ANTENA WIFI RP-TNC 37cm 12dBi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alcatraz
Stały użytkownik forum

ANTENA WIFI RP-TNC 37cm 12dBi

Post autor: Alcatraz »

Witam!

Chciałbym zapytać czy ktoś używał lub używa wymienionej w tytule anteny? Według dystrybutora i producenta ma ona za zastępować (a właściwie ich para) oryginalne anteny np. w routerach Linksysa, podnosząc siłę sygnału oraz czułość. Oczywiście nie wierzę w jakieś podawane 400%, chodzi mi tylko o to czy w ogóle jest sens zmieniać anteny na ten model - chodzi o zapewnienie poziomu sygnału około -45 dBm w całym mieszkaniu. W tej chwili w niektórych miejscach spada do -65, -70 dBm a wraz z nim prędkość sieci.

LINK DO ANTENY
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: ANTENA WIFI RP-TNC 37cm 12dBi

Post autor: Jo_gurt »

To co jest w tytule to nie jest model anteny tylko ogólna charakterystyka.
A jeśli to jest wynalazek z allegro za 20zł to jest to wyrób antenopodobny.

EDIT: W dodanym linku faktycznie wygląda to na wyrób antenopodobny.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Nie napisałem, że to jest model anteny. Napisałem tylko "wymienionej w tytule".

Antenopodobny czyli nie daje zupełnie NIC? Napisz proszę coś więcej, jeśli nie to, to CO?

Taka antena jest tak prostą konstrukcją, że nie za bardzo wiem co może byc tutaj "podobne"... i po co? :)

Tutaj LINK też są anteny za 20-30 zł. Czy to też produkty antenopodobne? Nie chcę budować sieci na 1 czy 2km i stosować anten dookólnych na maszcie za 300 zł... Chodzi tylko o to, o czym wspomniałem w pierwszym poście.[/list]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Nie napisałem, że to jest model anteny. Napisałem tylko "wymienionej w tytule".
To tak jakbyś zapytał: czy TV o przekątnej 32" to najlepszy dla mnie TV?
Alcatraz pisze:Antenopodobny czyli nie daje zupełnie NIC?
Albo nic albo efekt odwrotny, tj. tłumi.
Alcatraz pisze: jeśli nie to, to CO?
Nie wiem gdzie to ma działać i co chcesz osiągnąć, więc nie jestem ci w stanie nic konkretnego powiedzieć.
Alcatraz pisze:Tutaj LINK też są anteny za 20-30 zł. Czy to też produkty antenopodobne?
Te już lepiej. Zauważ, że za ~25zł masz 5dBi a nie za 9zł 12dBi.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

To tak jakbyś zapytał: czy TV o przekątnej 32" to najlepszy dla mnie TV?
Podałem wystarczająco dużo danych właśnie dlatego, żeby nie pomylić jej z inną, w przeciwieństwie do 32 calowego telewizora... ale mniejsza z tym.
Nie wiem gdzie to ma działać i co chcesz osiągnąć, więc nie jestem ci w stanie nic konkretnego powiedzieć.
Więc przeczytaj proszę mój pierwszy post, tam wszystko jest.
Te już lepiej. Zauważ, że za ~25zł masz 5dBi a nie za 9zł 12dBi.
No tak się chyba anten nie klasyfikuje, że za 5 zł 1 dB czy podobnie... Poza tym 25 zł jest w tym sklepie, gdzie indziej znajdę ją za 10 zł i co, wtedy będzie to już pseudo antena? Zresztą zaznaczyłem, że nie wierzę w te deklarowane super osiągi, chodziło mi wyłącznie o to, co napisałem w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Podałem wystarczająco dużo danych, żeby nie pomylić jej z inną, w przeciwieństwie do 32 calowego telewizora...
No właśnie nie podałeś.
Alcatraz pisze:am wszystko jest.
Tam jest tylko "pokrycie całego mieszkania".
Alcatraz pisze:No tak się chyba anten nie klasyfikuje, że za 5 zł 1 dB czy podobnie...
Oczywiście, że nie. Ale dla laika może być przynajmniej pewnym wyznacznikiem. Gwarantuję ci, że nie znajdziesz dobrej nowej anteny poniżej 10zł.
Alcatraz pisze:Poza tym 25 zł jest w tym sklepie, gdzie indziej znajdę ją za 10 zł i co, wtedy będzie to już pseudo antena?
Znajdź, zobaczymy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alcatraz pisze:chodzi o zapewnienie poziomu sygnału około -45 dBm w całym mieszkaniu
Mieszkanie jednopoziomowe w bloku czy dom o kilku poziomach?

