Problem z połączeniem z internetem upc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połączeniem z internetem upc
Witam,
Prośba o pomoc przy następującym problemie.
W ostatnich dniach zamówiłem internet w UPC, dostepny bezprzewodowo przez router (thompson). Mam nowego laptopa Dell XPS L702x z programem antywirusowym McAffee.
Niestety pomimo tego nie mogę w pełni korzystać z internetu. Strony ładują się bardzo powoli a w większości przypadków wyskakuje błąd o połączeniu z internetem.
Pojechałem do kolegi, który ma internet vectry i wpiąłem się w jego sieć i internet działał bez większych problemów. Strony może nie otwierały sie błyskawicznie ale nie było sytuacji braku połączenia.
On również przyjechał do mnie ze swoim laptopem podpiął sie i nie było żadnych problemów, działało wszystko bardzo szybko. U mnie w tym samym czasie stare problemy, albo wszystko ładowało sie bardzo wolno, albo w ogóle.
Prośba o pomoc, czy to raczej problem po stronie komputera czy UPC? Router był wymieniany - to była pierwsza diagnoza, jednak po wymianie problem pozostał.
Z gory dziekuję
Prośba o pomoc przy następującym problemie.
W ostatnich dniach zamówiłem internet w UPC, dostepny bezprzewodowo przez router (thompson). Mam nowego laptopa Dell XPS L702x z programem antywirusowym McAffee.
Niestety pomimo tego nie mogę w pełni korzystać z internetu. Strony ładują się bardzo powoli a w większości przypadków wyskakuje błąd o połączeniu z internetem.
Pojechałem do kolegi, który ma internet vectry i wpiąłem się w jego sieć i internet działał bez większych problemów. Strony może nie otwierały sie błyskawicznie ale nie było sytuacji braku połączenia.
On również przyjechał do mnie ze swoim laptopem podpiął sie i nie było żadnych problemów, działało wszystko bardzo szybko. U mnie w tym samym czasie stare problemy, albo wszystko ładowało sie bardzo wolno, albo w ogóle.
Prośba o pomoc, czy to raczej problem po stronie komputera czy UPC? Router był wymieniany - to była pierwsza diagnoza, jednak po wymianie problem pozostał.
Z gory dziekuję
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z połączeniem z internetem upc
Biorąc pod uwagę, że na innym kompie działa ok to raczej jednoznacznie wskazuje na kompa.martino79 pisze:czy to raczej problem po stronie komputera czy UPC?
A próbowałeś tego McAffee wywalać?
Ewentualnie jakiś inny soft działający w tle może coś miesza?
-
Wyłączyłem zaporę w tym mcaffee i w dalszym ciagu było to samo ..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale chodzi o całkowite usunięcie McAffee.
-
Całkowicie usunąłem Mcafee. Niestety problem w dalszym ciągu pozostał.
Natomiast co jest ciekawe w trybie awaryjnym połaczenie z internetem jest i działa bez zarzutu. Jakieś pomysły co to może być ?
Natomiast co jest ciekawe w trybie awaryjnym połaczenie z internetem jest i działa bez zarzutu. Jakieś pomysły co to może być ?
- zefel
- Stały użytkownik forum
Miałem to samo zadzwoniłem do UPC i bardzo miło grzecznie pomoc mi dano w routerze Thomson wchodzimy na fireware i tam sa dwie pozycje odhaczone , odhaczyc je przeładowac i powinno pomóc .Jak co to nie bać sie dzwonić sa pomocni .
Ostatnio zmieniony 2012-04-10, 14:34 przez zefel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czyli to będzie problem po stronie UPC a nie laptopa ?
- zefel
- Stały użytkownik forum
A próbowałeś zrobić to co pisałem ??martino79 pisze:czyli to będzie problem po stronie UPC a nie laptopa ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
UPC ma troche dziwny sposob dostarczania IP przez DHCP - jesli jeden IP jest pobrany, DHCP dla tego portu jest wylaczone.zefel pisze:czyli to będzie problem po stronie UPC a nie laptopa ?
