Aero 2 HSPA+ 900MHz - dobór routera oraz anteny do e353s-2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kmisiek
Początkujący użytkownik forum

Aero 2 HSPA+ 900MHz - dobór routera oraz anteny do e353s-2

Post autor: Kmisiek »

Witam serdecznie ;)

Udało mi się w końcu znaleźć dobrego ISP, niedrogiego - i przede wszystkim - działającego.
Kupiłem już modem Huawei E353s-2 od Play i on jest moją "platformą testową".

Antenkę chciałbym powiesić na kominie. Problemem z jej doborem jest moja rozterka - w niewielkiej odległości jest dosyć spory las, a BTS jest w odległości ok. 5km.

Miejscowość to Stanisławowo, koło Białegostoku. Mieszkam na samym początku wsi, zaraz za tym laskiem na mapie ;)

Na dachu mierząc metodą "trzymaj modem w ręce, podłączony do przedłużacza USB" udało mi się uzyskać połączenia, z których informacje podaję niżej:
- Mobile Partner (PLAY ONLINE) pokazuje moc sygnału na 42%, więcej informacji nie ma
- Speedtest pokazuje wyniki: ping 81ms, DOWN 0,25Mbps, UP 0,24Mbps http://screenshooter.net/0861639/28_03_2012__15_14_41 - wiadomo, że moja ręka nie jest zbyt stabilnym "masztem", lecz pomiar w gruncie rzeczy uważam za dosyć dobry, jak na takie warunki
- Topnetinfo - udało mi się uzyskać kilka wyników, zależnie od wychylenia ręki, najlepszy uzyskany to -93dBm/32%/10CSQ, pozostałe to -99dBm/22%/CSQ7 oraz -95dBm/29%/CSQ9 (jak siedziałem na dachu najczęściej taki był)

http://screenshooter.net/0861639/28_03_2012__15_18_45

http://screenshooter.net/0861639/28_03_2012__15_27_58

W ramach porównania z innymi użytkownikami Aero2 (wiem, że to głupie i zależy od obciążenia BTS'a, ale trudno :)) dałem jeszcze ping na jdtech.pl. Wyniki były nawet lepsze niż przedstawione na stronie, nie występowały zgubione pakiety, a ping był niższy (pomiar o godzinie 16:51:32). - http://screenshooter.net/0861639/12_04_2012__16_51_32

Aktualnie rozejrzałem się i z moich wyników poszukiwań wynika, że wyborem adekwatnym do mojego budżetu (ok. 200-250zł) będzie TP-Link TL-MR-3420 oraz antenka - no i tu są te schody, jaka ona powinna być?!

Link do mapki BTSearch : http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.083996022860816,23.21857452392578/z/14

Modem kierowałem wejściem antenowym (CRC 9) w stronę "mniej więcej" nadajnika na ul. Sybiraków 2 (kierunek północno - wschodni). Jutro spróbuję jeszcze obrócić się i skierować modem w inne strony, lecz z tego co kojarzę jedyny nadajnik jaki wykrywało był właśnie ten w/w.
tosiek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Aero 2 HSPA+ 900MHz - dobór routera oraz anteny do e353s-2

Post autor: tosiek »

Kmisiek pisze:Udało mi się w końcu znaleźć dobrego ISP, niedrogiego
Jak antena dla Aero2 na UMTS 900 to ATK 10 lub 20. Jak najkrótszy kabel antena <-> modem i potem reszta kablem ethernetowym od routera lub przez wifi.

Modem możesz na przedłużce USB kawałek od routera na wszelki wypadek.

[ Dodano: 2012-04-12, 23:17 ]
PS tu masz ładnie opisane: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
brak podpisu, tak jakby
Kmisiek

Myślałem, żeby wyrzucić router na strych, doprowadzić do niego PoE (adaptery + jakieś 10m skrętki, mniejsze straty) i działać na WiFi (jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam 2 laptopy w domu, więc WiFi mogłoby siać nawet przez sufit (podłogę patrząc od strychu)). Doprowadziłbym tylko skrętkę dla zasilenia i ewentualnej konfiguracji / podłączenia do stacjonarki (co jest mało prawdopodobne, ale zakładam taką możliwość).

