Netia Spot, czy livebox
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Netia Spot, czy livebox
Witam. Jestem obecnie na umowie z neostradą. "świadczą" mi usługę internet 2mb/s + TV (Livebox). Wcześniej, gdy miałem to samo, lecz prędkość 1mb wszystko było w porządku. Jednak chwilę po przejściu na 2mb/s, livebox nie mógł się zsynchronizować. Na początku myślałem, że to wina kabli (mieszkam na wsi, kable nieraz sterczały nad ziemią, co 20 metrów złączka
) Technicy jak i konsultanci z tepsy tłumaczą się tym, że livebox to nowe urządzenie i jest bardziej podatny na szumy, zakłócenia i wraz z TV na moim łączu nie pójdzie na prędkości 2mb. Trudno, podłączywszy stary modem ZXDSL 852, śmiga mi 2,4mb/s... Jednak w tamtym tygodniu, netia zaproponowała mi internet 2mb/s + telefon. Chodzi tu o router Netia Spot. Opisałem im problem, to że mam słabe łącze i, że livebox nie łyka tu 2mb/s, na co konsultant odpowiedział, że po sprawdzeniu parametrów mojego łącza, netia spot na 99% przełknie u mnie 2mb/s i że jest wiele lepszy od livebox'a. Co o tym sądzicie? Komu wierzyć? Czy faktycznie netia spot może okazać się lepszy od boxa i działać na 2mb, czy pozostaje mi tylko korzystanie z pradawnych modemów z ogonem... ? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam- Paweł.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Netia Spot, czy livebox
Nikomu póki nie zobaczysz. Netia jest szczególnie dobra we wciskaniu wałków przy sprzedaży.altras25 pisze:Komu wierzyć?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W checku i tak ze względów oszczędnościowych (nie muszą płacić TP za każde dokładne zapytanie) wyskakuje tylko, czy są możliwości techniczne, czy też ich nie ma.
A jak są, to "do 20 Mbps" nawet na 10 km drucie na którym ledwo działało SDI a potem Neo 64 kbps.
Jeśli masz słabe łącze to może warto zrezygnować z IPTV, wtedy 4 Mbps pasma się zwolni.
A telewizję można wziąć via satelita.
A jak są, to "do 20 Mbps" nawet na 10 km drucie na którym ledwo działało SDI a potem Neo 64 kbps.
Jeśli masz słabe łącze to może warto zrezygnować z IPTV, wtedy 4 Mbps pasma się zwolni.
A telewizję można wziąć via satelita.
- M@jkel
- Stały użytkownik forum
Nikt Ci tyle nie da ile Ci Netia obieca, parafrazując klasyka 
Chociaż, z drugiej strony, w styczniu obiecali mi 20 Mbps i faktycznie 19 mam.

Chociaż, z drugiej strony, w styczniu obiecali mi 20 Mbps i faktycznie 19 mam.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak jak napisałem - z TV trzeba zrezygnować (z powodu braku możliwości technicznych), albo przejść na SAT. I wtedy livebox się zsynchronizuje.altras25 pisze:czy pozostaje mi tylko korzystanie z pradawnych modemów z ogonem... ?
-
Patryk pisze:Jeśli masz słabe łącze to może warto zrezygnować z IPTV, wtedy 4 Mbps pasma się zwolni.
Właśnie taki mam zamiar

Edit:
Teraz pytanko. Bo niektórzy, twierdzą że sam livebox bez TV powinien się zsynchronizować, tym bardziej netia spot. Prawda to?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Prawda.altras25 pisze:Prawda to?
Problem jest w tym, że do IPTV i Neo 2 Mbps potrzebujesz takiej synchro jak dla samej Neo 6 Mbps.
Gratulować tylko naciągaczowi, który Ci to sprzedał.
Czy da radę 2 Mbps bez telewizji ? To zależy, najwyżej zsynchronizuje się niżej bo nie będzie już parcia na szkło w postaci telewizji która musi złapać te 4 Mbps, albo w ogóle nie działa.
-
W sumie chyba spróbuję z tą netią. Właściwie będę w tej samej sytuacji. Sami zapewniają 100% sprawność usługi, toteż w przypadku niewywiązania się z umowy, będę mógł zerwać ją przed czasem, a to samo mam w tej chwili w nesostradzie. A nóż-widelec w netii na ich routerze się uda. Jeśli nie, dalej będę korzystał z speedtoucha, a przynajmniej płacił mniej niż w neo 
Telewizja to nie problem, polsat ma ciekawe i przystępne oferty.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy!

Telewizja to nie problem, polsat ma ciekawe i przystępne oferty.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy!