Sapido GR-1733 i E398 LTE z Cyfrowego Polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sapido GR-1733 i E398 LTE z Cyfrowego Polsatu
W innym wątku opisałem moje złe doświadczenia z Air3GII i Edimaxem LT-6408n z modemem E398 w zasięgu LTE Cyfrowego Polsatu.
Tutaj chcę opisać moje całkiem niezłe doświadczenia z Sapido GR-1733.
Router przyszedł dzisiaj, podłączony jest już ok. 9 godzin. Przez ten czas nie zauważyłem ANI JEDNEGO zerwania połączenia, co w przypadku pozostałych dwóch routerów na pewno zdarzyłoby się kilkadziesiąt razy, chociażby dlatego, że pobierałem Windows 8... (więc co 30 sekund by router rozłączał internet). Sapido działa dobrze, stabilnie, nawet myślę że bardziej dobrze i stabilnie niż modem w laptopie, być może z takich powodów:
- modem w laptopie używałem w pokoju z laptopem, sygnał LTE -89dBm a router stoi w miejscu dla niego przeznaczonym, gdzie sygnał LTE to -71dBm
- jak sądzę router ma cache adresów DNS, przez co strony ładują się bez zbędnej zwłoki.
Wydaje się, że producent Sapido umie obsłużyć modem E398 a nie kłamie jak pozostali wymienieni.
Teraz problemy:
Ktoś tu pisał o dziwnym działaniu sieci WiFi n - słaby transfer, zrywanie itd. Też to mam, ale nie jestem pewien, czy to wina routera czy laptopa. Laptop ma 3 lata, ale łączy się na pełne 300mbit/s, tylko że jak router ma ustawiony kanał na auto, to wtedy sieje na dwóch kanałach jednocześnie. Inssider u mnie pokazywał "1+5". W tym przypadku rzeczywiście sieć WiFi w laptopie na początku przez kilkadziesiąt sekund działa dobrze, ale po chwili zaczyna zrywać aż do zerowej łączności. Kuriozum się pokazało, jak w zasięgu sieci n prędkość połączenia to był 1mbit/s. Ustawiłem za to kanał ręcznie na 1 i od tej pory jest doskonale. Tam, gdzie przed chwilą była prędkość 1mbit/s teraz jest 92mbit/s, a stabilne ok. 40-70mbit/s (sygnał przechodzi przez betonowy strop).
Drugi problem to ograniczanie prędkości LTE. Ktoś tu na forum pisał, że ogranicza mu do 11,5mbit/s i wykres jest gładki jak stół. Otóż to. Prędkość pobierania nie przekracza 1,2MB/s. Widziałem też post, gdzie była informacja, że najnowszy firmware 1.1.51 zdejmuje ograniczenie. Otóż właśnie mam najnowszy firm. Zadałem pytanie do supportu Sapido o to, ale że u nich już był piątek po pracy to pewnie za parę dni dadzą odpowiedź.
Pytanie do użytkowników: czy u Ciebie też jest ograniczenie LTE do 11,5mbit/s?
Reasumując - mój najlepszy zakup jak dotąd. Router jest brzydki jak noc listopadowa, ale stabilny i czuć pewność jego działania, czego nie miałem w przypadku dwóch poprzednich.
Tutaj chcę opisać moje całkiem niezłe doświadczenia z Sapido GR-1733.