W takiej sytuacji powinno działać wydajnie nawet na zewnątrz budynku, wystarczyłoby nawet 1,5 - 2 metry kabla i problem krótkiego kabla rozwiązany.

Martwi mnie tylko jaka powinna być ta antenka, cytując z tego tematu (przeglądałem go wcześniej, ale właśnie z tego samego powodu napisałem temat):
Do 5km dookólna powinna wystarczyć od 5 do 10 antena kierunkowa w stylu ATK 10. Powyżej 10km kierunkowa najmocniejsza, jaka jest (w stylu ATK20) to wszystko, jeżeli chodzi o GPRS i EDGE. Tak powinno być gdy teren jest w miarę czysty, jeżeli jednak są poważne przeszkody (górka, las, duże budynki) proponuję odjąć ? do ? kilometrów podanych wyżej.

Do UMTS i HSDPA jeżeli nie masz 30% siły sygnału, kupuj najmocniejsze, jakie zobaczysz.
Spełniam ten warunek "kupuj najmocniejsze, bo w gruncie rzeczy 32% uzyskałem w jednym miejscu, przypadkowym i ciężko mi było powtórzyć. Najczęściej (jak pisałem wyżej) uzyskiwałem 29% (w sumie mniejsze od 30% ;)). Odległość troszkę ponad 5km, ale teren jest dosyć trudny (las ma trochę długości, odległość od komina do skraju lasu to ok. 150-200m, bo skierowany jest "jakby po krawędzi lasku").

Te "?" mnie martwią w tym tekście ;)

Reasumując, widziałem antenki panelowe i kierunkowe(?) o różnych zyskach. Czy powinno to być 15 dBi, czy jednak najwyższa - 17dBi?

Raczej kieruję się na jeden BTS, więc najlepsza byłaby ta kierunkowa (te z bardzo widocznymi "szczeblami" drutu).
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Kmisiek pisze:Udało mi się w końcu znaleźć dobrego ISP, niedrogiego
jeśli jest to aero2 , jak piszesz w tytule, i chcesz odbierać UMTS w paśmie 900 MHz (tak, jak nadaje aero 2, to tylko antena ATK20

masz 6 km do nadajnika i lasy po trasie, z pewnością taka antena bedzie w sam raz.

natomiast patrząc na Twoja lokalizacje to obok siebie masz nadajnik T-mobile i Orange, ale na UMTS 2100, a to juz inna antena

także w pierwszej kolejności potwierdź operatora i technologię, w jakiej chcesz odbierać a nastepnie dobierzemy antene. :)
Kmisiek

Wiedziałem, że gdzieś napisałem o 900MHz - w tytule tematu ;)

UMTS 900MHz i Aero2 - nie potrzebuje potwornej wydajności rzędu 7,2Mbps. Od maja mają zwiększyć prędkości, a gdy byłem troszeczkę młodszy taki internet (256kbps bez limitów) to było marzenie każdego dzieciaka (sam jak dostałem Neo 512kbps to byłem świetny super kozak, bo mogłem grać w Tibię ;)).

Internet limitowany odrzuciłem ze względu na limity transferu oraz główny czynnik - cena/jakość. Używam czasami z modemem karty FreeM i HSPA+ robi swoje, strony praktycznie pojawiają się natychmiast - ale czy tylko to ma powodować, że będę płacił 50zł/msc tylko po to, żeby działało troszkę szybciej? (taki mniej więcej abonament wyszedł mi po przeanalizowaniu wszystkich kryteriów używania w moim domu Internetu)

50zł/msc * 12 msc = 600zł/rok

Innymi słowy inwestując w Aero ok. 250zł odniosę podobny skutek (no może troszkę więcej włosów z głowy sobie wyrwę) co płacąc prawie 2000zł za mobilny internet u innych operatorów.

