Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil.Olkusz
Początkujący użytkownik forum

Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA

Post autor: Kamil.Olkusz »

Witam. Przeczytałem już wiele wątków na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. Mam modem jak w temacie i kartę z Orange Free na kartę, bez umowy. Po włożeniu karty do modemu pokazuje mi zasięg sieć UMTS/HSDPA ale nie mogę wymusić pracy na CDMA. Pokazuje brak sieci. Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. Czy moge cos zrobic, aby nie musial za kazdym razem aktywowac CDMA? Czy w Orange Free na karte jest mozliwe korzystanie z CDMA w ogole? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyjasnienie troche tematu.
Ostatnio zmieniony 2012-04-18, 14:47 przez Kamil.Olkusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Modem AnyDATA ADU-635 oraz Orange Free na karte CDMA

Post autor: trybun »

Kamil.Olkusz pisze:Witam. Przeczytałem już wiele wątków na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. Mam modem jak w temacie i kartę z Orange Free na kartę, bez umowy. Po włożeniu karty do modemu pokazuje mi zasięg sieć UMTS/HSDPA ale nie mogę wymusić pracy na CDMA. Pokazuje brak sieci. Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. Czy moge cos zrobic, aby nie musial za kazdym razem aktywowac CDMA? Czy w Orange Free na karte jest mozliwe korzystanie z CDMA »»w ogóle««? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyjasnienie troche tematu.
Do korzystania z CDMA musisz mieć kartę R-UIM. A o ile wiem to w Orange Free na kartę nie ma takich kart.. Jednak dziwne jest to że w ogóle udaje Ci się połączyć przez CDMA. Może jednak ktoś się pomylił i załączył do Twojego startera OF na kartę kartę dualną - SIM-R-UIM... Ale wtedy nie powinieneś mieć żadnych problemów z połączeniem przez załączoną do modemu aplikację.
Kamil.Olkusz

Zalozylem inna karte Orange Free i poprzez wymuszenie CDMA programem tez moge sie polaczyc. Dioda na modemie miga na kolor niebieski i polaczenie trwa. A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
Awatar użytkownika
trybun

Kamil.Olkusz pisze:Zalozylem inna karte Orange Free i poprzez wymuszenie CDMA programem tez moge sie polaczyc. Dioda na modemie miga na kolor niebieski i polaczenie trwa. A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
Połączyłeś się przez aplikację dołączoną do modemu, czy przez jakiś inny program?
W W7 ikonka na pasku zadań pokazuje rodzaj połączenia, a w XP o ile pamiętam to nie ma możliwości sprawdzenia narzędziami systemowymi w jakim standardzie jest łącze.. Pozostaje zainstalować jakiś program zewnętrzny.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Kamil.Olkusz pisze:A jak sprawdzic czy jest to na pewno polaczenie CDMA?
Niebieska dioda jest CDMA, zielone od 2G/3G.
Kamil.Olkusz

Nawet teraz korzystam z polaczenia przez ten modem w technologii CDMA. Wlaczylem programem top_netinfo CDMA, a korzystam z oryginalnej aplikacji dostarczonej wraz z modem (Orange). Dioda na modemie miga na niebiesko podczas polaczenia. Wiec wynika z tego ze korzysta z CDMA. Bo zasieg GSM jest tylko GPRS, a chodzi internet az milo, wiec na pewno po CDMA :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A to ciekawostka. Może przez to, że modem jest hybrydowy to autoryzacja do CDMA jest ustanowiona jeszcze po GSM?
Awatar użytkownika
trybun

ja.michal pisze:A to ciekawostka. Może przez to, że modem jest hybrydowy to autoryzacja do CDMA jest ustanowiona jeszcze po GSM?
Jeżeli tak, to musiało to zostać udostępnione w ostatnim czasie. Gdy ja przedłużałem przed rokiem umowę to mimo posiadania tego modemu i karty dualnej, to jeszcze przez 3 miesiące musiałem się męczyć z EDGE czekając na aktywowanie standardu CDMA.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Pod Ubuntu wysyłając odpowiednie ciągi na odpowiedni port modemu włącza się dioda od CDMA bez podania PIN-u do karty SIM.
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:Pod Ubuntu wysyłając odpowiednie ciągi na odpowiedni port modemu włącza się dioda od CDMA bez podania PIN-u do karty SIM.
W każdym Linuksie wystarczy raz, na początku połączyć się z siecią na odblokowanej karcie.. Później można kartę zabezpieczyć PINem a Linuks już go nie żąda.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Ja łączyłem się przez wvdiala i po każdym wyłączeniu modemu musiałem najpierw wysłać mu PIN, a dopiero łączyć się, a że zrobiłem sobie skrypt, to czasami mi się myliło i najpierw skrypt odpalałem, a potem dopiero PIN wysyłałem.
Awatar użytkownika
trybun

ryba825 pisze:Ja łączyłem się przez wvdiala i po każdym wyłączeniu modemu musiałem najpierw wysłać mu PIN, a dopiero łączyć się, a że zrobiłem sobie skrypt, to czasami mi się myliło i najpierw skrypt odpalałem, a potem dopiero PIN wysyłałem.
Ja uruchamiam modem skryptem znalezionym w necie, i jak już pisałem wcześniej tylko za pierwszym razem muszę połączyć się na odblokowanej z PINu karcie.

A co sądzisz o przypadku Kamila, to że udało mu się aktywować pod Windows kartę ONK do współpracy z CDMA? Gdy ja włożę taką kartę do modemu to nawet nie ma opcji wyboru EVDO.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

trybun pisze:to że udało mu się aktywować pod Windows kartę ONK do współpracy z CDMA?
Dziwne, bardzo dziwne. Albo Orange wypuściło serię kart RUIM w OFnK, albo... no nie wiem co, dziwne to bardzo.
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

Kamil.Olkusz pisze:(...) Natomiast programem top_netinfo mogę za pomocą opcji Włacz CDMA w AntyData mogę to zrobić, zaczyna swieci dioda na modemie od CMDA i w programie wskakuje mi zasieg, moge sie polaczyc z CDMA. (...)
A jak dokładnie to robisz? Gdzie w TopNetInfo masz opcję "Włącz cdma"? W Ustawienia => GPRS/CDMA? Ale jak ustawić ten modem w TopNetInfo, skoro nie ma go na liście modemów?

Przez to mam ustawiony modem marki Inne i po wymuszeniu preferencji cdma dostaję komunikat "Błąd, prawdopodobnie modem nie obsługuje tej komendy" :(

Mam kartę (na pewno!!!) ruim, na modemie mam połączenie via gsm, nie ma jednak sygnału cdma. Sygnał taki jednak odbiera Aesstel MV610, stąd wiem, że już naprawiono usterkę na btsie i to musi być kwestia modemu, a nie samego sygnału. Ale o co tu chodzi?
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Nalewka pisze:A jak dokładnie to robisz?
W oknie głównym programu: Połączenie-> Włącz CDMA.
Nalewka
Stały użytkownik forum

Post autor: Nalewka »

No tak, faktycznie jest, wcisnęłam, wymusiłam, niestety nic mi to nie dało, modem i tak nie widzi sieci cdma.
Ale dzięki za podpowiedź :)
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka :)
ODPOWIEDZ