Witam.
Posiadam router Linksys WRT54GS (standard G) oraz kartę TP-Link na PCMCIA w notebooku. Do tej pory miałem łącze 10Mbit/s i wszystko było OK. Pełną prędkość osiągałem zarówno na wifi jak i na podłączonym do routera ethernetem komputerze stacjonarnym. Po zmianie na łącze 20Mbit, stacjonarny na kablu przyspieszył zgodnie z oczekiwaniami ale wifi już nie. Czasami w porywach wykazuje prędkość łącza 12-14 Mbit przy pobieraniu pliku ale najczęściej jest to ok. 10Mbit/s. Dziwne to o tyle, że jeśli na komputerze stacjonarnym odpalę np. serwer ftp (windows) to prędkość, z jaką notebook pobiera dane oscyluje w granicach 2MB/s a więc w pobliżu tego co oferuje łącze internetowe 20 Mbit/s. Niestety z internetem już tak dobrze nie jest.
Pytanie: czy warto zmieniać coś w ustawieniach routera, np. Wireless Channel? A może tego nie da się obejść i trzeba zmienić sprzęty na standard "N"? Teoretyczna prędkość "G" czyli 54Mbit/s jak wiadomo jest nie do osiągnięcia no ale 20Mbit powinno chyba spokojnie osiągać? Odległość od routera to nie więcej niż 7-8 metrów (w bloku), sygnał prawie maksymalny (lub maksymalny).
Pozdrawiam
Router Linksys + karta wifi problem z prędkością
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router Linksys + karta wifi problem z prędkością
Zmiana kanału nic nie kosztuje, szukaj takiego na którym jest najmniejsza ilość obcych sieci/będzie najlepiej działał.Alcatraz pisze:czy warto zmieniać coś w ustawieniach routera, np. Wireless Channel?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router Linksys + karta wifi problem z prędkością
Usiądę i sprawdzę - a co z kwestią sieci "N"? Czy zmiana byłaby tu wskazana? Dzisiejsze ceny sprzętu są już bardzo przyzwoite więc gdyby to miało ostatecznie rozwiązać sprawę, myślę że warto. Przy okazji - która z sieci będzie pracowała lepiej przy większej liczbie urządzeń: g czy n? Czy w tym wypadku ma to jakieś znaczenie?
Czy mając sieć w standardzie "n" (router i np. 3 karty: 2 notebooki i telewizor) mogę posiadać jedno urządzenie w standardzie "g" (np. 3 notebook z kartą "g") i pracować na pozostały z pełną prędkością "n"? Czy jest to tak jak kiedyś w dyskach twardych, że całość pracuje z prędkością najwolniejszego elementu? Czyli jeśli jedna karta jest "g" to chociaż cała reszta mogłaby pracować w "n", będzie musiała zwolnić do "g"?
Czy mając sieć w standardzie "n" (router i np. 3 karty: 2 notebooki i telewizor) mogę posiadać jedno urządzenie w standardzie "g" (np. 3 notebook z kartą "g") i pracować na pozostały z pełną prędkością "n"? Czy jest to tak jak kiedyś w dyskach twardych, że całość pracuje z prędkością najwolniejszego elementu? Czyli jeśli jedna karta jest "g" to chociaż cała reszta mogłaby pracować w "n", będzie musiała zwolnić do "g"?