Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA
Witam. Przeczytałem już wiele wątków na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. Mam modem jak w temacie i kartę z Orange Free na kartę, bez umowy. Po włożeniu karty do modemu pokazuje mi zasięg sieć UMTS/HSDPA ale nie mogę wymusić pracy na CDMA. Pokazuje brak sieci. Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. Czy moge cos zrobic, aby nie musial za kazdym razem aktywowac CDMA? Czy w Orange Free na karte jest mozliwe korzystanie z CDMA w ogole? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyjasnienie troche tematu.
Ostatnio zmieniony 2012-04-18, 14:47 przez Kamil.Olkusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA
Do korzystania z CDMA musisz mieć kartę R-UIM. A o ile wiem to w Orange Free na kartę nie ma takich kart.. Jednak dziwne jest to że w ogóle udaje Ci się połączyć przez CDMA. Może jednak ktoś się pomylił i załączył do Twojego startera OF na kartę kartę dualną - SIM-R-UIM... Ale wtedy nie powinieneś mieć żadnych problemów z połączeniem przez załączoną do modemu aplikację.Kamil.Olkusz pisze:Witam. Przeczytałem już wiele wątków na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. Mam modem jak w temacie i kartę z Orange Free na kartę, bez umowy. Po włożeniu karty do modemu pokazuje mi zasięg sieć UMTS/HSDPA ale nie mogę wymusić pracy na CDMA. Pokazuje brak sieci. Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. Czy moge cos zrobic, aby nie musial za kazdym razem aktywowac CDMA? Czy w Orange Free na karte jest mozliwe korzystanie z CDMA »»w ogóle««? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyjasnienie troche tematu.
-
Zalozylem inna karte Orange Free i poprzez wymuszenie CDMA programem tez moge sie polaczyc. Dioda na modemie miga na kolor niebieski i polaczenie trwa. A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
- trybun
Połączyłeś się przez aplikację dołączoną do modemu, czy przez jakiś inny program?Kamil.Olkusz pisze:Zalozylem inna karte Orange Free i poprzez wymuszenie CDMA programem tez moge sie polaczyc. Dioda na modemie miga na kolor niebieski i polaczenie trwa. A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
W W7 ikonka na pasku zadań pokazuje rodzaj połączenia, a w XP o ile pamiętam to nie ma możliwości sprawdzenia narzędziami systemowymi w jakim standardzie jest łącze.. Pozostaje zainstalować jakiś program zewnętrzny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Niebieska dioda jest CDMA, zielone od 2G/3G.Kamil.Olkusz pisze:A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
-
Nawet teraz korzystam z polaczenia przez ten modem w technologii CDMA. Wlaczylem programem top_netinfo CDMA, a korzystam z oryginalnej aplikacji dostarczonej wraz z modem (Orange). Dioda na modemie miga na niebiesko podczas polaczenia. Wiec wynika z tego ze korzysta z CDMA. Bo zasieg GSM jest tylko GPRS, a chodzi internet az milo, wiec na pewno po CDMA 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to ciekawostka. Może przez to, że modem jest hybrydowy to autoryzacja do CDMA jest ustanowiona jeszcze po GSM?
- trybun
Jeżeli tak, to musiało to zostać udostępnione w ostatnim czasie. Gdy ja przedłużałem przed rokiem umowę to mimo posiadania tego modemu i karty dualnej, to jeszcze przez 3 miesiące musiałem się męczyć z EDGE czekając na aktywowanie standardu CDMA.ja.michal pisze:A to ciekawostka. Może przez to, że modem jest hybrydowy to autoryzacja do CDMA jest ustanowiona jeszcze po GSM?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pod Ubuntu wysyłając odpowiednie ciągi na odpowiedni port modemu włącza się dioda od CDMA bez podania PIN-u do karty SIM.
- trybun
W każdym Linuksie wystarczy raz, na początku połączyć się z siecią na odblokowanej karcie.. Później można kartę zabezpieczyć PINem a Linuks już go nie żąda.ryba825 pisze:Pod Ubuntu wysyłając odpowiednie ciągi na odpowiedni port modemu włącza się dioda od CDMA bez podania PIN-u do karty SIM.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja łączyłem się przez wvdiala i po każdym wyłączeniu modemu musiałem najpierw wysłać mu PIN, a dopiero łączyć się, a że zrobiłem sobie skrypt, to czasami mi się myliło i najpierw skrypt odpalałem, a potem dopiero PIN wysyłałem.
- trybun
Ja uruchamiam modem skryptem znalezionym w necie, i jak już pisałem wcześniej tylko za pierwszym razem muszę połączyć się na odblokowanej z PINu karcie.ryba825 pisze:Ja łączyłem się przez wvdiala i po każdym wyłączeniu modemu musiałem najpierw wysłać mu PIN, a dopiero łączyć się, a że zrobiłem sobie skrypt, to czasami mi się myliło i najpierw skrypt odpalałem, a potem dopiero PIN wysyłałem.
A co sądzisz o przypadku Kamila, to że udało mu się aktywować pod Windows kartę ONK do współpracy z CDMA? Gdy ja włożę taką kartę do modemu to nawet nie ma opcji wyboru EVDO.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dziwne, bardzo dziwne. Albo Orange wypuściło serię kart RUIM w OFnK, albo... no nie wiem co, dziwne to bardzo.trybun pisze:to że udało mu się aktywować pod Windows kartę ONK do współpracy z CDMA?
-
- Stały użytkownik forum
A jak dokładnie to robisz? Gdzie w TopNetInfo masz opcję "Włącz cdma"? W UstawieniaKamil.Olkusz pisze:(...) Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. (...)

Przez to mam ustawiony modem marki Inne i po wymuszeniu preferencji cdma dostaję komunikat "Błąd, prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy"

Mam kartę (na pewno!!!) ruim, na modemie mam połączenie via gsm, nie ma jednak sygnału cdma. Sygnał taki jednak odbiera Aesstel MV610, stąd wiem, że już naprawiono usterkę na btsie i to musi być kwestia modemu, a nie samego sygnału. Ale o co tu chodzi?
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka
albo

-
- Mistrz bezprzewodowy
W oknie głównym programu: Połączenie-> Włącz CDMA.Nalewka pisze:A jak dokładnie to robisz?
-
- Stały użytkownik forum
No tak, faktycznie jest, wcisnęłam, wymusiłam, niestety nic mi to nie dało, modem i tak nie widzi sieci cdma.
Ale dzięki za podpowiedź
Ale dzięki za podpowiedź

modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
albo