Internet TP z Liveboxa - po kablu jest w porządku, wifi nie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ostry_7_7
Użytkownik forum

Internet TP z Liveboxa - po kablu jest w porządku, wifi nie

Post autor: ostry_7_7 »

Witam.

Zaczne od przedstawienia tego jak internet mam rozmieszczony w miekszaniu. Z Liveboxa idzie kabel do stacjonarnego i tam internet jest cały czas. Dodatkowy kabel wychodzący z liveboxa również wysyłający sygnał internetowy idzie na piętro wyżej do Routera D-Link bo tam już livebox ma problemy (zasięg). Router na piętrze rozsyła sygnał do trzech laptopów.

I teraz cały widz polega na tym, że od czasu do czasu (raz w tygodniu?) laptopy odbierające sygnał z routera na piętrze widzą sieć, są z nią połączone ale nie odbierają pakietów i nie mają internetu DOPÓKI nie zresetuje liveboxa na dole a Komputer, który ma internet idący po kablu prosto z liveboxa ma stale dostęp do neta. Skomplikowane? Mam nadzieję, że nie.

Jaka jest tego możliwa przyczyna? Troche wkurzające i nieco zastanawiające dlatego piszę na forum do was. Z góry dzięki za zainteresowanie.

Dla ew. pomocy podaję model routera: D-Link DIR-300
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet TP z Liveboxa - po kablu jest w porządku, wifi nie

Post autor: wojteks »

ostry_7_7 pisze:podaję model routera: D-Link DIR-300
Wyłącz w nim DHCP po stronie LAN, przełacz kabel od LB do LAN Dir-300, ustaw IP z puli LB ale spoza DHCP. DIR będzie robił tylko jako AP.
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

wojteks pisze:Wyłącz w nim DHCP po stronie LAN, przełacz kabel od LB do LAN Dir-300, ustaw IP z puli LB ale spoza DHCP. DIR będzie robił tylko jako AP.
Ok, przyznam się, że taki do przodu to ja nie jestem i prosiłbym o jakieś zaawansowane instrukcje ;)

zrozumiałem, że mam się zalogować do routera i tam pobawić się, tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ostry_7_7 pisze: że mam się zalogować do routera i tam pobawić się, tak?
Tak.

Po zalogowaniu się wyłącz DHCP po stronie LAN i sprawdź czy IP po stronie LAN nie koliduje z IP LB.
Odłącz kabel z WAN i podłącz do LAN. Powinno wystarczyć.
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

wojteks pisze:Po zalogowaniu się wyłącz DHCP po stronie LAN i sprawdź czy IP po stronie LAN nie koliduje z IP LB.
Odłącz kabel z WAN i podłącz do LAN. Powinno wystarczyć.
Wyłączyłem DHCP, IP nie koliduje. Jednak czary mary, na jednym z laptopów na piętrze łączy się z siecią wifi ale dostępu do internetu brak. Nie można się na nim nawet połączyć z routerem (192.168.0.1) co u innych laptopów działa... Zresetowałem router, ustawienia nadal te same, z wyłączonym DHCP i dalej to samo!

:szok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Skoro tylko 1 laptop ma problem to skonfiguruj mu IP ręcznie na próbę.
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

Z jakiej puli wybrać mu to IP? Poza tym, zawsze nie było problemu gdy chciałem się połączyć ze swojego telefonu z siecią domową. Teraz zatrzymuje się na kroku 'pozyskiwanie adresu IP' i stoi. Coś się porobiło
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ostry_7_7 pisze:Z jakiej puli wybrać mu to IP?
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z działającego z LB komputera.