Router przyszedł dzisiaj, podłączony jest już ok. 9 godzin. Przez ten czas nie zauważyłem ANI JEDNEGO zerwania połączenia, co w przypadku pozostałych dwóch routerów na pewno zdarzyłoby się kilkadziesiąt razy, chociażby dlatego, że pobierałem Windows 8... (więc co 30 sekund by router rozłączał internet). Sapido działa dobrze, stabilnie, nawet myślę że bardziej dobrze i stabilnie niż modem w laptopie, być może z takich powodów:
- modem w laptopie używałem w pokoju z laptopem, sygnał LTE -89dBm a router stoi w miejscu dla niego przeznaczonym, gdzie sygnał LTE to -71dBm
- jak sądzę router ma cache adresów DNS, przez co strony ładują się bez zbędnej zwłoki.
Wydaje się, że producent Sapido umie obsłużyć modem E398 a nie kłamie jak pozostali wymienieni.
Teraz problemy:
Ktoś tu pisał o dziwnym działaniu sieci WiFi n - słaby transfer, zrywanie itd. Też to mam, ale nie jestem pewien, czy to wina routera czy laptopa. Laptop ma 3 lata, ale łączy się na pełne 300mbit/s, tylko że jak router ma ustawiony kanał na auto, to wtedy sieje na dwóch kanałach jednocześnie. Inssider u mnie pokazywał "1+5". W tym przypadku rzeczywiście sieć WiFi w laptopie na początku przez kilkadziesiąt sekund działa dobrze, ale po chwili zaczyna zrywać aż do zerowej łączności. Kuriozum się pokazało, jak w zasięgu sieci n prędkość połączenia to był 1mbit/s. Ustawiłem za to kanał ręcznie na 1 i od tej pory jest doskonale. Tam, gdzie przed chwilą była prędkość 1mbit/s teraz jest 92mbit/s, a stabilne ok. 40-70mbit/s (sygnał przechodzi przez betonowy strop).
Drugi problem to ograniczanie prędkości LTE. Ktoś tu na forum pisał, że ogranicza mu do 11,5mbit/s i wykres jest gładki jak stół. Otóż to. Prędkość pobierania nie przekracza 1,2MB/s. Widziałem też post, gdzie była informacja, że najnowszy firmware 1.1.51 zdejmuje ograniczenie. Otóż właśnie mam najnowszy firm. Zadałem pytanie do supportu Sapido o to, ale że u nich już był piątek po pracy to pewnie za parę dni dadzą odpowiedź.
Pytanie do użytkowników: czy u Ciebie też jest ograniczenie LTE do 11,5mbit/s?
Reasumując - mój najlepszy zakup jak dotąd. Router jest brzydki jak noc listopadowa, ale stabilny i czuć pewność jego działania, czego nie miałem w przypadku dwóch poprzednich.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Sapido GR-1733 i E398 LTE z Cyfrowego Polsatu
była informacja, ale w wersji beta wgranej przez ich serwis, jest dużo lepiej, ale tez tnieygreko pisze:najnowszy firmware 1.1.51 zdejmuje ograniczenie
ja mam model 1842 i mogę potwierdzić stabilność zarówno po stronie połączenia modem>sieć jak i połaczenia wifi
czekam tylko na nowy firmwere, który rozwiąże problem przycinania predkości LTE

