Przekierowanie portów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przekierowanie portów
Witam
W dziedzinie łączności bezprzewodowej jestem zielony, więc proszę o pomoc. Mam takie pytanie jak poradzić sobie z takim problemem, jak uniemożliwienie gry na jednym serwerze z dwóch komputerów na jednym 'wifi'.
Router to TL-MR3420.
Oba komputery pracują z Internetem Wi-Fi (Windows 7, choć to pewnie nie ma znaczenia).
Udało się znaleźć wskazówkę, aby przekierować porty, ale nie mam pojęcia jak to wykonać.
Jeśli udałoby się pomóc byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotrek - franiis
W dziedzinie łączności bezprzewodowej jestem zielony, więc proszę o pomoc. Mam takie pytanie jak poradzić sobie z takim problemem, jak uniemożliwienie gry na jednym serwerze z dwóch komputerów na jednym 'wifi'.
Router to TL-MR3420.
Oba komputery pracują z Internetem Wi-Fi (Windows 7, choć to pewnie nie ma znaczenia).
Udało się znaleźć wskazówkę, aby przekierować porty, ale nie mam pojęcia jak to wykonać.
Jeśli udałoby się pomóc byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Piotrek - franiis
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Przekierowanie portów
Jakie masz łącze od dostawcy i jaki IP (wewnętrzny czy zewnętrzny)?franiis pisze:jak poradzić sobie z takim problemem, jak uniemożliwienie gry na jednym serwerze z dwóch komputerów na jednym 'wifi'.
Jaka to gra bo nie przy każdej wystarczy przekierowanie portów.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I nie zawsze sie da wybrac dowolne porty - wiec czasami nie da rady grac na dwoch kompach w ta sama gre za NATem.
Nie pomagam na PW.
-
Więc tak:

Łącze jest bezprzewodowe od Play (chyba nie o to chodzi, ale nie wiem jak inaczej odpowiedzieć). IP mam ustawione dynamiczne, a stosuję takie standardowe 192.166.1.1 (zmieniałem dla wygody).Jakie masz łącze od dostawcy i jaki IP (wewnętrzny czy zewnętrzny)?
Minecraft, brat szukając info znalazł wskazówkę, że tak mozna zrobić, ale oczywiście, jak są inne sposoby to też byłoby dobrzeJaka to gra bo nie przy każdej wystarczy przekierowanie portów.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
IMO MC jest przypisany na sztywno do portu 25565 - nie da rady jednoczesnie przekierowac do dwoch komputerow.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
O przekierowaniu portów zapomnij, nie da się.franiis pisze:Łącze jest bezprzewodowe od Play
Nie znam, daj linka do tej informacji.franiis pisze:Minecraft
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
wojteks, 
Da się, z tym że na jeden komputer. Adres IP z Play jest zewnętrzny z tym że ruch z zewnątrz jest blokowany przez serwer proxy operatora, połączenie musi być inicjowane z komputera na którym jest uruchamiane.O przekierowaniu portów zapomnij, nie da się.

jareq
- vic2099
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Da się z tym że to nic nie da nawet na 1 komputer. Przecież to chodzi o otwarcie portów żeby były widziane z zewnątrz. Z wewnątrz przekierowanie nie jest potrzebne, to NAT załatwia.jarek999 pisze:Da się, z tym że na jeden komputer
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
wojteks, 
To z NAT-em to nie ma za wiele wspólnego-ISP stosujący takowe rozwiązania zwykle mają co najmniej kilkadziesiąt klientów pod jednym adresem i użytkownik stosujący własny router tworzy 2-gi NAT(gdzie niektóre routery mają już problem z obsługą będąc bezpośrednią bramą z publicznym IP). W GSM-mie, CDMA jesteśmy pod zewnętrznym IP dostępnym tylko dla naszych urządzeń-mankamentem jest blokowanie ruchu z zewnątrz (w iPlus i Orange można wykupić sobie dostęp z zewnątrz) ale ruch zainicjowany od strony użytkownika jest realizowany bezpośrednio(o ile router i oprogramowanie daje sobie radę z prawidłową i automatyczną obsługą to przekierowania można nie robić). Z własnego doświadczenia na przykładzie VoIP stwierdzam że lepiej takowe zrobić-na iPlus mam publiczne wykupione IP i przekierowane odpowiednie porty dla 3-kont SIP. W przypadku przekroczenia limitu zmieniam tylko modem i APN w routerze i bez problemu działają mi połączenia telefoniczne bez żadnych restartów a bez takowego przekierowania telefon IP z kontami SIP był zalogowany lub nie logował się przez pewien czas ale do mnie nie można było się dodzwonić. To że jesteśmy jako jedyni pod tym zewnętrznym IP-mimo że nie w pełni routowanym jest dużym plusem.Z wewnątrz przekierowanie nie jest potrzebne, to NAT załatwia.

jareq
-
164.126.227.12
Z innych postów praktycznie nic nie rozumiem i nie wiem czy coś się da czy nie

I przepraszam za dlugi brak odpowiedzi, ale nie byłem od tego czasu na forum

-
Czy ktoś coś da radę poradzić w tej sprawie??