Dobór anteny do 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kocylas
Użytkownik forum

Dobór anteny do 3G

Post autor: kocylas »

Witam niedawno zauważyłem że w mojej miejscowości jest zasięg WCDMA czyli 3G lecz tylko na zewnątrz budynków w środku jest tylko EDGE. Zakupiłem sobie modem Huawei E3131 w ofercie Play. I teraz szukam antenki do tego modemu. Znajduje się ok. 1,5km tak na oko od BTS-a. Gdy wejdę na 1 piętro mam widoczność optyczną z przekaźnikiem (Wieżą). Mam szczęście bo naprawdę dobrze widać wieżę i nic nie zasłania i co ważne nie zakłuca sygnału.
Sygnał mierzyłem telefonem. Więc pytanie brzmi jaką antenkę mógł bym użyć myślałem o YAGI czyli kierunkowej. BO skoro mam tak dobrą widoczność to wycelował bym BTS i było by dobrze. Ważną rzecz którą muszę dodać to to że chciał bym zrobić tą anteną sam. Doświadczenia trochę mam ponieważ owego czasu robiłem antenki do WiFi i nie chwaląc się działają do dziś. Więc moje pytania brzmią :

1. Jaka antenka była by najlepsza ?
2. Znacie jakieś fajne projekty anten do 3G obojętnie jakich żeby miały poczciwy zysk
3. Czy kabel RG 58/U nadał by się do takiej anteny na tą częstotliwość bo jak chciałem użyć go WiFi to mi odradzano

Może mój temat nie został zamieszczony w poprawnym dziale za co PRZEPRASZAM i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dobór anteny do 3G

Post autor: kmy »

kocylas pisze:1. Jaka antenka była by najlepsza ?
jeśli na UMTS 2100 to:
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html
kocylas pisze:2. Znacie jakieś fajne projekty anten do 3G obojętnie jakich żeby miały poczciwy zysk
poczytaj np. tu
http://www.paramowifix.net/antenas/Enla ... s_Uda-Yagi
lub:
http://www.vk5dj.com/yagi.html
kocylas pisze:to mi odradzano
jeśli odradzano na wifi to i na UMTS2100 też się nie na da
może być np. h-155 a bardzo dobry to h-1000
kocylas
Użytkownik forum

Tak co do odpowiedzi kmy to raczej nie szukam anteny za 120zł jaką podałeś w 1 linku
Drugi link i ta strona dotyczy anten ale WiFi nic tam o UMTS nie zauważyłem
Jedyne co może mi się przydać to kalkulator YAGI z 3 linka za co dziękuje

Tylko mam jeden dylemat na jakiej częstotliwości jest WCDMA w Plus i Play bo tego niestety nie wiem mój telefon którym sprawdzałem obsługuje 900mhz i 2100mhz i nie idzie nim sprawdzić częstotliwości. Więc nie wiem na jaką częstotliwość robić antenę ??? Jakby ktoś wiedział to proszę o pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kocylas pisze:mam jeden dylemat na jakiej częstotliwości jest WCDMA w Plus i Play
Podaj LAC i CID stacji z którymi łączy się telefon (modem).
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

kocylas pisze:nie szukam anteny za 120zł
pytałeś jaka najlepsza, to własnie ta
kocylas pisze:Drugi link i ta strona dotyczy anten ale WiFi
są tam ciekawe rozwiązania anten, a o to pytałeś, anteny typu Yagi na wifi czyli 2400 MHz a na UMTS 2100 MHz to te same konstrukcje, różnią się jedynie wymiarami, i to masz w trzecim linku, aby sobie policzyć, a drugi link, aby zobaczyć jak to wygląda i jak się robi, na UMTS 900 też będzie to samo, tylko inne wymiary, które policzysz kalkulatorem anten
kocylas pisze:nie wiem na jaką częstotliwość robić antenę ???
sprawdź na http://mapa.btsearch.pl jakie masz nadajniki blisko siebie
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

