problem z modemem Huawei e173-u2 i orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z modemem Huawei e173-u2 i orange
Witam,
Obecnie mam internet w Play na abonament do którego dostałem modem Huawei e173-u2. Z racji tego, że mi się kończy umowa testuję alternatywne rozwiązania. Chciałbym ten modem wykorzystywać do orange bo jest dobra promocja na kartę 2 gb/5zl. Problem jest taki, że cały czas zrywa połączenie. Jeśli używam Play to jest w miarę stabilnie (chociaż zdarzy się od czasu do czasu zerwane połączenie). Czy może być to problem z siecią orange, modemem czy ustawieniami? Szczerze mówiąc cena w orange jest kusząca i wolałbym z niego korzystać ale jeśli mi co 2 minuty zrywa połączenie to ciężko z takiego korzystać. Mieszkam w aglomeracji warszawskiej więc z siecią nie powinno być tu problemów. Na programie modemu wyświetla się: HSPA lub WCDMA. Czy możliwe jest, że połączenie jest zrywanie podczas przełączania?
Z góry dziękuję za pomoc, Jakub.
Obecnie mam internet w Play na abonament do którego dostałem modem Huawei e173-u2. Z racji tego, że mi się kończy umowa testuję alternatywne rozwiązania. Chciałbym ten modem wykorzystywać do orange bo jest dobra promocja na kartę 2 gb/5zl. Problem jest taki, że cały czas zrywa połączenie. Jeśli używam Play to jest w miarę stabilnie (chociaż zdarzy się od czasu do czasu zerwane połączenie). Czy może być to problem z siecią orange, modemem czy ustawieniami? Szczerze mówiąc cena w orange jest kusząca i wolałbym z niego korzystać ale jeśli mi co 2 minuty zrywa połączenie to ciężko z takiego korzystać. Mieszkam w aglomeracji warszawskiej więc z siecią nie powinno być tu problemów. Na programie modemu wyświetla się: HSPA lub WCDMA. Czy możliwe jest, że połączenie jest zrywanie podczas przełączania?
Z góry dziękuję za pomoc, Jakub.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: problem z modemem Huawei e173-u2 i orange
Raczej to ale to tez może być problem słabego sygnału czy coś.kubatar pisze:Czy może być to problem z siecią orange
W blokowiskach są problemy i będą.kubatar pisze:Mieszkam w aglomeracji warszawskiej więc z siecią nie powinno być tu problemów
Wgraj nowsze firmware do modemu, może coś się zmieni.
Nie pomagam na PW!
-
skąd najlepiej wziąć firmware?
W sumie to mieszkam w bloku ale przede mną mam otwartą przestrzeń.
Czy wymuszenie konkretnego połączenie HSPA może pomóc?
W sumie to mieszkam w bloku ale przede mną mam otwartą przestrzeń.
Czy wymuszenie konkretnego połączenie HSPA może pomóc?
-
- Stały użytkownik forum
Nie spróbujesz, nie dowiesz siękubatar pisze:Czy wymuszenie konkretnego połączenie HSPA może pomóc?

-
Zauważyłem, że problem jest właśnie przy przełączeniu z HSPA na WCDMA. O ile na HSPA śmiga internet aż miło o tyle na WCDMA lipa.
W jaki sposób można wyłączyć WCDMA?
Z góry dziękuję za pomoc.
W jaki sposób można wyłączyć WCDMA?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Mistrz bezprzewodowy
jak wyłaczysz WCDMA to także HSPA+,kubatar pisze:W jaki sposób można wyłączyć WCDMA?
bez wnikania w szczegóły możesz wymusic w modemie albo pracę GSM (2G) albo UMTS (WCDMA, czyli 3G)
HSPA+ jest rozwinięciem tej technologi i nie mozna mieć HSPA+ a nie mieć WCDMA
HSPA jest załaczane automatycznie w czasie aktywności połaczenia, czyli przesyłu danych, jesli jest oczywiście w zasięgu,
jak jest okres bezczynnosci połaczenie wraca do trybu WCDMA,