Problemy UMTS a HSDPA oraz BTS plus a cyfrowego polsatu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problemy UMTS a HSDPA oraz BTS plus a cyfrowego polsatu
Korzystam z internetu PLUS i anteny kierunkowej do tej pory miałem internet HSDPA i łączyłem się z BTS ID 1294 LAC 31004 SID 33504 . O jakiegoś czasu program TNI pokazuje mi BTS ID 4374 LAC 31004 mam teraz tylko UMTS ale nie mogę osiągnąć HSDPA. Nie mogę zlokalizować nowego BTS w BTsearch.pl ani osiągnąć na nim HSDPA. Na infolinii dowiedziałem się że zmiana BTS może być spowodowana połączeniem plus i cyfrowego Polsatu i ze mogę łapać BTS Cyfrowego Polsatu. Czy jest jakś inna możliwość zlokalizowania nowego BTS lub czy jest możliwość odbioru HSDPA a nie tylko UMTS ??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problemy UMTS a HSDPA oraz BTS plus a cyfrowego polsatu
nadajnik 33504 znajduje sie w Chełstówku, najbliższy Plusa jest w m. Twardogóra SID 34087,
a gdzie dokładnie mieszkasz, na mapie nie mogę namierzyć m. Wisznia, jest tylko Wisznia Mała, ale to trochę za daleko od tego nadajnika
raczej nie, ponieważ nadajniki Polsatu są na UMTS900 a Plusa na UMTS2100, mając antenę na 2100 marne szanse na odbiór UMTS900 (zupełnie nie ten zakres częstotliwosci)ImieJego44 pisze:ze mogę łapać BTS Cyfrowego Polsatu
a gdzie dokładnie mieszkasz, na mapie nie mogę namierzyć m. Wisznia, jest tylko Wisznia Mała, ale to trochę za daleko od tego nadajnika
-
Mieszkam obecnie w Bukowice powiat Milicz i zgadza się pierwotnie łapałem nadajnik z Chełstówka. Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> BTS ID 4374 LAC 31004. Informacja o tym że mogę odbierać nadajnik Polsatu pochodzi do gościa z infolinii który był średnio zorientowany. Ajak to jest bo poprzednio łapałem UMTS który następnie przechodził w HSDPA teraz już tylko UMTS??
- wojteks
- *** Administrator ***
Może ruszyła stacja na którą jest zezwolenie w Twardogórze (tam gdzie Orange, Wrocławska 69a).ImieJego44 pisze:Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> BTS ID 4374 LAC 31004.
Nie pomagam na PW!
-
A można jakoś sprawdzić czy z tej nowej stacji w Twardogórze mogę odbierać HSDPA a nie tylko UMTS ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Podjedź bliżej, jaki masz modem?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
oni teraz zmieniaja nr BTS i dane na btsearch.pl mogą byc nie aktualne,ImieJego44 pisze:Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> BTS ID 4374
Patrząc na lokalizację Twojej miejscowości oraz nadajniki w Twardogórze i Chełstówku, to leżą one na jednej prostej w tym samym kierunku, przy czym Twardogóra jest bliżej. bardzo prawdopodobne, że Twardogóra jest nie dawno uruchomiona i jeszcze nie ma HSPA+, a tylko UMTS, ale ponieważ jest bliżej, to modem przejmuje jej nośna a nie z Chełstówka. prawdopodobnie Chełstówek nadal nadaje HSPA+ jak nadawał.ImieJego44 pisze:A można jakoś sprawdzić czy z tej nowej stacji w Twardogórze mogę odbierać HSDPA a nie tylko UMTS
Jak to sprawdzić, prościej z laptopem, podjechać pod nadajnik i wówczas nie ma innej opcji, powinien się łaczyć z tym, pod ktorym będziesz,
dla bardziej zaawansowanych próbować z nosnymi
nie wiem jaki masz modem, ale w Huaweii mozna w programie TnI zmieniać nośną, Chełstówek ma 10737 i 10762, możesz wpisać raz jedną później druga i zobaczyć, może akurat Twardogóra ma inną, nie znalazłem nośnej w Twardogórze.
-
Posiadam modem Huaweii ale nie wiem jak w nim zmienić nośną mogę prosić o instrukcje jak to zrobić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
zaktualizuj tnI do najnowszej wersji
Ustawienia>GPRS/UMTS>Wybierz modem Huaweii GSM/WCDMA i tam masz przycisk Ustaw kanał
Ustawienia>GPRS/UMTS>Wybierz modem Huaweii GSM/WCDMA i tam masz przycisk Ustaw kanał
-
Dzięki za pomoc rozwiązanie ze zmianą nośnej pomogło obecnie łapę ten sam BTS ale ma inny numer CID było 43741 jest 43746 i płynnie przechodzi z UMTS na HSDPA. Jeszcze raz wielkie dzięki.