WiFI - problem z sąsiadami.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klimas7
Początkujący użytkownik forum

WiFI - problem z sąsiadami.

Post autor: klimas7 »

Witam :)
Niedawno przeprowadziłem się i mam problem z jakością połączenia WiFi - chwilę jest dobrze, żeby potem czas odpowiedzi (pingi) skoczył do 1000-2000ms. Problem nie ma żadnej prawidłowości, czasami dzieje się to bardzo często (jak dzisiaj), a czasami prawie wcale.

Napisałem, że to problem z sąsiadami, ponieważ wydaje mi się, że to właśnie problem z eterem - mieszkam w kamienicy, gdzie każdy ma WiFi i wygląda na to, że sobie nawzajem przeszkadzamy.W tle nie mam uruchomionych żadnych aplikacji które mogłyby mieć na to wpływ, do testów wszystko wyłączyłem (windows live [poczta], gg, dropbox, z torrentów nie korzystam). Problem ze kartą sieciową odpada - problem występuje na 2 laptopach (różnych firm) i komputerze stacjonarnym.

Dlatego pobrałem program inSSIder - żeby zobaczyć co się da zrobić. Screen z pierwszego poglądu (bez zmian):
http://img577.imageshack.us/img577/5057/wifie.png

Uznałem, że TROLL-KOMPUTER ma najlepszy zasięg koło mnie (cóż za trafna nazwa!), więc zmieniłem kanał na 11, tak aby się jak najmniej z nim nachodzić i oto efekt:
http://img23.imageshack.us/img23/4905/wifi2.png

Wydaje mi się, że jest lepiej, ale problem nadal czasem występuje. Czy mogę zrobić coś jeszcze? Opłaca przesuwać się jeszcze bardziej w "prawo"? Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby kabel, ale chciałbym tego uniknąć.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: WiFI - problem z sąsiadami.

Post autor: zDaleKi »

klimas7 pisze:Napisałem, że to problem z sąsiadami, ponieważ wydaje mi się, że to właśnie problem z eterem - mieszkam w kamienicy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
klimas7
Początkujący użytkownik forum

Post autor: klimas7 »

Dzięki, czytałem to, ale nadal nie wiem jaki kanał były dla mnie najlepszy, głownie dlatego, że to 802.11n (nie pisałem o tym, trzeba by było zobaczyć screeny), a więc mam dwa kanały (dobrze piszę? co w n jest podwójne?) i nie wiem, czy mam "uciekać" od innych (rozumiem, że najbardziej od tego trolla, bo ma najmocniejszy sygnał koło mnie?) całym przedziałem czy jego początkiem czy jeszcze inaczej... może jednak mała podpowiedź na podstawie screenów?

Ponadto, opłaca się przeskoczyć z kanału 11 na ostatni 13??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

klimas7 pisze:Ponadto, opłaca się przeskoczyć z kanału 11 na ostatni 13??
Jeśli 100% sprzętu jest kompatybilne to warto się przenieść. Ewentualnie można ustawić kanały 9+13 (w ustawieniach trybu N powinien być wybór czy dodatkowe pasmo ma być poniżej czy powyżej) ale 13+9 powinno się najlepiej sprawdzić, jeśli sprzęt nie stworzy problemów. Trzeba potestować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A ostatnia możliwość to przeniesienie się na 5GHz.
ODPOWIEDZ