Witam!
Piszę aby upewnić się w kwestii konfiguracji urządzenia Airlive WL-5470AP. Potrzebuję zwiększyć zasięg sieci WIFI poprzez zastosowanie wyżej wymienionego urządzenia. Domyślam się, że urządzenie ustawić muszę w tryb Universal Repeater (czy jakiś inny?). Jak należy skonfigurować IP urządzenia. Przypisać IP z puli DHCP?
Dodatkowo na urządzeniu wyłączamy DHCP (z tego co wiem to nie poleca się 2 serwerów DHCP). O czym należy jeszcze pamiętać?
Zależy mi na tym aby tworzyło to jedną sieć ze względu na drukarki sieciowe, które podpięte są pod główny router.
Pozdrawiam i dziękuję.
Rozszerzanie zasięgu WIFI - Airlive WL-5470AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Rozszerzanie zasięgu WIFI - Airlive WL-5470AP
To raczej ostateczność, najlepiej było by go podłączyć kablem do routera i ustawić w tryb AP. Napisz jeszcze jakiego używasz routera.mati10 pisze:tryb Universal Repeater (czy jakiś inny?)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Rozszerzanie zasięgu WIFI - Airlive WL-5470AP
Ta sama podsiec, ale poza pula DHCP.mati10 pisze:Przypisać IP z puli DHCP?
Nie poleca jest delikatnie powiedziane. W sieci nie moze (poza paroma skomplikowanymi wyjatkami) byc wiecej niz jeden serwer DHCP.mati10 pisze:z tego co wiem to nie poleca się 2 serwerów DHCP
Ze funkcja repeater to badziewie. W miare mozliwosci zastosowac "twarde" polaczenia - LAN, DLAN... Jesli juz koniecznie repeater, to najlepiej z dwoma torami. I zwroc uwage, ze nie dziala roaming miedzy dwoma AP.mati10 pisze:O czym należy jeszcze pamiętać?
Nie pomagam na PW.