Modem do testów - jaki wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do testów - jaki wybrać?
Witam Wszystkich.
Ponieważ mieszkam poza miastem, to nie mam za dużych szans na internet "po kablu" (za duże koszty doprowadzenia instalacji).
Niestety z każdej strony mojego domu jest górka - dostawca internetu radiowego oznajmił mi, że nie będę miał u niego zasięgu.
Obserwując okolicę, stwierdziłem, że nie jest beznadziejnie. Niedaleko mojego domu (MSTÓW k.Częstochowy) stoją trzy stacje przekaźnikowe GSM:
1. ok 3-4km za górką i lasem T-MOBILE / ORANGE (GSM900),
2. ok 2 km w lini prostej z dobrą widocznością, bez większych przeszkód PLUS (GSM900)
3. również ok 2 km w lini prostej z dobrą widocznością, bez większych przeszkód PLAY (E-GSM900, UMTS2100 )
Dane sprawdzone na stronie: http://mapa.btsearch.pl/
Ten trzeci maszt zapowiada się OK.
Jednakże przed jakimikolwiek umowami itp. chciałbym przetestować, czy to ma sens.
Zamierzam kupić do testu (pewnie zostanie docelowo) modem HUAWEI.
I tu się zaczynają drobne komplikacje - różne wersje tych samych modeli.
Mogę kupić E-173u2 (100-150zł).
Znalazłem też na aukcji ALLE.. model E-353 w cenie 150zł.
W tytule aukcji jest niby E-353u-2. Natomiast po przeczytaniu postów na tym forum mam wątpliwości, czy to prawda. W opisie jest, że nowy, na gwarancji, T-moblie, bez simlocka.
Czym się różnią wersje E-353, E-353s-2, E-353u-2 ? Nigdzie nie mogę znależć informacji. Czy różnica jest w oprogramowaniu modemu, czy też w sprzęcie?
Jeżeli okazało by sę, że ten z aukcji jest wersją bez "u-2", to może kupić E-173u2 ?
Droższych modeli raczej nie chcę kupować.
Docelowo modem ten miałby zostać podłączony do routera i przesyłać dane pomiędzy moimi komputerami po WiFi i RJ-45.
I jeszcze jedno: przez jakie przekaźniki (anteny) przesyłany jest internet CP?
Proszę o odpowiedź.
Ponieważ mieszkam poza miastem, to nie mam za dużych szans na internet "po kablu" (za duże koszty doprowadzenia instalacji).
Niestety z każdej strony mojego domu jest górka - dostawca internetu radiowego oznajmił mi, że nie będę miał u niego zasięgu.
Obserwując okolicę, stwierdziłem, że nie jest beznadziejnie. Niedaleko mojego domu (MSTÓW k.Częstochowy) stoją trzy stacje przekaźnikowe GSM:
1. ok 3-4km za górką i lasem T-MOBILE / ORANGE (GSM900),
2. ok 2 km w lini prostej z dobrą widocznością, bez większych przeszkód PLUS (GSM900)
3. również ok 2 km w lini prostej z dobrą widocznością, bez większych przeszkód PLAY (E-GSM900, UMTS2100 )
Dane sprawdzone na stronie: http://mapa.btsearch.pl/
Ten trzeci maszt zapowiada się OK.
Jednakże przed jakimikolwiek umowami itp. chciałbym przetestować, czy to ma sens.
Zamierzam kupić do testu (pewnie zostanie docelowo) modem HUAWEI.
I tu się zaczynają drobne komplikacje - różne wersje tych samych modeli.
Mogę kupić E-173u2 (100-150zł).
Znalazłem też na aukcji ALLE.. model E-353 w cenie 150zł.
W tytule aukcji jest niby E-353u-2. Natomiast po przeczytaniu postów na tym forum mam wątpliwości, czy to prawda. W opisie jest, że nowy, na gwarancji, T-moblie, bez simlocka.
Czym się różnią wersje E-353, E-353s-2, E-353u-2 ? Nigdzie nie mogę znależć informacji. Czy różnica jest w oprogramowaniu modemu, czy też w sprzęcie?
Jeżeli okazało by sę, że ten z aukcji jest wersją bez "u-2", to może kupić E-173u2 ?
Droższych modeli raczej nie chcę kupować.
Docelowo modem ten miałby zostać podłączony do routera i przesyłać dane pomiędzy moimi komputerami po WiFi i RJ-45.
I jeszcze jedno: przez jakie przekaźniki (anteny) przesyłany jest internet CP?
Proszę o odpowiedź.
---
Pozdrawiam - Mariusz
Pozdrawiam - Mariusz
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Modem do testów - jaki wybrać?
Za 209 można kupić e353 w Play ze starterem POnK 1GB
Przez Aero2 czyli 260 17 (PL17) jeżeli chodzi o HSPA i Mobyland jeżeli to LTE.Jastrzab pisze:przez jakie przekaźniki (anteny) przesyłany jest internet CP?
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
Niestety na stronie PLAY nie znalazłem tej ofetry. Ale dzisiaj pojadę do salonu i dowiem się wszystkiego.wojteks pisze:Za 209 można kupić e353 w Play ze starterem POnK 1GB
Niestety mało mi to mówi. Jestem jak na razie w tym temacie mało obeznany. Czy któryś z podanych przeze mnie nadajników przesyła CP? Jeżeli nie, to jak zlokalizować najbliższy?wojteks pisze:Przez Aero2 czyli 260 17 (PL17) jeżeli chodzi o HSPA i Mobyland jeżeli to LTE.
---
Pozdrawiam - Mariusz
Pozdrawiam - Mariusz
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, najbliższy to chyba Częstochowa ul Palmowa. Na wspomnianej mapie szukaj błękitnego koloru i Aero2.Jastrzab pisze:Czy któryś z podanych przeze mnie nadajników przesyła CP?
Nie pomagam na PW!
-
Byłem w salonie PLAY. Niestety nie mają takiego zestawu startowego. Na stronie internetowej też go nie znalazłem.wojteks pisze:Za 209 można kupić e353 w Play ze starterem POnK 1GB
Notabene. Jestem "lekko" zniesmaczony podstawową wiedzą ekspedienta na temat oferowanego internetu. W sumie to dostałem tylko ulotkę i mogłem zobaczyć mapkę zasięgu.
Jak zapytałem o najbliższe nadajniki i rodzaj transmisji, to tylko się uśmiechnął. Wiedziałem od niego znacznie więcej.
Niestety wracam do punktu wyjścia.
1. Czy kupić modem E353 czy też E173? Warto dopłacić 100-130zł?
2. Czym się różnią wersje E353, E353s-2, E353u-2
---
Pozdrawiam - Mariusz
Pozdrawiam - Mariusz
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym szukał taniego e367u-2 (ale niestety będzie droższy niż e353u-2)Jastrzab pisze:Czy kupić modem E353 czy też E173?
Obsługiwanymi pasmami UMTS i ilością pamięci, szczegółów nie znam.Jastrzab pisze:Czym się różnią wersje E353, E353s-2, E353u-2
Nie pomagam na PW!