Zrob nastepujacy zabieg:
1.) wylacz wszystko
2.) zalacz modem UPC
3.) zalacz router
4.) zalacz laptop
W tej kolejnosci powinno zadzialac.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja bym raczej zamienił 2 z 3 (tak zawsze działało, wtedy mam pewność, że modem przy boocie zaciągnie odpowiedni MAC).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmmmmm.....
W.g. mnie nie: Modem nie dostaje IP. IP ciagnie router, modem loguje sie do sieci po wlasnym MAC a potem juz tylko zmienia medium: ethernet na DOCSIS i vice versa (przynajmniej u mnie i u tesciowej tak jest). W proponowanej przez ciebie kolejnosci DHCP requesty sa wysylane do nie dzialajacego modemu. MAC routera jest potrzebny dopiero do przydzielenia mu (znaczy routerowi) IP przez DHCP ISP, wiec dlugo po tym jak modem ustabilizowal polaczenie.
W.g. mnie nie: Modem nie dostaje IP. IP ciagnie router, modem loguje sie do sieci po wlasnym MAC a potem juz tylko zmienia medium: ethernet na DOCSIS i vice versa (przynajmniej u mnie i u tesciowej tak jest). W proponowanej przez ciebie kolejnosci DHCP requesty sa wysylane do nie dzialajacego modemu. MAC routera jest potrzebny dopiero do przydzielenia mu (znaczy routerowi) IP przez DHCP ISP, wiec dlugo po tym jak modem ustabilizowal polaczenie.
Nie pomagam na PW.
- zefel
- Stały użytkownik forum
Panowie czytajcie co kolega pisze że ma z upc thomsona (to jest modem z routerem wi-fi z upc) i laptopa a nie jeszcze router , według mnie to co mnie sie przytrafiło po aktualizacji antywira zaczło sie takie same cuda , A że jego kolega nie miał problemu to musiał miec inaczej z antywirem tak że w wejśc na modem thomson i tam zakładka fireware odHaczyc zeby nic nie miało ptaszków i zapisac powinno pomóc.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-04-10, 18:57 ]
Pisz staranniej, ileż można poprawiać ten sam błąd. Pomijam już składnię zdań, bo tego przeglądarki jeszcze nie podkreślają.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2012-04-10, 18:57 ]
Pisz staranniej, ileż można poprawiać ten sam błąd. Pomijam już składnię zdań, bo tego przeglądarki jeszcze nie podkreślają.
Ostatnio zmieniony 2012-04-10, 17:58 przez zefel, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wytlumaczysz co ma piernik do wiatraka?zefel pisze:A że jego kolega nie miał problemu to musiał miec inaczej z antywirem tak że w wejśc na modem thomson i tam zakładka fireware odchaczyc zeby nic nie miało ptaszków i zapisac powinno pomóz.
Fakt, nie doczytalem od poczatku, dlatego ominąlem informacje ze OP ma zintegrowany modem/router. W tym wypadku IMHO problemem jest MTU: trzeba sprawdzic jak jest ustawione, jakiej wielkosci pingi przechodza i sprawdzic czy nie trzeba dopasowac.
Ostatnio zmieniony 2012-04-10, 17:57 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
- zefel
- Stały użytkownik forum
Ma bo doswiadczyłem sam tego.key pisze:
Wytlumaczysz co ma piernik do wiatraka?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W Aster jest dodatkowo konieczna rejestracja MACa urządzenia, w przeciwnym wypadku będzie przekierowywał na stronę, na której można to zrobić ręcznie.key pisze:W.g. mnie nie: Modem nie dostaje IP. IP ciagnie router, modem loguje sie do sieci po wlasnym MAC a potem juz tylko zmienia medium: ethernet na DOCSIS i vice versa (przynajmniej u mnie i u tesciowej tak jest). W proponowanej przez ciebie kolejnosci DHCP requesty sa wysylane do nie dzialajacego modemu. MAC routera jest potrzebny dopiero do przydzielenia mu (znaczy routerowi) IP przez DHCP ISP, wiec dlugo po tym jak modem ustabilizowal polaczenie.
