lapanie LTE na wiosce

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

lapanie LTE na wiosce

Post autor: Khalbar »

Jestem nie (szczęśliwym) posiadaczem internetu w Orange mimo odległości 7,5-8 km od nadajnika przez las, łapię Hspa (średnio 1-2Mb/s ping 110-120)dodam że mam antenkę zewnętrzną na około 12m (las jest wyższy), jest to uniwersalna antenka dodawana do modemów plusa jakiś rok-dwa temu.
Chciałem przeskoczyć na LTE(plus/CP) w celu zmniejszenia PINGu, prędkosć mimo wszystko jest zadowalająca jak na moje warunki(chociaż za taką cene to i tak lipa).
I teraz moje pytanie jeśli odbieram Hspa 2100Mhz z orange z takiej odległości to czy uda mi się złapać LTE.
Nadajnik LTE jest w lini prostej 6-6,5km ode mnie oczywiście przez las
czy nadajniki LTE mają mniejszą moc ? Czy nadają słabiej ? Bo wg mojej wiedzy LTE to 1800 Mhz, a im mniejsza częstotliwośc tym lepiej się rozchodzi ?
Dodam również że sąsiad łapał mniejwiecej z tej odległości jkieś 2 lata temu HSPA pLusa(na tej antenie co ja mam ją teraz),a w tedy to chyba tylko nadawali w 2100 Mhz, chyba że się mylę.
Jak sądzicie są szanse na LTE ?
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
Markadiusz

Re: lapanie LTE na wiosce

Post autor: Markadiusz »

Khalbar pisze:Nadajnik LTE jest w lini prostej 6-6,5km ode mnie oczywiście przez las
Moim zdaniem-zapomnij. LTE to raczej 2-3 km od stacji. Choć nie ma konkretnej odpowiedzi na to, gdzie to złapać można, to przez las 6 km będzie wystarczające, żeby słaby sygnał stłumić.
Co ma HSPA Orange do LTE Plusa u Ciebie to ja nie wiem.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Khalbar pisze:jeśli odbieram Hspa 2100Mhz z orange z takiej odległości to czy uda mi się złapać LTE.
to nie ma nic wspónego
Khalbar pisze:uniwersalna antenka dodawana do modemów plusa jakiś rok-dwa temu
będziesz musiał zmienić

a teraz tak, nadajnik orange jest w tej samej lokalizacji co i nadajnik Mobylandu LTE i Aero 2 czyli UMTS900 np. Plus lub CP czyli Duczki u. Długa
w Duczkach, przy Szosie Jadowskiej masz także nadajnik Plusa na UMTS2100, dlatego na Twoim miejscu szukałbym raczej zasięgu Plusa, zawsze coś złapiesz, a masz do wyboru:
z Aero2 na UMTS900 i jest to najpewniejsza opcja, ale wymaga anteny na 900 MHz, czyli ATK900
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html

następnie UMTS 2100 z Plusa, ale wymaga to anteny na 2100 MHz czyli:
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html

no i na koniec, przy odrobinie szczęścia masz szanse na LTE 1800 MHz, ale wymaga to anteny na 1800 MHz np:
http://www.cybertech.com.pl/p94,antena- ... fme-z.html

nikt Ci tu nie powie z całą pewnością, który sygnał złapiesz, bo to są zależne od wielu czynników sprawy i zawsze należy robić testy w konkretnej lokalizacji. Jednym z czynników jest np. wysokość montowania anteny nadawczej, a to jest różne. Las jest tłumikiem dla fal radiowych, antena odbiorcza im wyżej tym lepiej, ale pamiętać należy, że kabel też tłumi sygnał i czasem może zabrać cały zysk z anteny np przy 20 m kabla,
zalecanym rozwiązaniem jest jak najkrószy kabel i np. na strychu pod dachem router bezprzewodowy i łaczyć sie po wifi, lub przewodowy i kablem sieciowym.

Ja osobiście robiłem testy zasięgu LTE z nadajnika w Rachocinie k/Sierpca, na maszcie Emitela, radiowo - telewizyjnym, anteny są zamontowane około 100 m npg, co jest bardzo wysoko jak na warunki GSM, one z reguły mają co najwyżej 60 m.

Przy widoczności optycznej masztu sygnał odbierałem na około 13,5 km i miałem stabilne połaczenie, ale np w miescie, gdzie są bloki ludzie nie maja sygnału na 500 m od nadajnika,

Także brać Plusa na próbę na 7 dni i testować, no i trzeba niestety zainwestować w dobre anteny i router w Twoim przypadku, te 12 m wysokość montowania anteny jest OK, ale długość kabla Ci tłumi zbyt dużo
osobiście uważam, że w zasadzie na pewno, złapiesz sygnał UMTS900, jest to w HSPA+ (można uzyskać nawet do 10Mbps) ale ile u Ciebie to nie wiadomo.

