Witam serdecznie.
Ostatnimi czasy stałem się szczęśliwym posiadaczem darmowego Internetu Aero 2. Szczerze powiedziawszy nie zamówiłem go bezpośrednio dla siebie lecz dla swoich rodziców. Po instalacji modemu i konfiguracji połączenia udało mi się pierwszy raz połączyć z darmowym Internetem. Pojawił się jednak problem - zasięg jest minimalny (jedna kreska w Top NetInfo). Jest to jednak spowodowane usytuowaniem komputera - w pokoju o jedną ścianę bliżej do nadajnika połączenie jest już na poziomie 2-3 kresek i jest stabilne. Niestety przemeblowanie i przeniesienie komputera nie wchodzi w rachubę. Najprawdopodobniej nie rozwiązałoby to jednak problemu - pomiędzy moim mieszkaniem, a nadajnikiem znajduję się tak z 100m lasu, który jak nadejdzie wiosna z pewnością będzie dodatkowo zakłócał sygnał.
Jednak mam w głowie propozycję rozwiązania tego problemu - mianowicie z lat szczenięcych, gdy zamarzyło mi się mieć w pokoju telewizję N, pozostał po niej kabel RG6 na którego końcu jest antena satelitarna na wysokości 3-4piętra. O ile zdążyłem się już zorientować, że anteny już raczej nie uda się wykorzystać to zastanawia mnie mianowicie taki problem - czy po zamontowaniu na dachu bloku mieszkalnego (jw. 3-4piętro) anteny przeznaczonej do HSPA 900Mhz mógłbym wykorzystać ten kabel do połączenia anteny z modemem (Huawei e173u-2)? Nie mówię tutaj o przejściówkach/konwerterach poszczególnych wtyczek o ile sens całego przedsięwzięcia. Na tej stronie znalazłem, że tłumienie dla tego kabla dla częstotliwości 950MHz wynosi 21dB/100m - czy to dużo czy mało?
Kabel RG6 (75 Om) - AERO 2 (HSPA+ 900MHz) - czy się nadaje??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Kabel RG6 (75 Om) - AERO 2 (HSPA+ 900MHz) - czy się nadaje??
Nie. W telekomunikacji używa się 50 Ohm, 75 usmaży końcówkę mocy.Kabel RG6 (75 Om) - AERO 2 (HSPA+ 900MHz) - czy się nadaje??
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!