Sprawdzałem nawet jak Aero2 będzie zachowywało się w grach i wyszło mi, że w CS'ie, w ktorego gra mój brat pingi na pierwszym lepszym serwerze wynosiły ok. 70ms, natomiast w LFS'ie - w którego z kolei ja lubię czasem pyknąć - pingi również mają takie wartości, że wystarczyłby na komfortową rozgrywkę.

Na tej aukcji są najtańsze TP-Linki (odbiór w Paczkomatach - są w Białymstoku, więc to jest najmniejszy problem :)): http://allegro.pl/tp-link-tl-mr3420-3g-4g-umts-hsdpa-evdo-300mbps-i2275462437.html

Jeżeli chodzi o antenę to znalazłem coś takiego (jak rozumiem nie uda mi się zrobić tego bez konektora?):
Antena ATK-20 16,5dBi FME_Ż
Konektor do E353

@EDIT:
A co myślicie o tym zestawie: http://www.cybertech.com.pl/p19,zestaw-router-mr3220-antena-panelowa-hspa-umts-3g-15dbi.html

Co prawda starsza wersja TP-L, ale w gruncie rzeczy nie wykorzystam 300Mbps wydajności routerka. Spokojnie wystarczyć powinno 150Mbps, a koszty takiego zestawiku byłyby nawet mniejsze i antenka taka "ładna" ;)
tosiek

Kmisiek, skro chcesz Aero2 to tamten zestaw ze starszym tp linkiem odpada:
Antena:
Pasmo [MHz]1900-2100
Kmisiek pisze:wydajności rzędu 7,2Mbps
prędkości, modemy tylko tyle deklarują i nie osiągają.
brak podpisu, tak jakby
Kmisiek

Rzeczywiście, byłem pewien, że to jest na 900MHz. Nawet nie sprawdziłem przed napisaniem. Jeżeli chodzi o prędkośc to najwyższa jaką udało mi się uzyskać było 3,6Mbps na HSPA+.

W takim razie prosiłbym o potwierdzenie, czy potrzebny mi będzie również konektor.

Podsumowując:
- router - 120zł
- antena - 60zł
- konektor? - 20zł
- jakieś 10m skrętki - 5-10zł
- uchwyt do mocowania - 20zł
- przesyłka - 20zł
---------------------------------
Razem jakieś 250zł, czyli idealnie w budżecie ;)

Swoją drogą - można tylko wybierać z listy kable o długości od 5m wzwyż. Czy jest możliwość zamówienia krótszego kabla (2m) - niepotrzebne są mi straty oraz nadmiarowy kabelek?
Markadiusz

Post autor: Markadiusz »

tosiek pisze:skro chcesz Aero2 to tamten zestaw ze starszym tp linkiem
Dlaczego? Mam ten router, a rodzina za szybkiego neta nie potrzebuje, więc myślałem nad tym aby gdy pójdę na studia kupić kartę aero², żeby nie płacili za internet, zostawiłbym im też mój obecny sprzęt (z profilu).
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
tosiek

Markadiusz, chodziło o to, że antena na złe pasmo i przy tych warunkach raczej tylko ATK 20.
brak podpisu, tak jakby
Kmisiek

Mógłbym w sumie wziąć ten MR3220, mniejszy koszt, nie ma po co ładować nadmiernie pieniędzy ;)

Która powinna się lepiej spisywać w tych warunkach? ATK-20 z cybertechu czy panelowa z yagi.pl?

http://yagi.pl/antena-cyklon-18hv-960mhz-zaczem-p-1723.html

vs

http://www.cybertech.com.pl/p90,antena-atk-20-16-5dbi-kabel-fme-z.html
Markadiusz

Post autor: Markadiusz »

Kmisiek pisze:nie ma po co ładować nadmiernie pieniędzy ;)
Więc dlaczego wybierać 2 razy droższą antenę dla niewielkiej (jeśli w ogóle) różnicy? Ponoć panele nie sprawdzają się za dobrze na 900 MHz, bo na tą częstotliwość chyba dobry panel byłby dużych rozmiarów (? nie wiem, tak gdzieś wyczytałem).
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Kmisiek pisze:Czy jest możliwość zamówienia krótszego kabla (2m)
w cybertechu na pewno

konektor potrzebny, kable z reguły są zakończone złaczem FME(Ż)

na 900 mHz do Aero 2 ATK20 to najlepszy wybór :ok:
Kmisiek

Markadiusz, i widzisz - dowiedziałem się pożytecznej rzeczy od mądrzejszego ;).