-
No to dobrze. W normalnym użytkowaniu to ograniczenie prędkości nie przeszkadza, tylko podczas pobierania dużych plików gdy wiesz, że mogłoby iść 2,5MB/s a idzie mniej niż połowa tego. Po przygodach z "routerami" teraz uważam, że stabilność jest najważniejszakmy pisze: ygreko napisał/a:
najnowszy firmware 1.1.51 zdejmuje ograniczenie
była informacja, ale w wersji beta wgranej przez ich serwis, jest dużo lepiej, ale tez tnie

-
- Mistrz bezprzewodowy
zgadzam się zupełnie, mój wybór Sapido był prosty, wziąłem najtańszy, jaki był po d modem e398 i się nie zawiodłem, przy okazji stwierdziłem, że obsługuje też e353u-2, choć nie ma go w specyfikacji, (e398 i e353u-2 chodzą na tych samych sterownikach)ygreko pisze:że stabilność jest najważniejsza
natomiast muszę stwierdzić i tu nie wiem czemu, routery Sapido nie cieszą się dużym zainteresowaniem na tym forum, za tanie a tym samym nie mogą być dobre,
poszukaj na forum, kolega firefox ma tę wersję beta do 1733 i czytałem, że komuś udostępnił
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#388609
-
Masz ten 1842? Jeśli jest on tak stabilny jak mój to rzeczywiście - świetny wybór.kmy pisze:natomiast muszę stwierdzić i tu nie wiem czemu, routery Sapido nie cieszą się dużym zainteresowaniem na tym forum, za tanie a tym samym nie mogą być dobre,
Muszę powiedzieć, że dzisiaj była pierwsza noc działania Sapido GR-1733 z modemem E398 i wstałem z duszą na ramieniu. Do tej pory z reguły Air3GII i LT-6408n w takiej sytuacji musiałem na dzień dobry rebootować aby działały a tu... po prostu internet działa jak powinien.
Rzeczywiście dziwne, że Sapido nie mają tutaj dobrej opinii, ale chyba czas to zmienić.
Odezwał się do mnie support z Tajwanu, że mogą się w poniedziałek podłączyć przez TeamViewer aby sprawdzić o co chodzi z ograniczaniem prędkości LTE. Dzięki za cynk z kolegą firefox, napisałem już do niego, jeśli prześle mi beta firmware to od razu sprawdzę jak to się ma i czy zdejmuje ograniczenie. Według supportu jest to kwestia tego, że mój modem może działać tylko w trybie 3G jak podłączony do routera. Nie do końca rozumiem co mają na myśli przez 3G, bo jeśli UMTS to prędkość byłaby dużo niższa, a jeśli HSDPA to była by trochę niższa a jest 11,5mbit/s czyli tak trochę ni pies ni wydra.
-
- Mistrz bezprzewodowy
tak jak pisałem wczesniejygreko pisze:Masz ten 1842? Jeśli jest on tak stabilny
uzywam go z obydwoma modemami, oczywiście nie jednocześnie

i jeszcze ani razu nie miałem problemu z ciągłością połączenia, zawsze kiedy włączę laptopa to mam internet

-
- Mistrz bezprzewodowy
To nie jest przypadłość ustawienia na "Auto", lecz cecha charakterystyczna standardu 802.11n.ygreko pisze:tylko że jak router ma ustawiony kanał na auto, to wtedy sieje na dwóch kanałach jednocześnie. Inssider u mnie pokazywał "1+5".
W tym standardzie na transmisję zajmowana jest podwójna szerokość pasma (łącznie 8 kanałów).
Być może kanały 3-7 były zbyt mocno obciążone i stąd problem?W tym przypadku rzeczywiście sieć WiFi w laptopie na początku przez kilkadziesiąt sekund działa dobrze, ale po chwili zaczyna zrywać aż do zerowej łączności. Kuriozum się pokazało, jak w zasięgu sieci n prędkość połączenia to był 1mbit/s.
Bardzo ciekawe.Ustawiłem za to kanał ręcznie na 1 i od tej pory jest doskonale. Tam, gdzie przed chwilą była prędkość 1mbit/s teraz jest 92mbit/s, a stabilne ok. 40-70mbit/s (sygnał przechodzi przez betonowy strop).
A czy przy okazji nie zmieniłeś standardu połączenia na jakiś niższy?
Krzysztof
-
Zdecydowanie nie. Mieszkam w miejscu, gdzie sieci wifi jest bardzo mało.Chris-Kr pisze: Być może kanały 3-7 były zbyt mocno obciążone i stąd problem?
Być może. Interesuje Cię to? Jeśli tak to mogę sprawdzić, ale prawdę mówiąc wifi w tym routerze włączyłem tylko dla testu, bo wisi on w oknie na piętrze i w ten sposób nie pokrywa całego domu, a zwłaszcza dwóch pomieszczeń, gdzie mi zależy aby był dobry sygnał, więc kupiłem taniego TP-LINK TL-WR740N, aby zrobić sieć na parterze domu. I tak w 99% korzystam z komputerów podpiętych ethernetem, wifi potrzebuję w smartfonie od czasu do czasu i dla żony która łazi z lapkiem po domu, więc sieć G całkowicie wystarczy. No i będzie bezpieczniejChris-Kr pisze:A czy przy okazji nie zmieniłeś standardu połączenia na jakiś niższy?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Po prostu zaintrygowało mnie, skąd taka różnica.ygreko pisze:Być może. Interesuje Cię to? Jeśli tak to mogę sprawdzić
Specjalnie sobie głowy tym nie zawracaj, ale gdybyś przypadkiem kiedyś doszedł przyczyny zjawiska, to nie zapomnij się tym podzielić