Projektów anten do 3g jest w necie sporo. Wystarczy tylko poszukać. Najczęściej yagi i biquady. Przykład:
http://whirlpool.net.au/wiki/homemade_yagi
Co do mikropasków, to raczej ciężko coś uświadczyć w necie no i zdecydowanie trudniejsze do wykonania.
Do samodzielnego wykonania polecam anteny typu yagi. Podstawa - kalkulator podany przez kol. wyżej. :cfaniak:
kocylas
Użytkownik forum

Co do częstotliwości to LAC - 11036 a CID - 3213(123) dziwne bo na tej mapie przy oznaczeniu tego BTS-a nic nie pisze o 3G jest tylko GSM 900 :niepewny:
Co do BTS-a to nie mam 100% pewności ale z okna widzę właśnie ten a w okolicy BTS-ów z UMTS nie ma najbliższy jest 13 km
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze:że w mojej miejscowości jest zasięg WCDMA czyli 3G lecz tylko na zewnątrz budynków
kocylas pisze:to LAC - 11036 a CID - 3213(123)
To co podajesz to dla Plusa czy dla Play bo LAC/CID wskazują na maszt Plusa z EDGE maksymalnie, nawet zezwolenia na 3G tam nie ma.

Wyjdź tam gdzie jest zasięg WCDMA i wtedy podaj LAC/CID jak będziesz zalogowany do 3G.
Nie pomagam na PW!
kocylas
Użytkownik forum

To co podaje to Plus ale dziwię się skąd mam ten zasięg WCDMA :niepewny:
Kurcze nie mogę znaleźć LAC/CID w moim telefonie po zalogowaniu w Plusie
(A tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to jak się to LAC-CID sprawdza w telefonie lub modemie gdzieś czytałem że jakimiś komendami ale nie mam pojęcia o co chodzi)
Wyszukuje tylko 2 sieci Plus i 26017 czyli Aero

JUż nie wiem zgłupiałem całkiem na karcie sim Plusa wykrywa : Plus WCDMA i jest 2 kreski (jak stoje blisko okna) i wykrywa 26017 też WCDMA ale ta jest niedostępna
A na karcie sim Play zaś wykrywa : Plus WCDMA , 26017 WCDMA (tu jest dostępna) , Play WCDMA nic z tego nie rozumiem. Na karcie Play po zalogowaniu do Play w tym samym miejscu w którym na sim Plus były 2 kreski niema wcale kresek tylko pisze 3G
Więc czemu karta Plus-a nie wykrywa Play WCDMA a karta Play wykrywa :/ ?????

Patrzę na mapę BTS-ów i najbliższy nadajnik z UMTS2100 ,GSM900, GSM 1800 jest oddalony 13km i według mnie to nierealne żebym mógł mieć zasięg właśnie z tego ze względu na ukształtowanie terenu miasto z BTS-em jest wyżej położone i nie ma mowy o widoczności. Czy to może być możliwe 13km ????????

[ Dodano: 2012-04-01, 10:33 ]
Wymyśliłem teorię co do mojego zasięgu HSDPA skoro najbliższy BTS ma GSM 900mhz to może jest to właśnie WCDMA czyli UMTS 900mhz. Tak w ogóle to wydaje mi się że te lokalizacje i opisy BTS-ów są nieaktualne na tej stronie UKE. Bo to dziwne że mam HSDPA na telefonie a w pobliżu nie ma żadnego BTS-a który ma UMTS :zdziwko:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

kocylas pisze:Czy to może być możliwe 13km ????????
Możliwe jest
Ja mam 15km do Łukowa i zasięg do 70% UMTS 900 i 38% UMTS 2100
Lokalizacje i opisy BTSów w necie są czasami nieaktualne i błędne
Masz 3 BTSy Plusa w 3G i 2 Play też w 3G więc masz z czego wybierać
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze:wykrywa 26017
Skoro ta sieć jest wykryta to masz zasięg Aero2 (prawdopodobnie Aero 2 » UMTS900 (11617) Radzyń Podlaski, Wisznicka 67).
kocylas pisze:GSM900, GSM 1800
Na takie stacje nawet nie patrz.