Nie wiedziałem, że panele się gorzej sprawdzają na 900MHz. W związku z tym najprawdopodobniej zamówię na dniach MR3220 + antenkę z cybertechu + konektor, resztę dostanę na pewno u siebie w mieście (zapewne dostałbym wszystko, ale w jakich cenach).

Dręczy mnie jeszcze jedna rzecz - ATK-20 ma odkryte "druty", czy nie powoduje to jej uszkodzeń/degradacji podczas trudnych warunków (np. śnieg, deszcz). Pytam tylko z czystej ciekawości.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Kmisiek pisze:Nie wiedziałem, że panele się gorzej sprawdzają na 900MHz
może nie tyle gorzej się sprawdzaja, co są droższe i trudniejsze w wykonaniu, mają dużą powierzchnię

dla częstotliwości 900 MHz i niższych po prostu najlepszy stosunek ceny do zysku oraz łatwości wykonania mają anteny typu yagi - uda (np. ATK20)
Kmisiek pisze:czy nie powoduje to jej uszkodzeń
są setki tysięcy tego typu anten (np. telewizyjne), z czasem pewnie się coś zepsuje, najczęściej przez ptaki, widziałem juz nawet bociany na takich antenach, pod takim ciężarem potrafią się wygiąć
przy dobrym montażu wiatr i grad nie popsuje
Kmisiek

Ja mam nadzieję, że na mojej bocianki nie zrobią sobie gniazdka. Co do anten telewizyjnych - właśnie zastanawiało mnie to, czy przez rdzewienie itd. antenka taka nie będzie do wyrzucenia po roku. Z tego co pamiętam jedyną częścią jaką wymieniałem kiedyś u siebie w antenie była płytka elektroniczna w środku - poprzednia miała dobre kilka lat i przestała funkcjonować.

Dzięki wielkie za pomoc i miłego wieczoru ;)
Kmisiek

Witam ponownie,
Dzisiaj miałem zamiar zakupić wszystko (trochę czasu minęło od moich pytań, ale były ważniejsze sprawy ;)), jednak zatrzymałem się na pewnym problemie.

Mój domek jest pokryty blachą (parterowy) - bez żadnej izolacji, czysta blacha - temperatura jaką zmierzyłem "jakimś" termometrem ok. 17 wynosiła 30 parę stopni. Czy to nie spowoduje uszkodzenia routera/modemu?

Przeczytałem, że "ekstremalne" warunki zazwyczaj nie powodują uszkodzeń, jedynie problematyczna może być wilgoć (ale chyba są jakieś lepsze sposoby niż rozłożenie kilku woreczków ryżu? :)). Tuż pod routerem jest zbiornik wyrównawczy CO (jakieś 30cm niżej od przewidywanego punktu mocowania).

Moje gdybanie wynika z prostego powodu - może dać troszkę więcej kabla od anteny, narazić się na straty, ale router postawić w domu i tyle? Co byście polecili, mistrzowie? :niepewny:

@edit:
Wymyśliłem kolejne rozwiązanie - zamontowanie routerka na kominie, lecz na poziomie garażu (myślę, że 5m przewodu wystarczyłoby na dojście w dół). Nie byłoby potrzeby ciągnięcia PoE, w garażu znalazłoby się jakieś gniazdko. W lecie jest tam odpowiednio chłodno, natomiast w zimie troszkę grzeje kocioł CO zamontowany właśnie w nim. Zasięg powinien dojść nawet na podwórko, więc posiedzenie na świeżym powietrzu byłoby jak najbardziej realne.
ODPOWIEDZ