Sapido RB-1830 dual-band 2,4 -5Ghz 300Mb LTE 3G/ 4G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pegaz
Początkujący użytkownik forum

Sapido RB-1830 dual-band 2,4 -5Ghz 300Mb LTE 3G/ 4G

Post autor: pegaz »

Chyba najtańszy na rynku router dual-bandowy 2.5\5GHz (ok 200 zł) wyposażony w dwa niezależne tory radiowe które mogą pracować równocześnie lub selektywnie.

Obrazek

Głównym jego zajęciem jest bezprzewodowy podział internetu z modemu 3G\LTE

Obrazek

Po tygodniu pracy co mogę o nim powiedzieć:

-działa stabilnie,żadnej zwiechy,wstaje po odłączeniu i właczeniu zasilania
-silny sygnał zarówno na 2.4GHz jak i 5GHz w całym domu,silniejszy nawet od mojego Netgeara 3700v2 producent podaje że obsłuży powierzchnię do 3500 m kwadratowych
-Instalacja modemu błyskawiczna (wybierasz modem 3G/LTE, kraj,operator wpisujesz pin karty sim i to wszystko)
- ma dwa niezależne radia i np. można jednocześnie odbierać sygnał jedną anteną w trybie AP Client na 5GHz, a drugą na 2,4Ghz tworzyć odrębną sieć wifi (super sprawa w dużych obiektach)
-nie trzeba nic kombinować z alternatywnym oprogramowaniem bo obsługuje multum modemów(ok 350) w tym popularny u nas modem LTE Huawei E398
lista modemów z którymi działa
http://www.sapidotech.com/support.php?a ... oods_id=49
manual http://www.sapidotech.com/software.php
-ma zasilanie DC 12V (z zasilacza 230V AC) więc można go podłaczyć do akumulatora w przyczepie samochodowej
-super pracuje z urządzeniami DLNA (filmy 1080P ze smartfona poprzez iMediaShare idą płynnie w XBMC)
-jako modem 3G możesz podłączyć przez USB swojego smartfona na Androidzie (podłączyłem Galaxy Mini ,z portu ethernet kabelkiem do Turbodekodera n'ki ,odpaliłem w dekoderze n'ki NPlayer i ładnie ,płynnie to chodziło,aż byłem zadziwiony)
- nie trzeba instalować żadnych sterowników
-router możesz konfigurować bezprzewodowo
- jest malutki (1/4 wielkości Netgeara 3700)
- praktycznie nic się nie grzeje
-ma przycisk WPS(szybkie parowanie ze smartfonami)
-Samba server: NetBIOS Protokół
-FTP server

zbadałem też transfer do dysku podpiętego do USB (max 2 TB) po ftp (mostek 5GHz z Netgear WNDA3100v2) i szło to ok 10MB/s (WNDR3700 na 5GHz z WNDA3100 idzie nawet 20MB/s)

to tak w lapidarnym skrócie

Wady( według mnie)
- nie ma fizycznego wyłącznika zasilania
- nie ma fizycznego wyłączenia sygnału WiFi(musze go otworzyć i przerobić)

Po przyjeździe z urlopu przetestuje jeszcze jakie ma osiągi z modemem LTE Huawei E398 i Polsatem Cyfrowym ale tu nie mam złudzeń będzie przycinał .Ile? ano zobaczymy.
Do LTE muszą powstać inne routery z procesorami takimi jake są w smartfonach,wielordzeniowe
z taktowaniem rzędu 1,5GHz i wtedy będziemy mieli takie osiągi jak w przypadku modemów przyłaczonych bezpośrednio do PC.
Pojawią się niebawem.
Procesory pędzące nasze routery mają 200MHz,400MHz czy jak w WNDR3700 680MHz są za wolne ,wykonane w starej technologi ,to już przeżytek.Przy procku 1,5GHz wykorzystanie gniazdka USB w routerze będzie miało sens i transfer po nim w granicach 50MB\s to będzie normalka.Ale na to trzeba jeszcze poczekać.Jak jeden to zrobi za małe pieniądze to cała reszta będzie musiała.Powstaną wreszcie routery dla ludzi a nie jakieś ślamazary jak dzisiaj.Tak samo użytkowanie zaśmieconego pasma 2,4GHz też stoi pod znakiem zapytania.
Sapido RB-1830 ma wyjątkowo silny tor 5GHz.

Prosty bezproblemowy router z możliwością podpięcia różnych modemów 3G/LTE
jeżeli ktoś nie potrzebuje wyścigówki w sylu WNDR3700\WNDR4500 - Netgear'a lub Asusa RTN66u to za takie budżetowe pieniądze nie będzie to wtopa
Awatar użytkownika
Tomek87ful

Re: Sapido RB-1830 dual-band 2,4 -5Ghz 300Mb LTE 3G/ 4G

Post autor: Tomek87ful »

Jak możesz to napisz jak Skonfigurować serwer FTP bo ja sam nie mogę tego ogarnąć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tomek87ful, napisz jaki system, jakie łącze, jakie wymagania.
Awatar użytkownika
Tomek87ful

Post autor: Tomek87ful »

Windows 8.1 nie używam jego jako punkt dostępu do internetu
Sorki troszke zbyt ubogo sie określiłem. Dokładnie chodzi o skonfigurowanie tego modelu routera do obsługi dysku podpiętego do niego przez wbudowany port USB
ODPOWIEDZ