezpośrednio) i sygnał jest na poziomie 58%, pobieranie będzie około 400 kb/s ale to nie jest wciąż max jak miałem.
Delikatnie przesuwam do góry i do okna modem to natychmiast gubi sygnał i jest 9%... Nie rozumiem tego fenomenu, głębiej mieszkania przy podłodze sygnał 58% i pobieranie w miarę ok, bliżej okna już 9%. Za oknem jak wyciągnę wraz z przedłużką to już 70%

Pozdrawiam,

- wojteks
- *** Administrator ***
Najprostszy "drut do drapania po plecach" postawiony na parapecie zewnętrznym.c0pyname pisze:Chodzi Ci o jaką antenę jeśli można wiedzieć?
Przyssawka do szyby.c0pyname pisze:ale nie mam jak przymocować jej poza oknem
Współczesne szyby mocno tłumią 2100MHz, może jest tak, że łapiesz przy podłodze sygnał z innej stacji bazowej a przy oknie z innej, sprawdź CID/LAC.c0pyname pisze: do okna modem to natychmiast gubi sygnał
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Faktycznie łączy się z innym BTS'em. 
Musieli nagle zmienić ustawienia... ehh.
Dzięki za pomoc. Zaopatrzę się w antenę i zobaczę, jak to będzie wtedy.
Pozdrawiam,

Musieli nagle zmienić ustawienia... ehh.
Dzięki za pomoc. Zaopatrzę się w antenę i zobaczę, jak to będzie wtedy.
Pozdrawiam,