asus wl500gp v2 + huawei e173s-2 orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mahalnet
Początkujący użytkownik forum

asus wl500gp v2 + huawei e173s-2 orange

Post autor: mahalnet »

Witam wszystkich, mam problem z którym borykam się od kilku dni.
Kupiłem internet orange z modemem e173s-2.

Po przeszukaniu internetu i allegro kupiłem router asus wl 500gp v2.
Czytałem wcześniej fora i różne wersje firmware i wystarczyło wgraćfirmware i ustawić połączenie usb > gprs i już.

Niestety teraz jestem już po instalacji wielu firmwar'ów (tomato 3g, gargoyle, openwrt, i nie pamiętam jeszcze jakiś).

W ustawieniach niektórych firmware wykrywa mi modem jako dysk.
W poradnikach na necie jest żeby zalogowac się poprzez ssh lub telnet.
Korzystałem z programu Puppy i oprócz wejścia w konsolę i wpisania nazwy i hasła nic się nie pojawia.
Jaką nazwę mam wpisać jakie hasło bo to co jest przypisane do routera zawsze jest błędne.

W ustawieniach zaznaczam internet modem 3g gprs, apn, nazwę i hasło. Nieraz wbijam pin jak chce firmware (karta jest bez pinu => wyłączyłem w aplikacji orange free)

Mam pościągane pakiety, moduły do poszczególnych firmware ale nie wiem jak to poinstalować.

Firmwar'y mam oczywiście dedykowane do w/w routera

Bardzo proszę o jakąś wskazówkę bo zaczynam błądzić
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: asus wl500gp v2 + huawei e173s-2 orange

Post autor: Jo_gurt »

Trochę nieświeży sprzęt kupiłeś.
Firmware Oleg-a próbowałeś?
mahalnet

tak, probowalem Oleg'a. to ten soft co nie pamietalem. No kupilem bo na forum polecali go ze stary ale dobry. mnie potrzeba do netu przez 3g, podzialu lacza i torrentow. skusilo mnie to 2xUSB no i cena oczywiscie. pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

mahalnet pisze:Jaką nazwę mam wpisać jakie hasło bo to co jest przypisane do routera zawsze jest błędne.
To samo ktore masz przypisane do interface WWW. Natomiast uzytkownik jest "root".

Wazne jest, zebys po wgraniu FW wykonal reset routera do ustawien fabrycznych.

SW sprobuj sciagnac z koppel.cz
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mahalnet pisze:No kupilem bo na forum polecali go ze stary ale dobry.
Dobry bo stabilny, ale dla kogoś kto lubi samemu dłubać, bo wsparcia społeczności dla niego nie ma już zbytniego...stare Broadcomy można rzec zostały już porzucone przez developerów.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt,
Trochę nieświeży sprzęt kupiłeś.
O ile jest sprawny to do tego modemu wystarczy z zapasem i stabilny. Co do firmware to masz w czym wybierać: Oleg w wersji kernera 2.4 i 2.6 http://code.google.com/p/wl500g/ oraz ja bym polecił Tomato Dual-WAN lub Pandora (chińskie softy w bogaty QoS i support modemów 3G, CDMA-pierwszy ma angielską wersję tłumaczenia drugi to chiński oryginał) http://code.google.com/p/digiland/downloads/list . Open-Wrt bym odpuścił na tym routerze-jest na nim zbyt wolne. ;)
jareq
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

jarek999 pisze:O ile jest sprawny to do tego modemu wystarczy z zapasem i stabilny.
Nie mówię, że jest zły, od kilku ładnych lat biega V1 u moich rodziców na WiMAX i nie ma z nim żadnych problemów. Natomiast tak jak mówi Patryk - czas tamtych broadcomów powoli mija.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jo_gurt,
Natomiast tak jak mówi Patryk - czas tamtych broadcomów powoli mija.
W przypadku zakupu sklepowego to raczej minął jakieś 1,5 roku temu, ale jak tak patrzę na ofertę routerów z półki Low-End to mimo szybszych mocy obliczeniowych i wszelkiego supportu z racji max. zjeżdżania z ceny mają inne mankamenty. Dlatego moim zdaniem sprawne używki Asusa po dobrej cenie do konkretnego zastosowania np. ww lub obsługi modemów CDMA są bdb. ;)
jareq
mahalnet

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wgrałem ten firmware tomato-K26USB-1.28.RT5x-MIPSR1-087V-PL-Mega-VPN.trx i zaczął działać ale modem się bardzo grzeje.

Mam pytanie co do torrentów bo nie znalazłem takiej funkcji w routerze. Mianowicie czy można ustawić pobieranie w określonych godzinach (mam nieograniczony transfer w nocy)
Do tej pory na kompie miałem program który wyłączał kompa.

Ogólnie fajnie i szybko działa ten router, dla mnie wystarcza.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
ODPOWIEDZ