[NEWS] Decyzja o podziale Telekomunikacji Polskiej wkrótce

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

[NEWS] Decyzja o podziale Telekomunikacji Polskiej wkrótce

Post autor: ja.michal »

Jeszcze w kwietniu ma zapaść decyzja ws. podziału Telekomunikacji Polskiej - informuje serwis WNP. Czy dojdzie do podziału?

Przypomnijmy, że w 2009 roku UKE zawarł z Telekomunikacją Polską porozumienie dotyczące ewentualnego podziału tej drugiej. W zamian za inwestycje, Urząd zawiesił planowany podział operatora na część hurtową i detaliczną.

Z końcem marca zakończył się audyt porozumienia UKE z TP - jego wyniki powinny być znane w drugiej połowie kwietnia. Na ich podstawie prezes UKE, Magdalena Gaj, podejmie decyzję o ewentualnym podziale Telekomunikacji Polskiej. Jakie są możliwe scenariusze?

Według Gaj, taki podział zawsze może nastąpić, np. w perspektywie kilku czy kilkunastu lat. Jednak pod warunkiem, że w tym czasie operator będzie nadużywać swojej dominującej pozycji i nie będzie wykonywać nałożonych na niego obowiązków regulacyjnych.

Jeśli z wyników audytu wynikać będzie, że Telekomunikacja Polska wywiązała się ze swoich zobowiązań i nie nadużywa pozycji dominującej, a także nie dyskryminuje operatorów alternatywnych, to nie będzie potrzeby wydawania decyzji nakazującej - powiedziała Gaj.

Z napływających do niej informacji ma wynikać, że w ramach struktury Telekomunikacji Polskiej funkcjonuje wyraźny podział na część hurtową i detaliczną. Jednak na końcowe wnioski ws. ewentualnego podziału trzeba będzie zaczekać do czasu zakończenia audytu - poinformowała Gaj.
Źródło
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