Jak umieszczony router obecnie?
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No właśnie nie podałeś.
Chyba jednak tak, bo przecież już jakiś czas dyskutujemy więc jednak wiemy na jaki temat:-) A to nie moja wina, że producent nie podaje modelu czy nazwy anteny. Podałem to co o niej wiadomo i jest to dalece mniej ogólne niż "32 calowy telewizor".
chodzi o zapewnienie poziomu sygnału około -45 dBm w całym mieszkaniu. W tej chwili w niektórych miejscach spada do -65, -70 dBm a wraz z nim prędkość sieci.
Co więcej mam Tobie napisać? No o to właśnie mi chodzi.
Ale dla laika może być przynajmniej pewnym wyznacznikiem.
Tak? To w takim razie woda na młyn dla oszustów bo mogą "tłumiącą antenkę" sprzedać z 100 zł - większość pomyśli, że droga więc dobra.
Znajdź, zobaczymy.
Proszę - pierwszy z brzegu sklep LINK i już nie 25 zł a 16.90 zł! Na osiedlu mam dwa sklepy komputerowe - w jednym ta antenka kosztuje 13 zł.

Naprawdę nie napisałem tutaj po to, żeby się przekomarzac, tylko z prośbą o merytoryczną pomoc...

Dzięki za odpowiedź Wojteks. Tak mieszkanie jednopoziomowe, w bloku (około 50 m2). Router obecnie w pokoju gdzieś na 1/4 długości mieszkania. Przy zamkniętych drzwiach w drugim pokoju (po przeciwnej stronie, około 7-8 metrów od routera)) z sygnałem dzieje się tak jak pisałem. Pomyślałem, że skuteczniejsze anteny (chociaż odrobinę) załatwią ten temat. To raczej te fabryczne przy linksysie, bardziej wyglądają na atrapy:-)) Żeby była jasność sygnał jest bardzo dobry wszędzie, tylko w tamtym miejscu już nie jest wystarczający do transmisji rzędu 20 Mbit/s. Wystarczy podejść metr lub dwa i już osiąga prawie 20Mbit/s. Sieć "g".
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:To w takim razie woda na młyn dla oszustów bo mogą "tłumiącą antenkę" sprzedać z 100 zł - większość pomyśli, że droga więc dobra.
Oczywiście, jest nawet bardzo znany sklep/producent, którego "reklamować" nie będę, który dokładnie tak robi.
Alcatraz pisze:Naprawdę nie napisałem tutaj po to, żeby się przekomarzac, tylko z prośbą o merytoryczną pomoc...
Rozumiem. Ale przydałyby się podstawowe informacje, jak właśnie rozmiar mieszkania...
Alcatraz pisze: mieszkanie jednopoziomowe, w bloku (około 50 m2).
Spokojnie powinny wystarczyć firmowe antenki, nawet przez zamknięte drzwi i ściany. Nie masz może innego dowolnego routerka pod ręką do testu? Może ten się już kończy?
Jak z zaszumieniem okolicy?
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Niestety, innego routera w tej chwili nie posiadam. Myślisz, że po 4 latach mógłby w ten sposób "kończyć się" Linksys? Zaszumienie, hmm no jest 8 w porywach 10 innych nadajników. Program linksysa pokazuje signal/noise na poziomie -96dB. Dlatego właśnie pomyślałem o: repeaterze sygnału a później (jako, ze naprawdę niewiele brakuje do szczęscia) o skuteczniejszych antenach. No ale do linksysa znalazłem wyłącznie te (do linksysa w sensie złącz oczywiście), bo na przejściówka i kablach też się przecież straci (tłumienie).

Problem pewnie byłby rozwiązany gdybym mógł postawić router mniej więcej w środku mieszkania. Jednak ze względu na to, że potrzebuję kilku połączeń kablowych, musi on stać właśnie w tym pokoju.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alcatraz pisze:no jest 8 w porywach 10 innych nadajników
To zapomnij o doskonałej sieci WiFi. Kabel/DLAN i inne kablowe rozwiązania albo AP co pokój.
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Tylko, że te nadajniki mają śladowy sygnał. Tych mocniejszych są moze 2, 3 sztuki! AP co pokój czyli masz na myśli tryb repertera?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze: Tych mocniejszych są moze 2, 3 sztuki!
Leczenie kanałowe stosowałeś?

Sam mam ~50m mieszkanie zarysem zbliżone do kwadrata, router (TL WR1043ND) stoi przy jednej ze ścian pod sufitem zewnętrznych i nie mam żadnego problemu z sygnałem w calutkim mieszkaniu nawet za drzwiami. Prędkości pozostawiają trochę do życzenia (zaszumienie), ale siła sygnału więcej niż zadowalająca.
Stąd podejrzewam jednak router, bo nie chce mi się wierzyć, żeby jedna ściana aż tak tłumiła.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

To nie jest jedna ściana - są dwie pary drzwi a w zależności o d ustawienia (to jest notebook) można siedzieć nawet za trzema ściankami działowymi. Tak więc wszystko zależy od miejsca. Ja też nie mam problemu z sygnałem - jak pisałem chodzi tylko o to, że jest on (z tego co widzę) w pewnych miejscach niewystarczający do transmisji 20Mbit/s (osiągam trochę ponad 10Mbit/s).
Leczenie kanałowe stosowałeś?
Ty jak widzę, rwiesz bez znieczulenia :rotfl:
ODPOWIEDZ