Krzysztof
-
OK, jak znajdę wolną chwilę aby przetestować to się odezwę, zapewne będzie to wtedy, kiedy zajmę się konfiguracją TP-Linka aby rozsiewał sieć po parterze domu.Chris-Kr pisze:gdybyś przypadkiem kiedyś doszedł przyczyny zjawiska, to nie zapomnij się tym podzielić
Przy okazji aktualizacja: znalazłem soft beta do Sapido GR-1733 i teraz już ograniczenia prędkości nie ma albo jest bardzo niewielkie. Test modemu w laptopie pokazywał ok 30-40mbit/s, a przez router mam ok. 30mbit/s, ale nie testowałem tego w jednym czasie, tj. wyniki mogą się różnić wskutek różnego obciążenia stacji bazowej, która jest bardzo popularna w okolicy. Firmware beta działa w routerze już 20 godzin i na razie całkowicie bez zwiechy, mimo intensywnego użytkowania przepustowościożernych aplikacji.
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Modem i jego parametry wydają się zacne 
Ale mam pytanie - właśnie wziąłem modem Huawei 367 w CP. U mnie LTE nie łapie zasięgu ale z parapetową anteną zewnętrzną mam stabilne HSPA+. I szukam teraz odpowiedniego routera. Czy lepiej zainwestować więcej w ten Sapido GR-1733 czy wystarczy do domowego internetu TP-Link TL-MR3420???
Chcę udostępniać net na nieduży domek + podłączyć kablem do routera Xboxa i dekodek N-ki.

Ale mam pytanie - właśnie wziąłem modem Huawei 367 w CP. U mnie LTE nie łapie zasięgu ale z parapetową anteną zewnętrzną mam stabilne HSPA+. I szukam teraz odpowiedniego routera. Czy lepiej zainwestować więcej w ten Sapido GR-1733 czy wystarczy do domowego internetu TP-Link TL-MR3420???
Chcę udostępniać net na nieduży domek + podłączyć kablem do routera Xboxa i dekodek N-ki.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki masz PING po wgraniu nowego softu na ten ruter a jaki przy wpietym modemie do komputera?ygreko pisze:OK, jak znajdę wolną chwilę aby przetestować to się odezwę, zapewne będzie to wtedy, kiedy zajmę się konfiguracją TP-Linka aby rozsiewał sieć po parterze domu.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-03-05, 18:47 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 18:47 przez qq1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Podobny, nie zauważyłem znaczących różnic. Do onetu ok. 20-30 ms i tu i tu.qq1 pisze:Jaki masz PING po wgraniu nowego softu na ten ruter a jaki przy wpietym modemie do komputera?
-
Ja na GR-1733_EN_v1.1.51.bin mam tylko 5 Mb / 0.23 @ 41 ms http://www.speedtest.net/result/1819380745.png a na golym modemie do 30 Mb. Skad pobrac soft beta ?
-
Witam
Czy ten Router+Modem będzie działać na HSPA+ czy tylko na LTE?
pozdrawiam
Czy ten Router+Modem będzie działać na HSPA+ czy tylko na LTE?
pozdrawiam
-
znalazłem soft beta do Sapido GR-1733
ygreko, Czy można prosić o soft beta do GR-1733. Dzięki!
-
- Mistrz bezprzewodowy
modem E398 i router GR1733 mogą pracować w EDGE 900MHz, UMTS 900 lub 2100 MHz od zwykłago 3G po HSPA+ (w Plusie) z w t-mobile lub orange nawet HSPA+ DC,n0ke pisze:Czy ten Router+Modem będzie działać na HSPA+ czy tylko na LTE?
oraz oczywiście LTE
wszystko zależy od tego w jakiej sieci masz kartę i jaki masz zasięg w swojej lokalizacji
modem E398 z Plusa (z CP chyba tez, ale nie jestem pewien) nie ma simlock'a
i obsługuje wszystkie dostępne w polskich sieciach częstotliwości i technologie,
a nie potwierdzone dotychczas jest tylko LTE2500 z AERO2 w usłudze BDI
-
Dzięki ygreko! Faktycznie z tym softem beta GR-1733 uzyskał większe prędkości! Po testuje go kilka dni i może wybiję sobie z głowy ten Dovado Tiny.
-
witam
proszę o podanie skąd ściągnąć firmware beta do GR-1733?
Na firmware ze strony producenta, czyli 1.1.51 E398 z iplusa wyciąga 11/1,5 Mbit.
dzięki i pozdrawiam
proszę o podanie skąd ściągnąć firmware beta do GR-1733?
Na firmware ze strony producenta, czyli 1.1.51 E398 z iplusa wyciąga 11/1,5 Mbit.
dzięki i pozdrawiam
-
Mam dużo pytań o ten nowy firmware, dostałem od producenta wersję beta z 5. marca. Mam także zgodę producenta na dystrybucję tego pliku, więc niniejszym uprzejmie informuję, iż wrzuciłem go na chomika (jedyne miejsce wymiany plików z którego od czasu do czasu korzystam), można go pobrać stąd: http://chomikuj.pl/ygreko/GR-1733_20120 ... 1511505418
Osobiście jeszcze nie testowałem tego nowego softu z uwagi na notoryczny brak czasu... Może dzisiaj wieczorem.
Osobiście jeszcze nie testowałem tego nowego softu z uwagi na notoryczny brak czasu... Może dzisiaj wieczorem.
-
ygreko, dzięki za firmware
krótkie info o testach:
router: GR-1733
modem: E398
sieć: PLUS
miasto: Poznań/Franowo
data i godziny testów: 15 marca 2012, 10:00 - 16:00
podłączenie do routera po LAN - router z modemem stoi na zewnątrz budynku i po wifi osiągi były znacznie gorsze
przetestowałem dzisiaj dwa firmware-y beta - jeden od ygreko, a drugi dostałem od supportu SAPIDO.
firmware od ygreko, identyfikuje się jako 0215_beta_LTE_Huawei-E398
Działa stabilnie (nie zawiesza się itp.) i na pewno poprawia osiągi routera. Pomiary na speedtest.net i pingtest.net są mniej więcej takie:

Drugi firmware, który dostałem z supportu SAPIDO identyfikuje się jako: 0305_beta_LTE. Też działa stabilnie (kilka godzin wysyłał strumień video 2Mbit), ale osiągi routera są znacznie niższe:

mimo niższych parametrów, bez problemu można było strumieniować sygnał video z bitrate rzędu 4Mbit
Podsumowując - firmware starszy, z 15 lutego wygląda na lepszy![:]](./images/smilies/splash.gif)
krótkie info o testach:
router: GR-1733
modem: E398
sieć: PLUS
miasto: Poznań/Franowo
data i godziny testów: 15 marca 2012, 10:00 - 16:00
podłączenie do routera po LAN - router z modemem stoi na zewnątrz budynku i po wifi osiągi były znacznie gorsze
przetestowałem dzisiaj dwa firmware-y beta - jeden od ygreko, a drugi dostałem od supportu SAPIDO.
firmware od ygreko, identyfikuje się jako 0215_beta_LTE_Huawei-E398
Działa stabilnie (nie zawiesza się itp.) i na pewno poprawia osiągi routera. Pomiary na speedtest.net i pingtest.net są mniej więcej takie:

Drugi firmware, który dostałem z supportu SAPIDO identyfikuje się jako: 0305_beta_LTE. Też działa stabilnie (kilka godzin wysyłał strumień video 2Mbit), ale osiągi routera są znacznie niższe:

mimo niższych parametrów, bez problemu można było strumieniować sygnał video z bitrate rzędu 4Mbit

Podsumowując - firmware starszy, z 15 lutego wygląda na lepszy
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
To juz lepiej kupić tańszego TP-LINKA i wgrać mu open-wrt... Albo nie! Ten MR3420 ma w nowym sofcie natywna obsługę e398! I ma osiagi po 30Mbit/s... Myślę że kupowanie sapido to lekki bezsens... I cieszenie sie jak dziecko z nędznego 17Mbit/s, i to na becie... A mozna miec w niższej cenie tp-linka, ze stabilnym open-wrt i szybszym LTE.
Huawei E398, E586, Nokia CS-15 / Samsung Galaxy S Advance
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa
Dovado Tiny + TP-LINK TL-WR1043ND + E398 + 2x ATP-14( -51dBi na LTE ) = Moja sieć domowa