W UPC nie wiem, nie testowałem czy taka rejestracja jest konieczna, ale moja metoda działa na 100%.
MTU gdzie? Na laptopie? Bo oczywiście nie na modemo-routerze. W trybie awaryjnym i na innym lapku działa.key pisze:W tym wypadku IMHO problemem jest MTU: trzeba sprawdzic jak jest ustawione, jakiej wielkosci pingi przechodza i sprawdzic czy nie trzeba dopasowac.
U ciebie też na jednym kompie działało a na drugim nie?zefel pisze:Ma bo doswiadczyłem sam tego.
Jakoś nie widzę związku z samym routerem. Tym bardziej z fireware, cokolwiek by to nie było.
Ostatnio zmieniony 2012-04-10, 19:15 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Panowie wielkie dzięki za wszelkie uwagi. Więc co powinienem zrobić ?
Tak jak zefel pisze modem i router jest w jednym. Czyli jaką kolejność powinienem zastosować ?
Czy możecie mi łopatologicznie (jestem raczej laikiem) wytłumaczyć dlaczego w trybie awaryjnym działa a w normalnym nie ?
Tak jak zefel pisze modem i router jest w jednym. Czyli jaką kolejność powinienem zastosować ?
Czy możecie mi łopatologicznie (jestem raczej laikiem) wytłumaczyć dlaczego w trybie awaryjnym działa a w normalnym nie ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nieistotne w twoim przypadku. Miałoby to znaczenie jakbyś miał router osobno.martino79 pisze:Czyli jaką kolejność powinienem zastosować ?
Tryb awaryjny różni się od zwykłęgo w dwóch głównych miejscach:Czy możecie mi łopatologicznie (jestem raczej laikiem) wytłumaczyć dlaczego w trybie awaryjnym działa a w normalnym nie ?
- nie odpala tyle softu
- nie ładuje większości sterowników
Czyli gdzieś tu jest problem. Gdzie konkretnie - na to niestety odpowie tylko człowiek siedzący bezpośrednio przy twoim komputerze.
-
Dzięki.
Czyli najlepiej byłoby przeisntalować system albo tylko zaktualizować sterowniki ?
Zastanawia mnie jeszcze tylko dlaczego ten komputer u kumpla normalnie działał a u mnie nie działa ?
Po czyjej stronie będzie problem UPC czy laptopa ?
Czyli najlepiej byłoby przeisntalować system albo tylko zaktualizować sterowniki ?
Zastanawia mnie jeszcze tylko dlaczego ten komputer u kumpla normalnie działał a u mnie nie działa ?
Po czyjej stronie będzie problem UPC czy laptopa ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z dokładnie z tego samego powodu - ma inny soft i inne sterowniki.martino79 pisze:Zastanawia mnie jeszcze tylko dlaczego ten komputer u kumpla normalnie działał a u mnie nie działa ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odpowiedzialnych sterownikow moze byc tylko ograniczona liczba: jeden - sieciowki. Sprawdzales czy po kablu jest tak samo jak po wifi?Czyli najlepiej byłoby przeisntalować system albo tylko zaktualizować sterowniki ?
Stawiam na lapka. Juz pisalem, podejrzewam MTU.Po czyjej stronie będzie problem UPC czy laptopa ?
Nie pomagam na PW.
-
Ale to mój komputer działał u niego normalnie, u mnie już nie działał.Jo_gurt pisze:Z dokładnie z tego samego powodu - ma inny soft i inne sterowniki.martino79 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Odpowiadając key, po kablu również był problem z połączeniem
i prośba o wytłumaczenie co to jest to MTU
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez martino79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Use Google:martino79 pisze:co to jest to MTU
http://winoptymalizacja.republika.pl/ar ... a-mtu.html
http://www.tweaks.pl/czytaj,jak_ustawic_mtu,135.html
Nie pomagam na PW.
-
Przy zmianie RWIN jak przejdę cała ścieżkę to nie mam w folderze parameters TcpWindowSize 

- zefel
- Stały użytkownik forum
A ja wróce do tego co wczesnie pisałem czy sprawdzałeś czy masz tak :