Jaki modem USB do netu w sieci 3

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ejmi
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem USB do netu w sieci 3

Post autor: ejmi »

Witam!
Wyjeżdżam do UK i chcę kupic modem USB do internetu w sieci 3. Wcześniej w UK używałam jako modemu telefonu (SE potem Nokia), jednak prędkość była niezadowalająca. Jestem w stanie wydać na niego ok 150 zł. Może być używany, ważne żeby był sprawny. Po powrocie do Polski chciałabym używać tego modemu w sieci Aero2, choć jeśli polecicie mi modem w okazyjnej cenie, nie jest to konieczne. Zależy mi na tym, żeby modem miał dobrą antenę, żeby można było jak najlepiej wykorzystać sygnał, aby nie przerywał połączeń i był po prostu solidny i miał jak najlepszy stosunek jakości do ceny.
Co polecacie?
Z góry dzięki za wszelkie propozycje.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem USB do netu w sieci 3

Post autor: key »

Co polecacie?
Kupic modem na miejscu.
Nie pomagam na PW.
ejmi

Dzięki za redę.
Ja jednak prosiłabym o polecenie jakiegoś modemu możliwego do kupienia przed wyjazdem.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Najlepszym wyborem będzie Huawei E3131 z sieci Play za 129zł, a jeśli byś go nie dostał, to E173u-2 z Play też będzie dobry.
tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tosiek »

ejmi, E3131 z play online na kartę za 129zł. Za tą sama cenę jest E173 ale lepiej się postarać O E3131.

Szukaj w salonach/stoiskach Play (najlepiej zadzwoń do okolicznych http://internet.play.pl/maps/shops u mnie był podpisany stoisko Play) a nie u partnerów. Partnerzy dostają z opóźnieniem (chyba do tej pory nie mają) i to dużym oraz same ochłapy ;)

W razie czego to 14zł kurier w internetowym sklepie. Kolory chyba tylko czarne.
brak podpisu, tak jakby
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro lubisz przeplacac: kup cos z powyzej wymienionych.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
valdens

Jeśli kupi któryś z oferowanych obecnie w salonach 3 (np. E367), to będzie mieć problem z simlockiem po powrocie do Polski. Nie da się z nich ściągnąć locka tak łatwo, jak ze starszych modeli i nie da się za darmo.

Poza tym, większość modemów z Three działa tylko na 2100Mhz. Chyba jedynie E367 i E586 obsługują też 900Mhz, a to bardzo drogie sprzęty (grubo ponad 150zł).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pakiecik modem+sim kupiony w markecie technicznym wychodzi czesto niewiele drozej niz nagi sim. Zostaje sporo kasy na zdjecie smoka lub niewiele straty przy odsprzedaniu na alledrogo po powrocie. Imho w sumie taniej, ale tak naprawde to ja sie nie znam ;)
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
valdens

Myślę, że byś bardzo dobrze doradził koleżance, jeśli wybierałaby się do Niemiec. W UK to ja trzymam rękę na pulsie :cwaniak: ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

No i super. Mi na lotnisku niezbyt chodzi net, za to ty mozesz bez problemu podac cene najprostszego pakieciu z supermarketu. I wtedy mozmy dalej liczyc.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
valdens

Liczenie będzie krótkie. 3 ma obecnie w ofercie tylko E353 (za 39funtów) i E367 (za 49funtów) w komplecie z kartami 3GB (bez nich nie da się kupić). Z tych dwóch tylko E367 działałby w aero2, po ściągnięciu simlocka za 6 funtów.

E3131 z Play to dobry wybór, zwłaszcza jeśli ejmi ma już kartę sim z jakimś ładunkiem (?)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

No i wracamy do tego od czego zaczolem: w marketach elektronicznych, drogeriach etc nie ma pudelek z poprzednimi modemami z napisem "super price"? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc.

Ps: jaki pakiet jest w takowym starterze za 39 funtow i ile kosztuje ten pakiet luzem? Ile kosztuje sim luzem?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
valdens

W marketach mogłaby jeszcze znaleźć ZTE MF112 za trzy dychy (też z katą 3GB, a bez niej nie da rady), ale ten odpada, bo nie działa w aero2.

W grę wchodzi jeszcze E173 z sieci O2 za 20 funtów bez karty sim, z którego da się łatwo ściągnąć simlocka (tylko czy będzie miała czas się z tym bawić?). W porównaniu do E173 z polskiego Play, te z O2 nie mają wyjścia antenowego.
key pisze:Ps: jaki pakiet jest w takowym starterze za 39 funtow i ile kosztuje ten pakiet luzem? Ile kosztuje sim luzem?
3GB do wykorzystania w 3 miesiące. Taki SIM luzem kosztuje 20.
ejmi

Dzięki za tak liczny odzew.

Odpowiadając na kilka pojawiających się pytań:
- Mam kartę sim three, ale i tak będę musiała ją doładować.
- Nie będę miała za bardzo czasu, żeby kupić na miejscu, a chciałabym mieć net zaraz po przyjeździe (przylatuję w niedzielę, sprawdziłam, na lotnisku nie ma store three, a w miejscu do którego jadę też go nie ma, a mając już modem, mogę sobie kupić doładowanie w nabliższym sklepie i net już śmiga)

I teraz moje pytania:
- kiedyś w 3 można było zrobić zrobić taki myk, że doładowywało się konto, wybierało się w necie opcję internet w komórce, zżerało coś koło 5 funtów (2 lata temu), a po włożeniu karty do modemu net normalnie śmigał (czyli net za 5 funtów zamiast 10) - proszę nie psioczyć, że to cwaniactwo, i tak mam ograniczony transfer do 1 GB. Pytanie: czy nadal jest taka opcja?
- czy oba Huaweii E353 i E367 będą śmigać po zdjęciu sim locka w aero2?

Generalnie mam opcję:
- kupić któryś z Huawei i mieć już doładowanie na koncie:
E 353 - koszt 40 funtów (doładowanie na 3 miesiące)
E 367 - koszt 50 funtów (doładowanie na 3 miesiące)
tu jednak jak powiedziałam rolę gra to, że nie mam neta przez parę dni

- kupić doładowanie na 3 miesiące:
koszt - 20 funtów (jeśli myk z przełożeniem karty działa - 10 funtów)

+ dokupić modem za pozostałe 20 funtów ok 100 zł, jestem w stanie dołożyć nawet 50 zł, żeby mieć ten net od razu

Jak już wspominałam, jeśli macie propozycję jakiegoś świetnego, niezawodnego modemu, który jednak nie będzie miał możliwości działania w aero2, to też podajcie.

Jeszcze raz dzięki za dotychczasowe propozycje, proszę o więcej!
Z góry dzięki!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

valdens pisze:
3GB do wykorzystania w 3 miesiące. Taki SIM luzem kosztuje 20.
No i dokladnie o tym pisze: 30 gbp < 40 gbp < 130 pln + 20 gbp.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