-
Ja mam 30. Tyle samo przez router jak i bezpośrednio. Poza tym jest to mój trzeci router, a pierwszy który działa stabilnie z E398. Gdzie tu ten bezsens?jaco97 pisze:I cieszenie sie jak dziecko z nędznego 17Mbit/s, i to na becie..
To chyba raczej bezsensem jest kupowanie Dovado Tiny za chore pieniądze? Jak ci się sprawuje?
-
- Stały użytkownik forum
No wiesz, szybkość jest 70Mbit/s, więc za coś się płaci. Jak sie sprawuje? Powiem, że bardzo dobrze. Nigdy nie ma zwiech, nie trzeba zmieniać firmware żeby działał, czasami osiągam 50Mbit/s, ale rzadko, bo w Szczecinie są 2 nadajniki i są bardzo obciążone. Uważam, że był to bardzo dobry zakup, bo działa stabilnie i szybko. dodatku jest mały i nie było problemow z powieszeniem go na ścianie bez wiercenia.ygreko pisze:To chyba raczej bezsensem jest kupowanie Dovado Tiny za chore pieniądze? Jak ci się sprawuje?
Ano bezsens jest w tym, że wystarczyło wziąć routerka z OpenWRT na pokładzie i działałby cud, miód malina za niższą cenę i z większymi możliwościami. I z tą samą prędkością. Po prostu nie zawsze trzeba kombinować z trzema routerami, a po testach widać, że zwyczajnie nie opłaca się kupować sapido, bo ma mierne osiągi...ygreko pisze:Poza tym jest to mój trzeci router, a pierwszy który działa stabilnie z E398. Gdzie tu ten bezsens?

-
- Mistrz bezprzewodowy
jaco97, 
Nie obraź się ale trochę się pocieszasz z tym zakupem-przy tym limicie na LTE to Ty nie jesteś w stanie nawet przetestować tego Tiny.No wiesz, szybkość jest 70Mbit/s, więc za coś się płaci. Jak sie sprawuje? Powiem, że bardzo dobrze. Nigdy nie ma zwiech, nie trzeba zmieniać firmware żeby działał, czasami osiągam 50Mbit/s, ale rzadko, bo w Szczecinie są 2 nadajniki i są bardzo obciążone. Uważam, że był to bardzo dobry zakup, bo działa stabilnie i szybko. dodatku jest mały i nie było problemow z powieszeniem go na ścianie bez wiercenia.
Mam MR-3420 z Open-Wrt od samego początku, ba nawet wielu tutaj zachęcałem do takiego rozwiązania ale też nie raz dostaje odpowiedzi w stylu "nie chcę instalować Open-Wrt bo boje się utraty gwarancji, nie mam czasu...etc.", wówczas również polecił bym produkty ze stajni Sapido-tanie, bardzo łatwe w konfiguracji, z dobrym supportem, działającymi funkcjami wbudowanymi w firmware, uniwersalne...Ano bezsens jest w tym, że wystarczyło wziąć routerka z OpenWRT na pokładzie i działałby cud, miód malina za niższą cenę i z większymi możliwościami. I z tą samą prędkością. Po prostu nie zawsze trzeba kombinować z trzema routerami, a po testach widać, że zwyczajnie nie opłaca się kupować sapido, bo ma mierne osiągi...

jareq
-
A jak ja na samym modemie u siebie wyciągam 30mbit/s, to z Tiny wyciągne 70? No to rzeczywiście, chętnie zapłacę te kosmiczne pieniądze jakie oni krzyczą za router. Jak nie to lipa, bo za tą cenę to można mieć netboka, który może spokojnie służyć za router oraz za urządzenie mobilne na wyjazdach.jaco97 pisze:No wiesz, szybkość jest 70Mbit/s, więc za coś się płaci.
jaco97 pisze:nie trzeba zmieniać firmware żeby działał
To w końcu w tym TP-Linku trzeba wgrywać open-wrt czy nie?jaco97 pisze:To juz lepiej kupić tańszego TP-LINKA i wgrać mu open-wrt...
Zresztą, ja nie potrzebuję takich kombinacji, po prostu kupiłem Sapido, wgrałem mu firmware od producenta i działa jak twój Tiny.
Chyba zakup Dovado za ponad 2x większą kasę to byłby bezsens... A masz tam chociaż gigabitowy ethernet za te pieniądze? A przez wifi wyciągniesz 300mbit/s?
Właściwie to czemu nie kupiłeś sobie routerka z open-wrt?
-
- Stały użytkownik forum
Bo chciałem miec 70Mbit/s na przyszłość... I wyciągać maksymalną prędkość jaką daje Plus.
Na TP-LINKU 3240 nie trzeba wgrywać Open-WRT ale na starsze trzeba.
Na TP-LINKU 3240 nie trzeba wgrywać Open-WRT ale na starsze trzeba.

