Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w TL-MR3420

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w TL-MR3420

Post autor: (s)LD-ek »

Witam :)

Kolejny problem do rozwiązania :)
Chciałbym zwiększyć zasięg TL-MR3420. Jak wiadomo posiada on dwie antenki o mocy 5 dBi.

Pokrótce przedstawię topografię terenu.
Router znajduje się przy suficie na pierwszym piętrze i obejmuje całe mieszkanie pełnym zasięgiem. Drugie pomieszczenie znajduje się na trzecim piętrze, lecz około 20 metrów dalej w lewą stronę. Wychodzi na to, że są to 3 stropy i kilka ścian działowych. I zasięgu niestety zasięgu już nie ma.

Aby dobrze zobrazować sytuację dodam, że gdy sąsiad ma na parterze router, w tym pomieszczeniu na trzecim piętrze jest zasięg bardzo słaby, nawet czasami zrywa.

I tu pojawiają się pytania:

1. W antenki dookólne bym raczej nie inwestował, gdyż zależy mi na rozszerzeniu zasięgu w jedną stronę. Myślałem, o zakupie kierunkowej np. TL-ANT2406A.

2. Czy do tego routera powinienem dokupić dwie, żeby zrobić "MIMO" ?

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w TL-MR3420

Post autor: key »

Anteni nie "polepszysz" zasiegu, mozesz jedynie zmienic przeszrzen ktora jest oswietlana. Sensowne rozwiazanie to kabel + dodatkowy ap
Nie pomagam na PW.
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Re: Zwiększenie zasięgu Wi-Fi w TL-MR3420

Post autor: (s)LD-ek »

Problem z tym, że gdyby dało się podłączyć AP + kabel od routera to nie było by problemu. Nawet nie da się zastosować drugiego routera pomiędzy odbiorcę na 3 piętrze, a routerem poniżej bo tam nie ma zasilania. Dlatego myślałem o zastosowaniu antenki kierunkowej.

Ale jak się nie da to temat trzeba będzie odpuścić ;)
Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