Na jakim paśmie pracuje ta antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
austin
Początkujący użytkownik forum

Na jakim paśmie pracuje ta antena?

Post autor: austin »

Witam

Proszę o pomoc znawców tematu w identyfikacji anteny mikropaskowej z zestawu MODEM PCMCIA OPTION GLOBETROTTER 3G/EDGE.

Na jakie pasmo jest ona zaprojektowana, jak szeroko pracuje i jaka jest jej charakterystyka promieniowania (zdaje się nie dookólna)?
Jaki może mieć realny zysk w stosunku do anteny izotropowej i szacunkowy w stosunku do zamontowanej w modemieyć jej do Huawei 3131.

Chciałbym jej użyć w tym modemie na pasmo 900MHz (bo zdaje się AERO2 w HSPA+ pracuje na tylko na 900MHz ?). Przedłużyłem nieco kabel (markowy RG174 50 ohm) i przerobiłem złącze na CRC9). Chciałbym wykorzystywać antenę w pomieszczeniach ze słabym zasięgiem lub w aucie poza miastem, wyrzucając ją za szybę.
Jak na razie bez szału. Jeśli sama antena jest na to pasmo, to może wymienię kabel na Rg316. Dużo lepszy i 10 razy droższy. Przejrzałem noty katalogowe i nie ma przepaści w tłumieniu 900MHz na odcinku 1,5 m (~1,5-2dB różnicy)

W załączniku zdjęcia.

Pozdrawiam
L
ODPOWIEDZ