Tak samo Plus czy Play może dolatywać z Radzynia. Należy przeprowadzić dalsze testy modemem w jakich częstotliwościach się łączysz z Plusem/Playem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Skoro ta sieć jest wykryta to masz zasięg Aero2 (prawdopodobnie Aero 2 » UMTS900 (11617) Radzyń Podlaski, Wisznicka 67).
I radziłbym się trzymać tego bo jest lepszy transfer niż z BTSów Plusa przynajmniej tak jest w Łukowie
kocylas
Użytkownik forum

Andrzejz78 a skąd wiesz że mam 3 BTS Plusa i 2 Play ??
Gdzie to sprawdziłeś ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze:Gdzie to sprawdziłeś ?
http://mapa.btsearch.pl/
Nie pomagam na PW!
kocylas
Użytkownik forum

Ja też tu patrzyłem ale kolega chyba pisze o dalszych tych z radzynia
Mam teraz taki problem ponieważ oprogramowanie do mojego modemu (Huawei E3131) Jest lipne i tam sieć wybiera się automatycznie i nie da się przełączyć na ręczne wybieranie sieci
Słyszałem o jakichś "dashbordach" czy jakoś tak się to nazywało o ile dobrze wiem to jakieś oprogramowanie które zastąpi orginalne. Tu nasuwa się moje pytanie:

Nie wiecie może skąd ściągnąć takie oprogramowanie do modemu ?
Bo to orginalne ma bardzo mało opcji i tam nic się nie da zrobić w zasadzie np. Sprawdzić LAC

Szukałem po internecie i znalazłem jakieś mobile partnery czy takie coś można wgrać i czy każde oprogramowanie działa na każdym modemie ?
Ostatnio zmieniony 2012-04-01, 13:41 przez kocylas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kocylas pisze: jakieś oprogramowanie które zastąpi orginalne.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ale wcześniej musisz wyłączyć całkowicie oprogramowanie Play.
kocylas pisze:ale kolega chyba pisze o dalszych tych z radzynia
Ja tez pisałem o tych dalszych, z bliskiego miałbyś 3G w domu.
Nie pomagam na PW!
kocylas
Użytkownik forum

Dzięki super ten programik tam jest po prostu wszystko naprawdę wielkie dzięki teraz pozostało mi tylko sprawdzić BTS-a i ustalić częstotliwość ale to już pójdzie jak ze z górki :hurra:
Naprawdę wielkie dzięki właśnie takiego programu potrzebowałem :ok:
Jak zrobię antenkę to opublikuje jej osiągi schemat budowy i wykonanie ;)

[ Dodano: 2012-04-04, 20:56 ]
Jednak z tym zamykaniem tematu to przedwcześnie wyskoczyłem. Jak to mówią "Nie chwal dnia przed zachodem słońca". Myślałem że wszystko pójdzie jak spłatka a tu lipa :cry:
Kolejny problem się kłania. Udało mi się uzyskać CID i LAC BTS-a z którego ściągam WCDMA
i wiecie co się okazało że to ten sam z którego mam EDGE ten (mówie o BTS Plusa) który ma to "pozwolenie na EDGE' tylko i nic z tego dalej nie rozumiem to jakiś nieoznaczony BTS chyba
bo na mapie pisze GSM900 a w rzeczywistości jest WCDMA. I wraz nie wiem na jaką częstotliwość robić antenę PROSZĘ O POMOC. A na dowód zamieszczam dwa screeny jeden z EDGE a drugi WCDMA

Obrazek
Obrazek

I tu kieruje moje pytania :
1. Czy może tak być że np. na mapie BTS przy danym BTS-e pisze GSM900 a w żeczywistości jest tam również UMTS ?
2. Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie częstotliwości UMTS z danego BTS-a ?

Co do tego drugiego pytania to znalazłem takią metodę. Mianowicie rozpoznaje siępo kanale
od 1 do 124 - 900MHz
od 512 do 885 - 1800 MHz
Znalazłem to w jakimś temacie na forum Ale czy to prawda ???
ODPOWIEDZ