Novatel MiFi 2352 i problem z Aero 2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adam25
Początkujący użytkownik forum

Novatel MiFi 2352 i problem z Aero 2

Post autor: adam25 »

Kupiłem niedawno Novatel MiFi 2352 w poniedziałek odebrałem karte aero 2 dziś testuj od kilku godzin bo mam akurat wolny dzień i Mi-Fi jako modem podłączony pod komputer działa bez zarzutów jednak w trybie hotspota dioda miga jednak router nie nawiązuje połączenia.Dla porównania w trybie hotspota play online na karte i Orange Free na Karte działa bez zarzutu a mój tablet bez problemu łączy się z Mi-Fi.Wie ktoś jaka może być przyczyna tego że ów modem/router nie łączy się z siecią Aero 2 w trybie hotspota.Na koniec dodam że MiFi pracuje w trybie hotspota tylko na baterii a po podłączeniu pod komputer opcja Wi-Fi przestaje działać i można go używać tylko jako modem
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Novatel MiFi 2352 i problem z Aero 2

Post autor: jakubd »

adam25, jak możesz się spotkać w centrum Wawy, to chętnie zobaczę o co chodzi - to wygląda jak kolejny efekt uboczny blokady TS11, ale może też problem być w czymś innymi, ale to muszę obejrzeć z bliska. W razie czego daj znać.
adam25

Post autor: adam25 »

Nie za bardzo mam czas,praca w weekendy zaocznie studia .Skoro jest jest to problem karty to jakoś to przeboleje chociaż Aero chciałem mieć głównie do Wi-Fi żeby mieć internet w tablecie czasami w telefonie.Mam jeszcze jedno pytanie,jest jakiś zestaw który bez problemu będzie działał i dawał mi możliwość korzystania z Wi-Fi używając karty Aero.Pisząc bez problemu mam na myśli podłączenie sprzętu do komputera zainstalowanie sterowników i korzystanie z Wi-Fi.Jak jest taka możliwość prosze o linki do sprzętu jaki trzeba kupić

Edit:Znalazłem w temacie na forum twoją wypowiedź co do mobilnych routerów a dokładniej ZTE MF60,z racji tego że novatela kupiłem w internecie(głownie ze względu na opis na twojej stronie "pierwszy udany mobilny router WiFi" :) i zgodnie z regulaminem mam jeszcze 4 dni na zwrot to zastanawiam się czy nie oddać novatela dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić ZTE MF60 na allegro.Główne pytanie brzmi czy nie będe miał tego samego problemu co z Novatelem przy opcji hotspota
jaczuro

Post autor: jaczuro »

odkopuję!
Mam router Mifi 2352, który został mi po umowie z iPlusem.
Sądziłem, że jest na nim simlock, więc udałem się do salonu aby po skonczonej umowie mi go zdjęli. Konsultant twierdzi, że simlocka nie ma, za to jest na nim jakieś oprogramowanie Plusa które mam w swoim zakresie zmienić, nie wykrywa żadnego innego operatora, chociaż wiadomo, że chce go zrobić pod Aero2.
no ok, znalazłem w internecie jakiś firmware:
http://www.sauditechview.com/en/novatel ... pdate.html
Po zainstalowaniu iplus menager z routera (bo nie wykrywało sterowników routera) instalator wywala następujący błąd:
Open communications Port Error
Wcześniej, bez tego menagera i sterowników wywalało błąd o jakiejś karcie (card cośtam), ale nie pamiętam komunikatu.
Siedzi w routerze karta pamięci mSD 2GB cały czas.

Co by tu jeszcze... jeśli dzialam na iplus menager (v 2.1) w ustawieniach wykrywa operatora Aero2
do tego nei wiem, o co chodzi z wyborem połączenia APN 2/3g , CSD ...

Najzabawniejsze - router mryga na niebiesko, jakby przesyłał odebrane dane, ale nie mam połączenia z internetem.
PS. próbowałem wejść przez połączenie wifi, ale tam mam błąd karty SIM

PS2. Wywaliłem to oprogramowanie iPLUS. Wywala ten komunikat z kartą:
Device not found. Please insert the card.
Ale nie wiem, czy chodzi o karte SD (siedzi w srodku) czy SIM, czy jakąś inną. Bo włączałem na te 4 różne sposoby (z sim/bez sim, z sd/bez SD) i wciąż to samo.
Jakieś rady?
ODPOWIEDZ