Jaki AP do D100?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jaki AP do D100?
Witam, chcę podłączyć antenę do swojego modemu, w celu najmniejszych strat zastosuje kabel 5m, a ruter z modemem będzie na strychu. Jednak w domu chce mieć zasięg dobry i możliwość połączenia kablem Ethernet. Nie mam możliwości podłączenia rutera z modemem kablem z urządzeniem w domu, dlatego też szukam i chcę się dowiedzieć czy jest takie urządzenie które odbierze sygnał WIFI z rutera na strychu i nada sygnał WIFI dalej, plus dodatkowo będzie miało porty LAN może być nawet 1 czy 2, standard WIFI N. Czy po odpowiedniej konfiguracji LiveBox nada się?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jaki AP do D100?
Potrzebujesz czegoś, co się nazywa WiFi/WLAN Range Extender. Nie mam pojęcia, czy LiveBox (ha, i jeszcze który, bo jest ich kilka
można zmodyfikować tak, żeby potrafił coś takiego zrobić, ale biorąc pod uwagę to, że nie słyną one z zasięgu, nie miałoby to i tak sensu.
Na pewno można odpowiednio skonfigurować WRT54gl, bo sam to robiłem, ale można też kupić gotowe urządzenie.
Raczej na pewno nie da się rozszerzyć zasięgu sieci 54g (takie coś daje D100) urządzeniem standardu N zachowując wszystkie własności N - to wymagałoby urządzenia z dwoma modułami radiowymi, albo w ogóle dwóch urządzeń - odbiornika (tzw klient AP) oraz właściwego APka, tym razem dowolnego.
Raczej zawsze tańsze będzie... przeciągnięcie nawet kilkudziesięciometrowego kabla. A na pewno sensowniejsze
Pamiętaj o takiej małej wadzie D100: najkrótszy nawet zanik napięcia wymaga dostania się do niego i ponownego naciśnięcia przycisku zasilania

Na pewno można odpowiednio skonfigurować WRT54gl, bo sam to robiłem, ale można też kupić gotowe urządzenie.
Raczej na pewno nie da się rozszerzyć zasięgu sieci 54g (takie coś daje D100) urządzeniem standardu N zachowując wszystkie własności N - to wymagałoby urządzenia z dwoma modułami radiowymi, albo w ogóle dwóch urządzeń - odbiornika (tzw klient AP) oraz właściwego APka, tym razem dowolnego.
Raczej zawsze tańsze będzie... przeciągnięcie nawet kilkudziesięciometrowego kabla. A na pewno sensowniejsze

Pamiętaj o takiej małej wadzie D100: najkrótszy nawet zanik napięcia wymaga dostania się do niego i ponownego naciśnięcia przycisku zasilania

-
- Stały użytkownik forum
Szczerze zaraz po funkcjach chodzi mi o wygląd, aby ładnie się komponował
ale mi chodzi o to aby do D100 podłączyć kolejne urządzenie i aby D100 łączyło sie tylko z tym urządzeniem po wifi, inne będą odrzucane, i to urządzenie zanajdujące sie w domu ma mieć standard N, niestety kabel jest niemożliwy do pociągnięcia, jakby był sprawa była by rozwiązana, jakie Pan urządzenia proponuje,

- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro d100 musi mieć zasilanie to może DLAN (Powerline ethernet) zamiast kabla.abber pisze:niestety kabel jest niemożliwy do pociągnięcia
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie, jest już gniadko, więc nie ma problemu z zasilaniem.
- wojteks
- *** Administrator ***
To się nad DLAN jednak zastanów zamiast połączenia przez WiFi.abber pisze:jest już gniadko, więc nie ma problemu z zasilaniem.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Powtarzam po raz kolejny, nie mam możliwości wiercenia stropu, samo WiFi zostało
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj co to DLAN a potem odpowiadaj.abber pisze:Powtarzam po raz kolejny
Przy DLAN nie trzeba wiercić, mylisz to chyba z PoE.abber pisze:nie mam możliwości wiercenia stropu
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Wiem co to DLAN to coś atkiego jak liveplug w TP, u mnie też tego nie zrealizujemy gdyż każde piętro ma u mnie inną fazę, po 2 koszt 2 adapterów+AP.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro tak to ile tych pięter chcesz WiFi przebijać?abber pisze: gdyż każde piętro
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
nie no przebije spokojnie, już patrzyłem, urządzenie będzie się znajdowało pod strychem, po prostu u mnie, parter strych piwnica wszystko inna faza
- wojteks
- *** Administrator ***
DLAN działa między fazami, to nie problem.abber pisze:parter strych piwnica wszystko inna faza
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Poważnie? Ostatnio testowałem pożyczone od kolegi Liveplug i mi nie działało, bo były inne fazy i myślałem, że teraz również nie zadziała. Z 2 strony koszt wtedy to ok 350 zł, a za taką kwotę można kupić na prawdę dobry AP
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli w domu jest odcinek instalacji 3 fazowej to powinno działać (zawsze można dorobić/dokupić sprzęgacz). Liczniki en. el. nie przepuszczają sygnału.abber pisze:bo były inne fazy
Rób jak chcesz, ja tylko sugeruję możliwe rozwiązania.abber pisze:a za taką kwotę można kupić na prawdę dobry AP
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
ja rozumiem dziękuję! ale ja poszukuję roziwązania wifi
- wojteks
- *** Administrator ***
Jako AP Client kup Ovislink WL5470 (praca w trybie AP Client, 4 porty LAN), do tego dowolny AP.abber pisze: poszukuję roziwązania wifi
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
To nie jest potrzebne tylko jedno urządzenie+D100 tylko 2?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak jedno to Ovislink G.Duo ale on nie ma N.abber pisze:tylko 2
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zależy mi na N, także na jednym urządzeniu. Czy istnieje wgl takie urządzenie? które łapie sygnał wifi z innego rutera potem o przez wbudowaną swoją antenę rozprowadza internet i na porty Lan?
- jakubd
Wydaje mi się, że technicznie nie jest możliwe "wzmocnienie" sygnału standardu G tak, aby stał się nagle sygnałęm standardu N.
Dlatego musisz najpierw odebrać sygnał z sieci G, a potem utworzyć zupełnie nową sieć na innym kanale w standardzie N. O ile routery z dwoma modułami bezprzewodowymi są dostępne (cholernie zwykle drogie, więcej niż 2x droższe od pojedynczych) to ich soft raczej nie pozwoli na działanie w takim trybie (jeden jako klient AP, a drugi normalny router).
Dlatego masz kilka wyjść wyjść:
1. Pociągnąć kabel RJ45 do drugiego AP
2. Kupić dwa urządzenia (AP jako klient, drugi AP jako właściwy AP)
3. Zrezygnować ze standardu N
4. Zmienić D100 na coś, co ma standard N (tak, to też oznacza zakup dwóch urządzeń).
Można by jeszcze wskazać kilka innych rozwiązań, np. zamiast Ethernetu przeciągnąć kabel USB z modemu i D100 ustawić bliżej, ale ograniczeniem jest tutaj odległość (max 5 m).
Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy to jasno.
Dlatego musisz najpierw odebrać sygnał z sieci G, a potem utworzyć zupełnie nową sieć na innym kanale w standardzie N. O ile routery z dwoma modułami bezprzewodowymi są dostępne (cholernie zwykle drogie, więcej niż 2x droższe od pojedynczych) to ich soft raczej nie pozwoli na działanie w takim trybie (jeden jako klient AP, a drugi normalny router).
Dlatego masz kilka wyjść wyjść:
1. Pociągnąć kabel RJ45 do drugiego AP
2. Kupić dwa urządzenia (AP jako klient, drugi AP jako właściwy AP)
3. Zrezygnować ze standardu N
4. Zmienić D100 na coś, co ma standard N (tak, to też oznacza zakup dwóch urządzeń).
Można by jeszcze wskazać kilka innych rozwiązań, np. zamiast Ethernetu przeciągnąć kabel USB z modemu i D100 ustawić bliżej, ale ograniczeniem jest tutaj odległość (max 5 m).
Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy to jasno.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli znajdziesz urządzenie z 2 radiami N to nie będzie problemu ze zmuszeniem go do pracy w trybie ap client G, AP N, tylko że jedyny sposób na takie urządzenie to mikrotik. No i żeby to działało trzeba mieć eter czysty.jakubd pisze:to ich soft raczej nie pozwoli na działanie w takim trybie (jeden jako klient AP, a drugi normalny router).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- jakubd
No i na pewno nie wyjdzie taniej, niż zakup dwóch tanich routerów 

-
- Stały użytkownik forum
Dlatego musisz najpierw odebrać sygnał z sieci G, a potem utworzyć zupełnie nową sieć na innym kanale w standardzie N.
o to właśnie mi chodziło. hmm nie wiem jak to zrobię, N mi jest potrzebne do DLNA - filmów HD po sieci. Chyba zastsouje jednak te transmitery sieciowe. Tylko będą mi działały ?
o to właśnie mi chodziło. hmm nie wiem jak to zrobię, N mi jest potrzebne do DLNA - filmów HD po sieci. Chyba zastsouje jednak te transmitery sieciowe. Tylko będą mi działały ?
- jakubd
Do DLNA ja bym po prostu podłączył telewizor kablem.
A transmiter bezprzewodowy HDMI będzie ci... zakłócał wszystko inne, w tym sieć wifi
A transmiter bezprzewodowy HDMI będzie ci... zakłócał wszystko inne, w tym sieć wifi

-
- Stały użytkownik forum
U mnie jest wszystko ok, mam taki zestaw w domu, bo to telewizor ma wbudowane wifi i będzie korzystał z zasobów dysku