Kilka pytań laika odnośnie bezprzewodowego internetu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ciekawski21
Początkujący użytkownik forum

Kilka pytań laika odnośnie bezprzewodowego internetu

Post autor: ciekawski21 »

Witam. Na początku mojego postu chciałbym przeprosić za moje laickie być może dla nie których pytania, ale nie jestem specem w tych działach.

Pytania które mam do Was - profesjonalistów:

1. Czy łącząc się z internetem przy pomocy modemu GSM potrzebujemy karty sieciowej w laptopie czy ten modem USB tworzy sam połączenie?
2. Czy łącząc się z internetem za pomocą modemu GSM wysyłamy adres MAC karty sieciowej?
3. Czy modem GSM posiada swój adres MAC?
4. Czy IP jest przydzielane dynamicznie w tych popularnych sieciach typu orange, play, iplus?
5. Czy modem GSM po odłączeniu od USB wysyła informacje jakieś o lokalizacji? Chodzi tutaj o moją prywatność, którą sobie bardzo cenie.
6. Czy kupując starter np. orange do internetu trzeba czekać na jakąś aktywacje? Czy po prostu wkładam kartę sim, instaluje modem i all work fine?
7. Czy te modemu HUAWEI np. E220 są w miarę dobre?

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Kilka pytań laika odnośnie bezprzewodowego internetu

Post autor: krystianb »

1. Nie, modem wystarcza.
2. Jak złapiesz jakiegoś syfa to może i gdzieś ten mac wyśle.
3. Modemy mają IMEI.
4. Standardowo tak, trzeba też zaznaczyć, że to IP wygląda jak zewnętrzne, bardzie to NAT przypomina, po dostępu z zewnątrz do portów nie ma.
5. Operator oczywiście zapisuje numery LAC i CID z których się logowałeś do sieci.
6. Nie jak w każdym prepaidzie głosowym gotowe do użytku (chyba, że mnie ktoś poprawi i w którejś sieci trzeba ręcznie włączać transmisję pakietową i czekać aż się włączy) Mowa oczywiście o polskich operatorach, za granicą już tak łatwo nie ma.
7. E220 to już kompletny zabytek, ale to był całkiem udany modem. Dziś na topie jest e3131 do 21Mb/s w play za 129zł.

Ogólnie korzystanie z internetu "GSM" prepaid w sprawach prywatności niczym się nie różni od korzystania z komórki prepaid.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