Orange Freedom a tracone pakiety

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Orange Freedom a tracone pakiety

Post autor: adixm »

Witam!
Od pół roku mam zmienioną opcję Orange Freedom na 10Mb/s, a ostatnio pracownik TP coś pozmieniał i znacząco poprawiły się parametry linii, jednakże z kolei zaczęły tracić się pakiety przez co trudno jest zagrać choćby na kurniku w tysiąca. Może choć wątpię być to związane z wymianą routera na TP-LINK W8960N. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?Reklamować w Orange czy szukać problemu u siebie?Jeśli jakieś zdjęcia czy cos będą potrzebne to wkleję.

Kod: Zaznacz cały

Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 200, Odebrane = 200, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 0 ms, Maksimum = 1 ms, Czas średni = 0 ms

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 200, Odebrane = 185, Utracone = 15
             (7% straty),
    Minimum = 28 ms, Maksimum = 52 ms, Czas średni = 29 ms

Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
    Pakiety: Wysłane = 200, Odebrane = 186, Utracone = 14
             (7% straty),
    Minimum = 20 ms, Maksimum = 35 ms, Czas średni = 21 ms

screen z routera
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom a tracone pakiety

Post autor: Patryk »

Przeciążona centrala albo (co bardziej prawdopodobne) PDU.
Sprawdź, czy w nocy albo wcześnie rano też są problemy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Zgłosiłem to do Orange i miła Pani przyznała że to problem z ich strony, jeśli nie będzie możliwości poprawy wolę aby zmniejszono mi prędkość bo teraz to bardzo ciężko działa mi ten internet.Jak myślisz Patryk, mają jakąś możliwość poprawy parametrów mojego łącza przy obecnej prędkości? Widzę że sasiądka ma identyczny problem tyle że oni się na tym nie znają i nie dzwonia w tej sprawie do Orange, więc problem musi być szerszy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Tak jak napisałem, problem nie leży w linii, wg screenu z routera nie ma czego poprawiać.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Tak jak napisałem, problem nie leży w linii, wg screenu z routera nie ma czego poprawiać.
Zglaszalem to juz moze z 5 razy i 5 razy nic(wg.nich wszystko działa prawidłowo), dzisiaj w koncu zadzwonił "konsultant", żeby mnie ugłaskać i uświadomić mi że nic z tym nie zrobią i tak już będzie. Oczywiście początkowo twierdził twardo że to wina mojego komputera, wirusy itp, ale jak mu powiedziałem że z załatwieniem nowego "świeżego" systemu nie będzie problemu to zmienił front i stwierdził że oni są bezsilni i nic na to nie potrafią zwyczajnie poradzić. Ogólnie to tragedia żeby na internecie stacjonranym ADSL traciło się od 6 do 10% pakietów. A no i bym zapomniał - ten śmieszny specjalista odpowiedzi na moje pytania z tego co mówil szukał na googlach :brawa:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Dobra panowie nie potrafią tego naprawic mam nadzieje że zmniejsza predkosc a jakość wróci do "starych"standardów , z czegoś wygląda na to trzeba zrezygnować.
ODPOWIEDZ