-
- Mistrz bezprzewodowy
koledzy, nie licytujcie się
sprawa jest prosta, jak nie ma kompromisu cenowego to chyba faktycznie Dovado
jak jest to każde tańsze rozwiązanie jest dobre, jesli działa, a akurat Sapido działą i to zarówno 1733 jak i 1842
sprawa jest prosta, jak nie ma kompromisu cenowego to chyba faktycznie Dovado
jak jest to każde tańsze rozwiązanie jest dobre, jesli działa, a akurat Sapido działą i to zarówno 1733 jak i 1842
jaco97, nie obraź się, ale z tego co czytałem w Twoich wypowiedziach, to nie Ty kupiłes, a Twoja Mama, widzisz wybór zakupu to nie tylko jakość na przyszłość, ale także możliwości tu i teraz. Nie wypowiadaj takich opini bo trzeba zawsze wziąć pod uwagę wszystkie za i przeciw. Powiem tak, jak kupiłem najtańszy modem na rynku, który miał potwierdzone działanie z e398 i fajnie, że działa, ustawiłem na strychu i nie wiem, że to mam, a że film ściągam w 25 minut zamiast w 5, to jest cena którą teraz płacę, ale której nie zapłaciłem przy zakupie, mój wybór i jak najbardziej dla mnie z sensem. Natomiast w normalnym przeglądaniu stron, to nie ma żadnego znaczenia, czy w testach jest 7 czy 70 Mbps. Takie jest moje zdanie i nie będe więcej podejmował tej dyskusji, ale chciałem swoje zdanie wypowiedzieć. Pozdrawiam.jaco97 pisze:kupowanie sapido to lekki bezsens
-
pomocy
Witam Wszystkich. Zadam kretyńskie pytanie, ale bardzo proszę o wyrozumiałość (i odpowiedź, ma się rozumieć;))
Mam właśnie taki zestaw Sapido GR1733 i Huawei E398, ściągnęłam tego firmwara (dzięki za udostępnienie)... i nie wiem, co dalej zrobić. Czy będziecie tak mili i pomożecie? (czy mam go otworzyć za pomocą jakiegoś programu? Jakiego?)
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Karolina
Mam właśnie taki zestaw Sapido GR1733 i Huawei E398, ściągnęłam tego firmwara (dzięki za udostępnienie)... i nie wiem, co dalej zrobić. Czy będziecie tak mili i pomożecie? (czy mam go otworzyć za pomocą jakiegoś programu? Jakiego?)
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Karolina
ygreko pisze:Mam dużo pytań o ten nowy firmware, dostałem od producenta wersję beta z 5. marca. Mam także zgodę producenta na dystrybucję tego pliku, więc niniejszym uprzejmie informuję, iż wrzuciłem go na chomika (jedyne miejsce wymiany plików z którego od czasu do czasu korzystam), można go pobrać stąd: http://chomikuj.pl/ygreko/GR-1733_20120 ... 1511505418
-
- Mistrz bezprzewodowy
zajrzyj do instrukcji, jest tam opis aktualizacja firmware (firmware upgrade)Karolajna pisze:co dalej zrobić
logujesz się do panelu administracyjnego wpisując w przeglądarce http://192.168.1.1
podajesz nazwę i hasło (sprawdź w instrukcji jakie jest domyslne jesli nie zmieniałaś)
wybierasz opcje System management i Firmware upgrade
podajesz lokalizacje pliku i zatwierdzasz
czekasz, aż router się uruchomi i na nowo ustawiasz połaczenia i parametry
zalecenie jest takie, aby robić to przy połaczeniu kablowym z komputerem a nie poprzez wifi