Router axesstel - czy można włożyć sim 3g

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seba.7
Początkujący użytkownik forum

Router axesstel - czy można włożyć sim 3g

Post autor: seba.7 »

Witam. Mam problem prawie tak jak w temacie. Posiadam Orange Free z modemem Huawei, ale jest kiepski zasięg w moim miejscu zamieszkania. Kolega posiada router axesstel, którego już nie używa. Czy mogę włożyć kartę sim z mojego modemu i używać neta z zasięgiem CDM, czy niestety nie da rady? Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.
seba
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router axesstel - czy można włożyć sim 3g

Post autor: clamaranop »

Nie nie da rady. Pomyśl logicznie , gdyby działało orange nie robiło by oddzielnego działu OFP.

Zawsze można zastosować antenę zewnętrzną w celu poprawienia zasięgu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nie nie da rady. Pomyśl logicznie , gdyby działało orange nie robiło by oddzielnego działu OFP.
Czemu nie, nowe taryfy OF mają przecież dostęp do cdma. Powinno działać. Jeśli router jest dostępny bez kosztów to czemu nie spróbować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
clamaranop

Ja kiedyś też miałem OF i próbowałem tego sposobu u mnie nie zadziadziałało , ale przez ten czas mogło się sporo zmienić. :D
seba.7

clamaranop pisze:Ja kiedyś też miałem OF i próbowałem tego sposobu u mnie nie zadziadziałało , ale przez ten czas mogło się sporo zmienić. :D
OF jest kupione niedawno. Antena zewnętrzna raczej nie pomoże, bo niby w moim miejscu zamieszkania miał być zasięg 3g a w rzeczywistości nie ma. Niestety, już nie można zrezygnować z umowy. Więc teraz kombinuje jak poprawić to co mam. Więc chyba skuszę się na ten test z włożeniem mojej karty do tego routera.
seba
Awatar użytkownika
clamaranop

:szok: ile masz od BTS-a ?

Bo jeżeli miało być 3G to gdzieś niedaleko powinieneś mieć nadajnik.
Dzięki antenie mógłbyś złapać te 3G.
HariMata

Post autor: HariMata »

clamaranop pisze:Nie nie da rady. Pomyśl logicznie , gdyby działało orange nie robiło by oddzielnego działu OFP.

Zawsze można zastosować antenę zewnętrzną w celu poprawienia zasięgu.
I tu się mylisz. Ja mam Orange Free i tak się składa, ze część roku spędzam na wsi i wtedy kartę wkładam do do axesstela i jadę po CDMA, a gdy jestem w mieście przekładam do Huawei i hula bez problemów. A dlaczego oddzielny dział, ano dlatego na przykład, że dla tych technologii są zupełnie inne modemy, chociaż są i dualne. Co za problem przełożyć kart i spróbować. Nic nie może się zepsuć. Łącząc się po LAN nie trzeba nawet instalować sterowników, wystarczy manager do wpisania PINU. Problem może być jedynie gdy karta sim, którą masz jest dosyć stara, ale zawsze można zwrócić się do BOK aby wymienili Ci na dualną. Nie powinno być z tym problemu.
seba.7

może na weekend dostane router, to spróbuję. może zadziała. dam znać, co i jak. a karta jest w modemie nowa. czy dualna, to nie wiem.
seba
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

seba.7 pisze:czy dualna
Dualna jest SIM/R-UIM.
Nie pomagam na PW!
seba.7

mam router, moja karta to RUIM, ale niestety nie router się nie łączy z internetem. po włożeniu karty świeci się tylko dioda power i dioda wi-fi. pozostałe diody nie świecą. router na pewno jest sprawny. więc niestety chyba karta się nie nadaje.
seba
HariMata

Post autor: HariMata »

seba.7 pisze:mam router, moja karta to RUIM, ale niestety nie router się nie łączy z internetem. po włożeniu karty świeci się tylko dioda power i dioda wi-fi. pozostałe diody nie świecą. router na pewno jest sprawny. więc niestety chyba karta się nie nadaje.
Dwa pytania:
1.Z komputerem jesteś połączony przez USB, czy LAN?
2.Czy masz zainstalowany program AxessManager?
Jeżeli przez USB potrzebne sterowniki.
Przy pomocy programu AxessManager wprowadzasz nr PIN. Dopóki się go nie wprowadzi dioda połączenia z internetem się nie zaświeci. Niestety w tych nowych kartach nie ma możliwości zapamiętania PIN i po każdym włączeniu modemu trzeba go wprowadzać ręcznie. Modem jest używany, więc chyba inne ustawienia są poprawne. Program znajdziesz w internecie. Chyba na forum tez ktoś go daje na chomiku. Po uruchomieniu programu dobrą chwilę trwa zanim wykryje modem, wiec cierpliwości.
ODPOWIEDZ