internet z pc do telefonu wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szymeksnk
Początkujący użytkownik forum

internet z pc do telefonu wifi

Post autor: szymeksnk »

witam, mam internet radiowy który udostępnił mi znajomy mieszkający na sąsiednim osiedlu, mam podłączonom karte wifi do komputera (air live xusb 2.4 5ghz a/b/g/n) i normalnie łapie mi sygnał od niego, teraz pytanie czy moge udostępnić w jakiś sposób połączenie internetowe dla telefonu przy pomocy tej karty wifi? System win7 32bity a tel na którym chce mieć internet śmiga na androidzie, zalezy mi zeby było to z wykorzystaniem wifi bez kabli. Z góry dzieki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: internet z pc do telefonu wifi

Post autor: Jo_gurt »

Nie da się.
szymeksnk

a niedało by sie w taki sposób że kupiłbym router i nim 'rozsiewał' internet odbierany od kolegi?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

To by sie dalo, ale jestes pewien ze dostwawca internetu pozwala na dzielenie go poza lokal?
Nie pomagam na PW.
szymeksnk

dostawcą jest netia, a to chyba bez znaczenia czy kolega sam korzysta czy też 'pozwala' komuś jeszcze, czyli to wyglądało by tak że internet odbieram kartą wifi i udostępniam go routerem dla innych urządzeń, tylko czy nie trzeba by czegoś ustawiać w routerze kolegi?
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 09:41 przez szymeksnk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

szymeksnk pisze:czyli to wyglądało by tak że internet odbieram kartą wifi i udostępniam go routerem dla innych urządzeń, tylko czy nietrzeba by czegoś ustawiać w routerze kolegi?
Musisz kupić router aby odbierał sygnał od kolegi i nadawał u ciebie. Czyli coś takiego: http://allegro.pl/airlive-ovislink-g-du ... 95480.html

Konfigurujesz sobie połączenie od kolegi i własną sieć. Cieszysz się dostępem do neta nawet w komórce poprzez WIFI.
szymeksnk

to było by świetne rozwiązanie, a jest może taki router żeby odbierał w standardzie n? A już przekazywał dalej w dowolnym standardzie
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

szymeksnk pisze:, teraz pytanie czy moge udostępnić w jakiś sposób połączenie internetowe dla telefonu przy pomocy tej karty wifi? System win7 32bity a tel na którym chce mieć internet śmiga na androidzie, zalezy mi zeby było to z wykorzystaniem wifi bez kabli. Z góry dzieki
Wypróbuj program Connectify. Jest to wirtualny ruter i sprawuje się znakomicie. Używam go od kilku miesięcy i zero jakichkolwiek problemów. Jedyne utrudnienie to komp z tym wirtualnym routerem musi być włączony gdy gdy chcesz z niego korzystać. Jeżeli byś był zainteresowany to proponuję wersję 3.0, jest najstabilniejsza, konfiguracja sprowadza się do trzech kliknięć i wybrania hasła. Jest ta wersja do pobrania choćby ze strony Komputer świata.
ODPOWIEDZ