Spadek mocy sygnału HSDPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

Spadek mocy sygnału HSDPA

Post autor: Blazej »

Witam, od dość długiego czasu tj. jakieś 2 mc, mam problem z zasięgiem HSDPA, a dokładniej wygląda to tak: sygnał jest ale BARDZO słaby -113dbi pokazuje TNI. Kiedyś moc sygnału nie była jakaś super bo -107dbi ale pozwalało to na komfortową prace z szybkością około 2 Mb/s. Dzwoniłem do biura obsługi, powiedzieli, że to sprawdzą i niby u nich wszystko ok jest. Mam antenę Bestpartner 15 dbi zysku. Dodam jeszcze, że gdy jest bardzo zimno tj -10 C na dworze to sygnał się polepsza do -109dbi. Nie wiem czemu tak się dzieje. Antene a raczej te styki między anteną i kablem sprawdzałem nie ma żadnej rdzy ani nic takiego, może to wina modemu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Spadek mocy sygnału HSDPA

Post autor: wojteks »

Blazej pisze:może to wina modemu?
Raczej korekty ustawienia anten Node B. Zmniejszenie zasięgu w celu zmniejszenia obciążenia danej stacji bazowej. To że przy mrozie jest lepiej to normalne.
Możesz poszukać lepszego miejsca na antenę którą posiadasz, możesz też skrócić kabel antenowy ale to nieodwracalna operacja.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