masz duże szanse na UMTS2100 Plusa, skoro odbierasz UMTS2100 Orange

no i przy odrobinie szczęścia szanse na LTE też są,
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kmy pisze:to nie ma nic wspónego
Blad. "Zasieg" jest odwrotnie proporcjonalny do kwadratu odleglosci. Porownaj sobie wielkosc celi dla poszczegolnych czestotliwosci/systemow.
Nie pomagam na PW.
Markadiusz

Post autor: Markadiusz »

Wybaczcie, w nocy nie myślę i się pospieszyłem z tym pierwszym postem. "2-3 km od stacji" - spokojnie da radę dalej, ale na takim dystansie można działać bez anteny zewnętrznej i uzyskać zadowalające transfery. Khalbar, próbuj-może się uda, może nie. Las bardzo silnie tłumi sygnał ale może uzyskasz taki, że będzie połączenie po LTE i jego prędkość będzie wystarczająca. Gdybyś wybierał router, poczytaj o nim opinie i sprawdź, czy modem jest z nim kompatybilny, najlepiej sprawdź go też u siebie. Ja mam TL-MR3420 i, choć wyczytałem o nim głównie same pozytywne opinie, to jednak na co dzień z internetem radiowym (podłączonym kablem ethernet) ma problemy - bardzo częste zwiechy i konieczny restart zasilania.
Khalbar

Dzięki,
kmy nie spodziewałem się tak wyczerpującej odpowiedzi :P
Wiem że na 100% nikt mi nie powie czy złapie i nawet tego nie oczekuje, chciałem usłyszeć opinie co wy sądzicie na ten temat.
kmy sprostuję również że HSPA z orange odbieram z troszkę dalszej odległości(jasienica w stronę tłuszcza) niż ten nadajnik w duczkach, bo kiedy to montowałem w duczkach był tylko GSM900

Antenkę na pewno zmienie, na początek spróbuję tą z cybertecha 1800 Mhz, tylko czy do odbierania LTE koniecznie są dwie potrzebne ?

Kabelek mam 10m, wiem że im krótszy tym lepszy, ale niestety nie mam innej możliwości zawieszenia routera na poddaszu czy na strychu

A sprzętowo to chciałem wziąć na próbę z CP-tu modem Huawei E398 i Router Edimax LT-6408n , bo na razie niechcę kupować dopuki nie ustalę co dokładnie łapię :P
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Khalbar pisze:czy do odbierania LTE koniecznie są dwie potrzebne
nie, wystarczy jedna, podłaczasz do złacza, które nie ma oznaczenia, drugie złacze ma oznaczenie literka D, to jest do drugiej anteny w polaryzacji poziomej.

Podstawowa antena w polaryzacji pionowej.
marco321
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marco321 »

Jeśli na dachu swojego domu bedziesz miał najsłabszy sygnal LTE, to warto brac LTE. Ja na próbe -7 dni wziąłem z plusa i sprawdziłem. Kupiłem tą antene http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html i tak: do przekaznika LTE w lini prostej mam 5,6 km, bez anteny kominowej -tej powyżej miałem sygnał na poziomie -89dBm na małej antence magnetycznej, na antenie cybertech zainstalowanej na domku jednorodzinnym, na dachu, na sztycy 5 m, poziom sygnału wzrósł do -52 dBm i transfer stabilny ściaganie 50 -53 mb/s
Khalbar

Na dach swojego domu nie wejde niestety :( i nie sprawdze <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> jak (za duże ryzyko).
Co za tym idzie maszt musi iśc od ziemi a żeby przeskoczyć nad drzewa musi mieć ze 25m minimum ( co jest nie wykonalne na razie)
Ty pewnie masz widocznośc miedzy anteną i nadajnikiem ja widoczności nie uzyskam.
A antene jak kupie i nie złapie to można ją sprzedać albo spróbuje wykożystać do netu który mam teraz w orange !!!

ale dzięki za info że ci z takiej odległości się udało złapać
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Khalbar pisze:ja widoczności nie uzyskam
nie musisz, jesli nie ma zbyt dużo przeszkód to i bez widocznoci optycznej możesz się połaczyć
wg wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/3GPP_Long_Term_Evolution
optymalna wielkość celi to 5 km, a przy aglomeracji miejskiej i wyzszej częstotliwości 2600 MHz to 1km lub mniej.
Khalbar pisze:można ją sprzedać
lub zwrócic w ciagu 10 dni do sprzedawcy, takie prawo przy sprzedaży na odległość
Khalbar pisze:wykożystać do netu który mam teraz w orange
nie bardzo, orange ma UMTS2100 LTE jest na 1800 MHz (przynajmniej zgodnie ze sztuką, nieformalnie, mogę to potwierdzić, mam cybertecha antene na 1800 a korzystam z UMTS 2100 Plusa, ale robie to na własne ryzyko, majac swiadomość, że mogę spalić modem :cwaniak: )
Khalbar pisze:info że ci z takiej odległości się udało złapać
ja w czasie prób uzyskiwałem stabilne połączenie na 13,5 km, niestety mam 15,5 i nie łapię, ale antene zostawiłem, i odbieram UMTS2100 Plusa i czekam, aż postawią bliżej nadajnik
ODPOWIEDZ