CDMA Orange - Nietypowy problem z dostępem z zewnątrz

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kuba_bj
Początkujący użytkownik forum

CDMA Orange - Nietypowy problem z dostępem z zewnątrz

Post autor: kuba_bj »

Witam,
Mam problem z monitoringiem na łączu CDMA z Orange (wykupiona usługa VPN).
Z pozoru wszystko jest ok - ładny transfer, adres jest widoczny z zewnątrz i można się połączyć z monitoringiem wideo z dowolnej sieci GSM (skuteczność na poziomie 99%).
Jednak przy takiej samej próbie połączenia z łącza kablowego (np. neostrada) pojawiają się problemy - połączenie zostaje zainicjowane, jednak obraz z kamer nie wczytuje się. Czasem po kilkukrotnej próbie połączenia obraz zostaje wczytany (skuteczność 5%...).

Zauważyłem także, że niemożliwe jest pingowanie (od strony CDMA) moich prywatnych serwerów na łączach kablowych, jednak pingi do ogólnodostępnych serwerów (np. google, wp, onet) wszystkie dochodzą.

Nie dotyczy to tylko monitoringu - inne usługi zachowują się podobnie.
Router oczywiście z Orange'a (MV510 VR).
Na innych łączach przy tych samych ustawieniach nie ma żadnego problemu.

Rozmawiałem z technikami Orange'a - podobno nic nie jest blokowane i mam pomocy szukać sam w internecie....

Jakieś pomysły co może być przyczyną?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: CDMA Orange - Nietypowy problem z dostępem z zewnątrz

Post autor: jarek999 »

kuba_bj,
Jakieś pomysły co może być przyczyną?
Ja podejrzewam jakiś firewall-jaki modem ADSL i w jakim trybie pracuje? Miałem podobny problem na swoim routerze z Open-Wrt 3G iPlus , przekierowałem odpowiednie porty z konsoli i luz. ;)
jareq
ODPOWIEDZ