Która antena lepsza przy oknie?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chomik
Początkujący użytkownik forum

Która antena lepsza przy oknie?

Post autor: chomik »

Jestem tu nowy, więc na początek witam wszystkich :zdrowko:

Szukam anteny, którą mógłbym wzmocnić sygnał UMTS 2100.
Antena będzie stała przy oknie na parapecie, gdyż nie mam innych możliwości jej zamontowania (wynajmowane mieszkanie).
Dodatkowo mój problem polega na tym, że mieszkam praktycznie na poziomie ziemi, więc antena stojąc na parapecie będzie w rzeczywistości ok. 30 cm nad poziomem ziemi.

Obecnie jak trzymam komputer z modemem Huawei E353 przy oknie, to mój sygnał osiąga 3-16% HSPA++ (wg programu top_netinfo), ale bardzo skacze.

Najbliższy BTS znajduje się jakieś 700 m ode mnie, ale nie jest on centralnie naprzeciwko mojego okna, tyko pod dość sporym kątem (ok 70 stopni).

Szukam porady odnośnie anteny jaką można w tym przypadku zastosować, aby ustabilizować sygnał, i może chociaż trochę go wzmocnić.

Zastanawiam się nad dwoma egzemplarzami:

Antena Yagi HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 16dBi + kabel + FME(ż)

Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi + 5m kabel + FME (ż)

Czy postawienie którejś z tych anten przy oknie może mi pomóc?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Która antena lepsza przy oknie?

Post autor: pogodabartek »

Tylko ta co podałeś niżej zadziała,ale weź sobie słabszą skoro masz tak blisko do tego nadajnika,by modem nie skakał na dalsze nadajniki,które mogą być po drodze w linii prostej.
Musisz to sprawdzić co i jak będzie,a jak nie pomoże w co wątpię to zawsze możesz ją zwrócić do 10dni bez śladów użycia i podania przyczyny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

chomik pisze: komputer z modemem Huawei E353 przy oknie, to mój sygnał osiąga 3-16% HSPA++
Jaki masz zasięg za oknem na parapecie zewnętrznym?
Nie pomagam na PW!
chomik

Kod: Zaznacz cały

Tylko ta co podałeś niżej zadziała,ale weź sobie słabszą skoro masz tak blisko do tego nadajnika,by modem nie skakał na dalsze nadajniki,które mogą być po drodze w linii prostej. 
A ta antena typu Yagi dlaczego nie zadziała? Prawdę powiedziawszy, to akurat tą antenę łatwiej by mi było ustawić w oknie, i zasłoniłaby mniejszą część okna. No ale jeśli ma nie działać, to kupię taką panelową.
Tylko czy antena panelowa złapie mi sygnał dochodzący z takiego kąta? Bo ta panelówka jest bardziej kierunkowa od Yagi z tego co widzę (ma mniejszy kąt promieniowania).
Jaki masz zasięg za oknem na parapecie zewnętrznym?
Na zewnątrz również skacze ten sygnał, z tym że w granicach 3-22%. Czasami gubi go całkiem (ale rzadko). Generalnie czy to na parapecie wewnętrznym, czy zewnętrznym to nie ma dużej różnicy w sile sygnału.

Podaję link do mapki jaką zrobiłem na szybko: http://zapodaj.net/a7b56b10d23f.png.html

Niebieska strzałka wskazuje rzut z mojego okna w linii prostej.

Wg mapy BTS mam ok. 400 m od siebie, a nie jak wczesniej pisałem 700.
Poza tym jeszcze nie wspomniałem, że nie mam widoczności optycznej, bo drzewa stoją na drodze.

W okolicy mam jeszcze dwa nadajniki, ale podejrzewam, że będą one mocniej obciążone ze względu na bliskość dużych osiedli, a poza tym po drodze są wysokie budynki.

Jakie rozwiązanie w tym wypadku teoretycznie powinno dać mi najlepsze rezultaty?
chomik

Ostatecznie zamówiłem tą antenę z cybertech: Antena UMTS/HSDPA 15dBi do HUAWEI E173, E353, E156, E122, E160, E169 i innych + kabel

Zamontuję ją na oknie i zobaczymy jakie będą rezultaty. Mam nadzieję, że sygnał wzmocnię przynajmniej w okolice 50-60 % i trochę ustabilizuję łącze.

W tej chwili znalazłem w domu miejsce, gdzie samym modemem złapałem dość stabilne 16% przy HSPA+. Może nie będzie tragedii :)
ODPOWIEDZ