huawei e156g - funkcje głosowe

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
colombo
Stały użytkownik forum

huawei e156g - funkcje głosowe

Post autor: colombo »

Witam
Pomyślałem, że może komuś się przyda to, jak w moim e156g zadziałały funkcje głosowe. Co prawda na forum było trochę postów na temat, ale ja przynajmniej nie znalazłem jednoznacznych informacji.
Modem z Play(na kartę) używany w Orange, firmware 11.609.10.00.264 Używam go ze 2 lata, ale dopiero teraz potrzebowałem tej funkcji
Uruchomiłem DcUnlockera i o dziwo okazło się, że funkcje głosowe są odblokowane, więc od razu ściągnąłem odpowiednią wersję Mobile Partnera i przystąpiłem do testów. Mogłem dzwonić, jednak nie słyszałem rozmówcy ani on mnie. Po nieskutecznych kombinacjach z różnymi ustawieniami dźwięku w systemie, znalazłem na forum dc-unlocker taką informację:
nawet jeśli funkcje głosowe są aktywne modem może być w trybie Earphone Mode zamiast PC Voice Mode.
Jak t sprawdzić? Komendą AT^CVOICE?
odpowiedź ^CVOICE:0 - PC Voice Mode, czyli dobrze
odpowiedź ^CVOICE:1 - Earphone Mode
Rzeczywiście, modem zwracał wartość 1 na tę komendę.
Po przeczytaniu jeszcze kilku postów doszedłem do wniosku, że warto spróbować
AT^U2DIAG=276
i voila
modem zwrócił odpowiedź ^CVOICE:0,8000,16,20 - liczby po 0 to chyba parametry dźwięku - i mogę dzwonić :brawa:
Po AT^U2DIAG=276 pojawia HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface
w menadżerze urządzeń - porty COM i LPT
powrót do poprzedniego stanu daje
AT^U2DIAG=255
w TNI jest to komeda "włączone wszystkie urządzenia"
Jeszce jedna istotna informacja: nie wgrywałem nowego dashboardu, mimo że oryginalny Mobile Partner od Play nie obsługiwał funkcji głosowych. Ściągnałem plik, który chciał go wgrać do modemu, ale mu nie pozwoliłem. Zamiast tego wyciągnąłem z instalki dashboardu samą instalkę Mobile Partnera i zainstalowałem go. Działał nowy, jak i stary MP od Play. Potem nawet posunąłem się jeszcze dalej, bo skopiowałem zawartość katalogu MP po instalcji, odinstalowałem go i przywróciłem system do stanu poprzedniego. Po tym wszystkim skopiowałem zachowane pliki do katalogu Play Online ze starszą wersją MP i obydwie wersje działają. Ja i tak używam TNI, a MP potrzebuję tylko do dzwonienia.
To wszystko, nawet jeśli jakieś informacje się powtarzają, a modem stary - może komuś się kiedyś przyda.
ODPOWIEDZ