Daj również tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z laptopa na którym nie działa.
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

IPCONFIG z komputera, na którym nie działa (wysyłam tylko z karty bezprzewodowej bo przy całej reszcie pisze: nośnik odłączony)
Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::cc69:1db4:5eb0:7ec0%10
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.126.192
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
IPCONFIG z komputera, na którym działa (też jeden z laptopów na piętrze)
Karta bezprzewodowej sieci LAN Wireless Network Connection:

Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::ac3d:50ee:73bb:c7d7%12
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:10bc:10d3:3f57:ff9b
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::10bc:10d3:3f57:ff9b%13
Brama domyślna. . . . . . . . . . : ::
Z lapka, który mam na parterze i ŁAPIE ON SYGNAŁ Z LIVEBOXA (jednak nie jest on kablem połączony z LB bo jest tam tylko jedno wejście na LAN - czerwone (które musi iść na górę do routera), drugie to już do TVka - żółte) nie mogę odczytać IPCONFIG ale odczytałem, że:

adres IP: 192.168.1.12
maska podsieci: 255:255:255:0
brama domyślna: 192.168.1.1

What's next?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ostry_7_7 pisze:What's next?
Skonfigurowac nie dzialajacy laptop "z palca". Albo szukac przyczyny dlaczego nie przechodzi DHCP.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ostry_7_7 pisze:IPCONFIG z komputera, na którym działa
Skoro laptop podłączony do LB ma 192.168.1.12 to laptopy podłączone do dir300 (z pustym WAN i wyłączonym DHCP po stronie LAN) powinny mieć podobnie.

Skoro działający laptop z dir300 ma 192.168.0.100 to znaczy że nie wyłączyłeś DHCP po stronie LAN w dir300 i nie masz kabla od LB w porcie LAN.

Nie działający laptop nie dostaje IP z DHCP LB lub dir300. Czy dir300 ma coś takiego jak "izolacja klientów radiowych"?
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

wojteks pisze:Skoro laptop podłączony do LB ma 192.168.1.12 to laptopy podłączone do dir300 (z pustym WAN i wyłączonym DHCP po stronie LAN) powinny mieć podobnie.

Skoro działający laptop z dir300 ma 192.168.0.100 to znaczy że nie wyłączyłeś DHCP po stronie LAN w dir300 i nie masz kabla od LB w porcie LAN.

Nie działający laptop nie dostaje IP z DHCP LB lub dir300. Czy dir300 ma coś takiego jak "izolacja klientów radiowych"?
Zapewniam, że DHCP wyłączyłem - po zalogowaniu do DLinka po lewej stronie wybrałem LAN Setup i odznaczyłem opcję 'Enable DHCP Server' i zapisałem. Za każdym razem gdy wejdę w te ustawienia DHCP jest odznaczone.

Kabel od LB teraz przełączyłem do portu LAN (mam cztery porty LAN, podłączyłem do 1). Efekt jest taki, że internet chodzi WSZĘDZIE! Na telefonie, na wszystkich laptopach na dole i na górze i przypisuje IP prawidłowe (192.168.1.xx). Jedyna rzecz, która nie chodzi to nie można się już zalogować z żadnego komputera do DLinka.

Ale jeśli wszystko działa prawidłowo (mam nadzieję, że tak zostanie) i rozłączanie o którym pisałem zaniknie to nie potrzebne mi ustawienia DLinka ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ostry_7_7 pisze:Jedyna rzecz, która nie chodzi to nie można się już zalogować z żadnego komputera do DLinka.
Zmień IP dir300 po stronie LAN na 192.168.1.201 i zapamiętaj, od teraz będziesz się na to IP logował do dir300 (musisz wcześniej w jednym z komputerów ustawić ręcznie IP 192.168.0.22 żeby połączyć się z Dlinkiem).
Nie pomagam na PW!
ostry_7_7
Użytkownik forum

wojteks pisze:Zmień IP dir300 po stronie LAN na 192.168.1.201 i zapamiętaj, od teraz będziesz się na to IP logował do dir300 (musisz wcześniej w jednym z komputerów ustawić ręcznie IP 192.168.0.22 żeby połączyć się z Dlinkiem).
Wow, zrobiłem jak napisałeś i wszystko działa jak należy: logowanie do liveboxa, logowanie do Dlinka, internet na każdym sprzęcie. Jestem pod wrażeniem ;) Thanks man!

Za kilka dni dam znać, czy nadal pojawia się problem z takim zanikaniem internetu jak wcześniej.
ODPOWIEDZ